Ikäihmisten neuvosto, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Ikäihmisten neuvoston toimintasuunnitelma 2023

TUUDno-2022-2549

Valmistelija

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan ikäihmisten neuvosto on kunnanhallituksen nimeämä kunnan ja sen alueella toimivien eläkeläis- ja vanhustyöjärjestöjen yhteistyöelin. Nimeämispäätöksen mukaisesti Ikäihmisten
neuvosto edistää tuusulalaisten ikäihmisten oikeuksien toteutumista ja kehittää olemassa olevia sekä uusia palveluita ja tukitoimia. Tämän mukaisesti neuvoston tehtävänä on vaikuttaa
siihen, että ikäihmiset tuntevat itsensä yhdenvertaisiksi muiden tuusulalaisten kanssa ja että he kokevat itseään arvostettavan.

Ikäihmisten neuvosto antaa lausuntoja, tekee aloitteita ja ottaa päättäjiin yhteyttä iäkkäiden tuusulalaisten aseman ja oikeuksien hyväksi sekä osallistuu ikäihmisten kannalta tärkeiden työryhmien työhön ja seuraa ikäihmisiä koskettavia kehittämishankkeita. Ikäihmisten neuvosto painottaa, että neuvostoa pitää kuulla päätöksen kohteena olevissa aiheissa ja asioissa riittävän varhaisessa vaiheessa.

Vaikuttamistoiminta
Neuvoston vaikuttamistoimenpiteet kohdistuvat kunnan toimintaan kuntastrategiasta ja elinolosuhteiden ja ympäristön kehittämisestä eri palveluiden tarjontaan ja muotoiluun asti. Painopisteinä ovat ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä laadukkaat ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut, joihin vaikutetaan niiden tuottajan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja alueellisen vanhusneuvoston kautta.

Neuvosto painottaa erilaisia palveluita koskevien neuvontapalveluiden tarjoamista ja kehittämistä saavutettavuuden näkökulmasta niin, että ikäihmisten on mahdollista saada asiantuntevaa neuvontaa myös kasvokkain. Ikäihmisten neuvoston tärkeänä tehtävänä on varmistaa Tuusulassa toimivien eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytyksiä niin, että järjestöt voivat jatkossakin tarjota eläkeikäisille tuusulalaisille mahdollisuuksia monipuoliseen, yhteisölliseen toimintaan ja osallistumiseen.

Toiminnan kehittäminen ja omat toimenpiteet
Ikäihmisten neuvosto kehittää omaa toimintaansa ikäihmisten etujen valvojana. Tässä tarkoituksessa neuvostosta osallistutaan vuosittain järjestettäville valtakunnallisille Vanhusneuvostopäiville sekä mahdollisuuksien mukaan Tuusulan kunnan, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Kuntaliiton järjestämiin koulutus- ja keskustelutilaisuuksiin. Lisäksi ikäihmisten neuvoston jäsenet osallistuvat omien eläkeläisliittojensa järjestämiin koulutuksiin. 

Neuvosto järjestää kunnan rahoituksen turvin vuosittain kaksi kaikille tuusulalaisille ikäihmisille tarkoitettua liikuntatapahtumaa sekä lokakuussa Vanhusten viikon juhlan. Näiden käytännön järjestelyistä vastaavat tuusulalaiset eläkeläisjärjestöt vuorovuosin. Ikäihmisten neuvosto pyrkii järjestämään tilaisuuden tai tilaisuuksia, joissa neuvosto kertoo kuntalaisille IKNEn toiminnasta. 

Neuvosto näkee suuren tarpeen sosiaali- ja terveyspalveluista tiedottamiselle. Neuvostoa koskevan tiedon lisäämiseksi neuvosto pyrkii lisäksi saamaan juttuja toiminnastaan Tuusulan kunnan julkaisemaan asukaslehteen ja alueella ilmestyviin paikallislehtiin. Neuvoston jäsenet tiedottavat toiminnasta eri eläkeläisjärjestöille. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto päättää

  • hyväksyä toimintasuunnitelman vuodelle 2023.

---

Puheenjohtaja avasi kokouksen. Käydyn keskustelun perusteella neuvosto päättää käsitellä asiaa uudelleen seuraavassa kokouksessa.

Päätös

Ikäihmisten neuvosto päätti käsitellä asiaa uudelleen tammikuun kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.