Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

§ 429 Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän purkaminen

TUUDno-2022-2357

Valmistelija

  • Niina Toikka, hallintojohtaja, niina.toikka@tuusula.fi

Perustelut

Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali-​ ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle. Keski-​Uudenmaan sosiaali-​ ja terveydenhuollon kuntayhtymä on perustettu kuuden Keski-​Uudenmaan kunnan (Hyvinkää,​ Järvenpää,​ Nurmijärvi,​ Tuusula,​ Mäntsälä,​ Pornainen) yhdessä vuonna 2017 solmimalla kuntayhtymän perussopimuksella. Kuntayhtymä on järjestänyt ja tuottanut alueensa asukkaille sosiaali-​ ja terveydenhuollon palvelut 1.1.2019 lukien. Kyseessä on vapaaehtoinen kuntayhtymä.

Keski-​Uudenmaan sosiaali-​ ja terveydenhuollon kuntayhtymän koko toiminta siirtyy Keski-​ Uudenmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien. Kuntayhtymään ei tämän jälkeen jää perussopimuksen mukaista toimintaa eikä muutakaan toimintaa. Vapaaehtoinen kuntayhtymä ei purkaannu automaattisesti sen tehtävien siirtyessä hyvinvointialueelle,​ vaan mahdollisesta purkamisesta tulee päättää erikseen. 

Kuntalain 56 § käsittelee kuntayhtymän perussopimusta ja sen 9 kohdan mukaan perussopimuksessa on sovittava kuntayhtymän purkamisesta ja loppuselvityksen suorittamisesta. Keski-​Uudenmaan sote -​kuntayhtymän perussopimuksen 34 §:n mukaan kuntayhtymän purkamisesta ja purkamisen yksityiskohtia koskevasta sopimuksesta päättävät jäsenkuntien valtuustot.

Kuntayhtymän purkautuessa yhtymähallitus huolehtii loppuselvityksestä,​ elleivät jäsenkunnat sovi muusta järjestelystä. Kuntayhtymän varat,​ joita ei tarvita loppuselvityksen kustannusten ja velkojen suorittamiseen eikä sitoumusten täyttämiseen,​ jaetaan jäsenkunnille peruspääomaosuuksien suhteessa. Jos kustannusten ja velkojen suorittamiseen sekä sitoumusten täyttämiseen tarvittava määrä on varoja suurempi,​ jäsenkunnat suorittavat erotuksen edellä mainittujen osuuksien suhteessa.

Jäsenkuntien valtuustot hyväksyvät loppuselvityksen. Viimeinen tilinpäätös ja vastuuvapaus käsitellään jäsenkuntien valtuustoissa. 

Kuntayhtymä on pyytänyt tarjouksen purkamisprosessissa avustamisesta yksityiseltä palveluntarjoajalta. Suunnitelmana on,​ että jäsenkunnille laaditaan kuntayhtymän toimesta keskitetysti yhdenmukaiset päätöksentekopohjat purkamista koskevaa päätöksentekoa varten. Purkamisen osalta on mahdollista tehdä myös erillinen purkusopimus,​ jossa sovitaan yksityiskohtaisemmin menettelystä. Sopimus voidaan hyväksyä samassa käsittelyssä kun päätetään myös purkamisesta.

Päätösesitys em. yhteisiä päätöksentekopohjia hyödyntäen valmistellaan käsiteltäväksi kunnanhallituksen kokouksessa 5.12., kun päätöspohjat on saatu kuntayhtymältä. Tässä vaiheessa kunnanhallituksen tulisi päättää ottaa asia valtuuston kokouksen 12.12.2022 asialistalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ottaa asian valtuuston 12.12.2022 pidettävän kokouksen esityslistalle ja tehdä ehdotuksen valtuustolle kokouksessaan 5.12.2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.