Perustelut
Vapaassa sivistystyössä hankittu osaaminen halutaan mm. elinikäisen oppimisen linjauksissa tehdä laajemmin tunnistettavaksi ja helpottaa sen tunnustamista osaksi muuta opiskelua, esim. tutkinnon osasuorituksena. Kansalaisopistojen opintosuorituksia onkin jatkossa mahdollista viedä valtakunnalliseen eri koulutusasteiden opintosuorituksia sisältävään Koski-tietovarantoon. Opintosuorituksen kirjaaminen Koski-varantoon edellyttää, että opintojakso ja sen tavoitteet on kuvattu osaamisperusteisesti, opintojen laajuus on määritelty opintopisteinä ja opintosuoritus arvioidaan.
Opiskelu osaamisperusteisuuden kriteereiden mukaan on kansalaisopistoissa opiskelijalle vapaaehtoista. Osaamisperusteiseksi määritellyllä kurssilla opiskelijan opintosuoritus arvioidaan ja hän saa suoritusmerkinnän, jos hän tätä nimenomaisesti toivoo. Samalla kurssilla voi olla mukana myös opiskelijoita, jotka eivät tavoittele arviointia ja suoritusmerkintää.
Osaamisperusteisuus on keino saada tähän asti aliedustettuja väestöryhmiä, kuten nuoria ja nuoria aikuisia mukaan kansalaisopisto-opintoihin. Samalla on tärkeää varmistaa, että tällaisilla kursseilla säilyy myös mahdollisuus vapaatavoitteisempaan opiskeluun. Opiskelun lähtökohtien ja tavoitteiden monimuotoisuus turvaa kansalaisopisto-opintojen hyvinvointivaikutukset mahdollisimman monelle kuntalaiselle.
Tuusulan Opistoon osaamisperusteisia kursseja on suunnitteilla opintotarjontaan etenkin syyskaudesta 2023 alkaen. Tällöin voidaan hyödyntää Hyrylässä Monio-rakennuksen uusia valmiuksia ja Kellokoskella toimijoiden entistä monimuotoisempaa yhteistyötä. Osaamisperusteisten kurssien tarjonta voi alkaa pienimuotoisesti jo kevätkaudella 2023, tuolloin esimerkiksi Vapaehtoistoiminnan peruskurssi on toteutettavissa osaamisperusteisena opetuksena.
Osaamisperusteisten kurssien suunnittelu- ja toteutusprosessi Tuusulan Opistossa vastuunjakoineen:
1. Laaditaan osaamisperusteisen kurssin alustava suunnitelma. (kurssin opettaja ja opiston opetusalasta vastaava päätoiminen opettaja)
2. Viimeistellään yksityiskohtainen kurssisuunnitelma ja laajuus opintopisteinä, määritetään kurssin arviointitavoitteet ja -käytännöt. (kurssin opettaja, päätoiminen opettaja ja rehtori)
3. Hyväksytään osaamisperusteisten kurssien kokonaisuus Tuusulan Opiston opintokauden opetussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. (sivistysjohtaja rehtorin esittelystä)
4. Kurssi viedään Opiston kurssihallintojärjestelmään ja Opetushallituksen ePerusteet-järjestelmään.(päätoiminen opettaja/opistosihteeri ja rehtori)
5. Kurssille ilmoittautuneelta opiskelijalta pyydetään suostumus osaamisen arviointiin kirjallisesti tai sähköisenä. Opiskelijalle saatetaan tieto, miten tallennettuja tietoja käsitellään, säilytetään ja luovutetaan. (päätoiminen opettaja/opistosihteeri ja rehtori)
6. Saatu suostumus dokumentoidaan opiston kurssihallintojärjestelmään ja tarvittaessa paperilla. Suostumus tallennetaan pysyvästi. (opistosihteeri ja rehtori)
7. Opisto vie suoritusmerkinnät Koski-tietovarantoon ja tallentaa arviointidokumentit (opistosihteeri ja rehtori).
Ehdotus
Esittelijä
-
Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää, että
- Tuusulan Opisto voi järjestää osaamisperusteisia kursseja 1.1.2023 alkaen asiaselostuksessa kuvatun osaamisperusteisten kurssien suunnittelu- ja toteutusprosessin mukaisesti.