Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 20.12.2022

§ 72 Alueelliseen hyvinvointisuunnitelmaan liittyvät suunnitelmat

TUUDno-2022-2494

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Perustelut

Alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma 2022-2025

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle. Ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä, ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä asioissa. Ehkäisevää päihde- ja riippuvuustyötä tehdään sekä hyvinvointialueilla että kunnissa ja eri toimijoiden yhdyspinnoilla. Tuusulan kunnan ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on hyväksytty osana kunnan hyvinvointisuunnitelmaa 2021-2025.

Alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma on laadittu vuosiksi 2022–2025. Suunnitelman avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään alueellista ehkäisevää päihde- ja riippuvuustyötä. Suunnitelman tavoitteena on Keski-Uudenmaan alueen väestön hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn edistäminen sekä hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen päihteiden käyttöön liittyvissä painopisteissä. Tavoitteena on tunnistaa alueelliset päihteiden käyttöä ennaltaehkäisevät toimenpiteet sekä vakioida niitä osaksi kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa tehtävää yhteistyötä.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma täydentää kuntayhtymän alueellista hyvinvointisuunnitelmaa 2020–2025 (valtuusto 19.12.2019 §50), ja on osa kuntayhtymän strategiaa toimeenpanevista asiakirjoista.

 Alueellisen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelman 2022-2025 tavoitteet painottuvat monialaisen yhdyspintatyön vahvistamiseen alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumiseksi ja se täydentää ja tukee kuntien omaa hyvinvoinnin edistämisen työtä alueillaan.

Alueellisen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelman toteutumista raportoidaan alueellisen hyvinvointisuunnitelman raportoinnin yhteydessä vuosittain ja laajemmin valtuustokausittain (Laaja hyvinvointikertomus). Myös Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmä seuraa suunnitelman toteutumista.  Keskeisiä seurannan ja arvioinnin kohteita ovat alueen asukkaiden päihteiden käyttö, palvelujärjestelmän toimivuus ja toimintaympäristön tilanne sekä suunnitelman tavoitteiden toteutuminen.

Alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma 2022-2025 osana Alueellista hyvinvointisuunnitelmaa 2020-2025 hyväksyttiin Keusoten valtuustossa 29.9.2022.

Alueellinen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelma 2022-2025

Suomen perustuslaki ja kansainväliset ihmisoikeussopimusvelvoitteet edellyttävät julkiselta vallalta aktiivisia toimia yksilöiden suojelemiseksi väkivallalta. Oikeus väkivallattomaan elämään on jokaiselle kuuluva perusoikeus. Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavat omilla toimialoillaan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä sekä lähisuhdeväkivallan suunnitelmallisesta ehkäisemisestä.

Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvointisuunnitelma 2020–2025 hyväksyttiin kuntayhtymän valtuustossa 19.12.2019 (§50). Alueellinen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelma on laadittu vuosiksi 2022–2025 ja se täydentää osaltaan kuntayhtymän alueellista hyvinvointisuunnitelmaa 2020–2025 ja on osa kuntayhtymän strategiaa toimeenpanevista asiakirjoista.

Suunnitelman avulla ohjataan, johdetaan ja kehitetään lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn liittyvää työtä Keski-Uudenmaan alueella.  Alueellista lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelmaa on ollut tekemässä monialainen työryhmä, jossa on mukana alueellisten toimijoiden lisäksi kansallisia asiantuntijoita. Suunnitelmakauden keskeisenä tavoitteena on alueellisen toimintamallin luominen ja käyttöönotto lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn osalta. Alueellinen toimintamalli saavutetaan yhteisten käytössä olevien tunnistamistyökalujen, eri toimijoiden yhteisten koulutusten ja ajantasaisen viestinnän avulla. Yhtenä konkreettisena työkaluna on alueellisen MARAK (Moniammatillinen riskin arviointi ja auttaminen) -työryhmän toiminnan aloittaminen Keski-Uudellamaalla syksyn 2022 aikana.

Alueellisen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelman toteutumista raportoidaan alueellisen hyvinvointisuunnitelman raportoinnin yhteydessä vuosittain ja laajemmin valtuustokausittain (Laaja hyvinvointikertomus). Myös Keski-Uudenmaan alueellinen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ryhmä seuraa suunnitelman toteutumista.  Keskeisiä seurannan ja arvioinnin kohteita on lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn tilanne, palvelujärjestelmän toimivuus ja toimintaympäristön tilanne sekä suunnitelman tavoitteiden toteutuminen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä tiedokseen alueellista hyvinvointisuunnitelmaa toteuttavat suunnitelmat:
    • alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma 2022-2025
    • alueellinen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelma 2022-2025.

---

Puheenjohtaja avasi keskustelun. Käydyn keskustelun perusteella lautakunta päättää yksimielisesti että

  • lasten ja nuorten ehkäisevään päihde- ja riippuvuustyöhön liittyen valmistellaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön ja vanhempainyhdistysten yhteistyöfoorumia keväälle 2023. 

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä tiedokseen alueellista hyvinvointisuunnitelmaa toteuttavat suunnitelmat:
    • alueellinen ehkäisevän päihde- ja riippuvuustyön suunnitelma 2022-2025
    • alueellinen lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyn suunnitelma 2022-2025
  • lisäksi lautakunta päätti että, lasten ja nuorten ehkäisevään päihde- ja riippuvuustyöhön liittyen valmistellaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön ja vanhempainyhdistysten yhteistyöfoorumia keväälle 2023. 

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.