Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 20.12.2022

§ 73 Vuoden hyvinvoinnin edistäjä 2022 valinta

TUUDno-2022-743

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on palkinnut vuoden hyvinvoinnin edistäjän kolme kertaa (2019-2021). 

Vuoden hyvinvoinnin edistäjä on voinut olla tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija, yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys, joka on pyyteettömällä toiminnalla tai teolla edistänyt tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä on voinut olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta.

Kahtena edellisenä vuonna hyvinvoinnin edistäjän valinnassa on painotettu tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämisessä kunnostautuneita toimijoita, jotka ovat korona-aikana toiminnallaan auttaneet ja turvanneet muiden hyvinvointia tai pystyneet muuttamaan/kehittämään omaan toimintaansa vallitsevaan tilanteeseen soveltuvaksi.

Vuoden hyvinvoinnin edistäjää on muistettu palkitsemistilaisuudessa kunniakirjalla ja kukilla, ja vuonna 2021 myös erikseen määritetyllä huomionosoituksella. Jatkossakin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta huomioi hyvinvointitekoja pikapalkitsemalla niiden tekijöitä myös vuoden aikana. Pikapalkitut ovat automaattisesti mukana vuoden hyvinvoinnin edistäjää valittaessa. 

Vuoden hyvinvoinnin edistäjää 2022 voi ehdottaa 6.12.2022 saakka kunnan verkkosivuilla olevalla sähköisellä lomakkeella.

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää, että

  • vuoden 2022 hyvinvoinnin edistäjää voi ehdottaa vuoden mittaan ja 6.12.2022 saakka kunnan verkkosivuilla olevalla sähköisellä lomakkeella.
  • hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta huomioi hyvinvointitekoja ns. pikapalkitsemalla hyvinvoinnin edistäjiä myös vuoden aikana tulleiden ehdotusten pohjalta.
  • valitut hyvinvoinnin edistäjät palkitaan kunniakirjalla, kukilla ja erikseen määritetyllä huomionosoituksella.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi
  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta palkitsee vuosittain vuoden hyvinvoinnin edistäjän. Valinnalla halutaan edistää Tuusulan kuntastrategian päämäärää "Tuusulassa on hyvä elää". Tuusulassa halutaan kuntastrategian ja kunnan hyvinvointisuunnitelman mukaisesti kehittää hyvinvoinnin edellytyksiä ja mahdollisuuksia sekä ehkäistä yksinäisyyttä, eriytymistä ja pahoinvointia. Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen on yksi kunnan päätehtävistä, mutta kunta ei ole tehtävässä yksin. Vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustuksella kiinnittää huomiota hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuuteen ja jokaisen mahdollisuuteen toimia hyvinvointia edistävästi omassa vaikutuspiirissään. Tuusulalaisten hyvinvointi syntyy ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan toimintojen vuorovaikutuksena ja yhteistyönä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on valinnut vuoden hyvinvoinnin edistäjän kolme kertaa aiemmin (vuosina 2019-2021). 

Vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjät:
Jekku ry, Mutterimaja, Myllykylän Mylly ry ja Tuusulan kunnan latujen kunnossapito

Vuoden 2020 hyvinvoinnin edistäjät:
Jokelan liikuntapaikkojen hoitaja Jari Kuusrainen sekä ruoka-aputoimijat Hävikistä hyväkkiä, Eväskassi ry, Siskot ja Simot sekä Lyylin kahvila

Vuoden 2019 hyvinvoinnin edistäjät:
Arto Hanelius, Rusutjärvi Seura ja Liikuntaseura Syke

Vuoden hyvinvoinnin edistäjä 2022

Vuoden tuusulalaisen hyvinvoinnin edistäjän valinnalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta haluaa kiinnittää huomiota hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuuteen ja jokaisen mahdollisuuteen toimia hyvinvointia edistävästi omassa vaikutuspiirissään. 

Valittava hyvinvoinnin edistäjä on tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija, yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys, joka on pyyteettömällä toiminnalla tai teolla edistänyt tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä voi olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta. Lisäksi tänä vuonna hyvinvoinnin edistäjän valinnassa painotetaan niitä toimijoita, jotka ovat poikkeuksellisina aikoina (koronapandemia, Ukrainan sota) toiminnallaan auttaneet ja turvanneet muiden hyvinvointia tai pystyneet muuttamaan tai kehittämään omaa toimintaansa alati muuttuvassa toimintaympäristössä.

Ehdotuksia nimityksen saajasta perusteluineen oli mahdollista tehdä vuoden mittaan 6.12.2022 saakka sähköisellä lomakkeella kunnan verkkosivuilla. Määräaikaan mennessä saapuneita ehdotuksia oli yhteensä 83, joista 36 kohdistui eri toimijoihin.  Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta huomioi hyvinvointitekoja myös vuoden aikana tulleiden ehdotusten pohjalta. Vuoden aikana huomioidut hyvinvointiteot ja "pikapalkitut" ovat mukana vuoden hyvinvoinnin edistäjää valittaessa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta valitsee vuoden tuusulalaisen hyvinvoinnin edistäjän ehdotusten joukosta kokouksessaan 20.12.2022. Vuoden hyvinvoinnin edistäjän valinnasta viestitään lautakunnan päätöksen jälkeen.

Vuoden hyvinvoinnin edistäjien palkitsemisessa halutaan korostaa hyvinvoinnin edistäjien oman hyvinvoinnin merkitystä. Jotta voi auttaa muita ja tuottaa heille hyvinvointia on tärkeä muistaa pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Palkittaville ja ehdotetuille toimijoille järjestetään yhteinen palkitsemistilaisuus alkuvuodesta 2023. Vuoden hyvinvoinnin edistäjät palkitaan kunniakirjalla ja kukilla sekä lipuilla tuusulalaiseen tapahtumaan. Tämän lisäksi heistä tehdään juttu kunnan asukaslehteen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • valita vuoden hyvinvoinnin edistäjät 2022.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • valita vuoden 2022 hyvinvoinnin edistäjäksi Ukrainan pakolaisten vapaaehtoistoimijat, Tuusulanjärven jään kunnossapidosta vastaavat tahot sekä Kuntosali Takomon. Perusteina valinnoille olivat:
    • Ukrainan pakolaisten vapaaehtoistoimijat
      Ukrainassa helmikuussa syttynyt sota herätti monen tuusulalaisen auttamisen halun. Yksityiset ihmiset tarttuivat toimeen ja ryhtyivät järjestämään mm. ruoka-apua, vaatteita, majoitusta ja kalusteita sotaa paenneille ukrainalaisille, jotka ovat yllättäen joutuneet jättämään kotinsa, koulunsa, työnsä ja toimentulonsa ja tulleet vieraaseen maahan rakentamaan elämäänsä uudestaan. Toimijoiden joukko on laaja ja yksittäisistä toimijoista syntyi myös vapaaehtoistoimijoiden ryhmiä ja verkostoja, joissa järjestettiin apua Tuusulan alueella asuville pakolaisille. Kunnan maahanmuuttopalvelut ovat olleet tärkeä yhteistyökumppani pakolaisia auttaneille toimijoille.
      Haluamme erityisesti kiittää suunnitelmallisesti, laajemmin ja jatkuvaa apua tarjonneita henkilöitä ja tahoja. Kiitämme myös kaikkia tuusulalaisia, joilla on ollut halu auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia pakolaisia sekä kaikista heidän eteensä tehdyistä toimista mm. ruoan, vaatteiden, majoituksen ja kalusteiden järjestämiseksi. 

    • Tuusulanjärven jään kunnossapidosta vastaavat tahot
      Tuusulanjärven jään kunnossapidosta vastaa monitoimijainen yhteistyöverkosto, joka on muodostunut vapaaehtoistoimijoiden (Jäähavaintomiehet), paikallisen yrityksen (Sportuna) ja Tuusulan kunnan välille. Yhteistyötä tehdään kuntarajat ylittäen Järvenpään kaupungin kanssa. Palkitut tahot täydentävät toinen toisiaan toiminnallisesti ja viestinnällisesti. 
      Tämän yhteistyöverkoston järven jäälle toteuttamat ja ylläpitämät ladut, kävely- ja luistelureitit täyttyivät sankoin joukoin talvella 2021-2022. He mahdollistivat monen viikon ajan upean mahdollisuuden monipuoliseen ulkoiluun jäällä. Työtä tehtiin tunteja laskematta arkisin ja viikonloppuisin. Hienot olosuhteet ja onnistunut viestintä houkuttelivat jäälle väkeä ympäri Suomen. Tuusulanjärven jään ulkoilumahdollisuuksista uutisoitiin mm. Helsingin sanomissa ja paikallisessa mediassa. Jäälle ja sen tuntumaan syntyi myös mm. kahvilatoimintaa paikallisten yrittäjien, yhdistysten ja asukkaiden toimesta.
      Haluamme erityisesti kiittää monipuolisesti kuntalaisten hyvinvointia edistävästä toiminnasta, monitoimijaisesta yhteistyöstä sekä Tuusulan brändiä vahvistavasta erinomaisesta, saavutettavasta ja turvallisuutta lisäävästä monikanavaisesta viestinnästä. Tämä on ollut imagollisesti ja vetovoimallisesti iso teko Tuusulalle!

    • Kuntosali Takomo (Kellokoski ja Jokela)
      Kuntosali Takomo toimii Kellokoskella ja Jokelassa tarjoten eri-ikäisille laadukkaat harjoitusolosuhteet hyvinvoinnin parantamiseksi liikunnan muodossa. Takomo tarjoaa ryhmäliikuntaa yläkouluikäisille ja vanhemmille ihmisille, ja tämä on tärkeää sekä nuorten että vanhusten hyvinvoinnin edistämiseksi. Takomon käyttäjät kehuvat salia siistiksi ja hienoksi, mieltä kohottavaksi ja kaiken ikäisille ja kuntoisille sopivaksi. Käyttäjät kokevat, että kannustavan ja hyvän ilmapiirin vuoksi on ollut helppo mennä porukkaan mukaan myös uutena. ”Takomo tarjoaa ensiluokkaista palvelua vuoden jokaisena päivänä. Hyvän opastuksen avulla olen nyt elämäni kunnossa.” Haluamme erityisesti kiittää kellokoskelaisten ja jokelalaisten nuorten sekä vanhempien ihmisten liikkumista ja hyvinvointia edistävästä toiminnasta.

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän osalta välittömästi kokouksessa.

Esteellisyys

  • Mira Lehtinen, Sirpa Viiru ja Carita Ljungberg

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.