Kunnanhallitus, kokous 29.8.2022

§ 293 Puolivuosiraportti 2022, tekninen lautakunta

TUUDno-2022-1605

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Puolivuosiraportti huhti - kesäkuu 2022

Valtioneuvosto on antanut kuntalain nojalla asetukset kunnan taloutta koskevien tietojen toimittamisesta (524/2022) sekä annetun asetuksen 12 ja 13 §:ssä on säännökset kunnan neljännes- ja puolivuosikatsausten sisällöstä ja niiden laadinnassa noudatettavista tilinpäätösperiaatteista. Puolivuosikatsauksessa on esitettävä toiminnan ja talouden olennaiset tapahtumat, talousarvion toteutuminen sekä kuvataan keskeiset tekijät, joiden ennakoidaan vaikuttavan tilikauden tuottojen ja kulujen määriin. Toimialueet raportoivat tavoitteistaan ja taloudestaan palvelualuetasolla, jolta osin seuranta viedään kunnanhallitukseen ja valtuustoon tiedoksi. Palveluyksikkötasolla seuranta tapahtuu lautakunnissa.

Teknisen lautakunnan alaiset palvelualueet ja -yksiköt ovat:

Yhdyskuntatekniikka

  • Kunnallistekniikan suunnittelu
  • Kunnallistekniikan rakentaminen
  • Kunnossapito
  • Viherpalvelut
  • Liikenne

Tilapalvelut

  • Kiinteistöjohtaminen
  • Rakennuttaminen
  • Kiinteistöjen ylläpito
  • Puhtauspalvelut

 

Käyttötalous

Vuoden 2022 talousarviossa on teknisen lautakunnan toimintatuotoiksi vahvistettu 24 784 035 euroa. Toimintakuluihin on vuodelle 2022 varattu 24 725 954 euroa, käyttösuunnitelman mukainen toimintakate (sisältäen valmistuksen omaan käyttöön) on 158 081 euroa. Toimintatuotoista on toteutunut 12,2 milj. euroa (49,4 %). Tuotot koostuvat pääosin vuokratuotoista sekä osittain sisäisistä siivoustuotoista.

Toimintakuluista on toteutunut 13,3 milj. euroa (53,7 %). Merkittävimmät kuluerät ovat henkilöstökustannukset, alueiden ja rakennusten kunnossapito, HSL:n kuntaosuus sekä sähkö ja lämmitys. Luminen alkutalvi on aiheuttanut merkittäviä lisäkustannuksia katujen kunnossapidon osalta.

Käyttötalouden lisämäärärahat, 300 000€

Lisämääräraha, katujen kunnossapito 300 000€

Auraus- ja liukkaudentorjuntalähtöjen yhteenlaskettu määrä oli huomattavasti suurempi kuin aikaisempina vuosina. Tämä näkyi kustannusten nousuna erityisesti palkkojen sekä ostopalvelujen (rakennusten ja alueiden kunnossapito) osalta. Tämän lisäksi runsas hiekankulutus toi merkittävästi lisätyötä myös hiekanpoistoon.

Investointien lisämäärärahat, 7 000 000€

 MONIO, lukio ja kulttuuritalo, 2 500 000€ 

Monion rakennusinvestoinnin kokonaiskustannusarvio pysyy arvioidussa 33,2 milj. eurossa. Työmaa on edennyt aikataulussa. Lisämäärärahaesitys vuodelle 2022 on 2,5 milj. euroa. Vuoden 2022 kustannusennuste muodostuu ennakoitua suuremmaksi johtuen mm. vuodenvaihteen laskutussyklistä. Vastaavasti vuoden 2023 kustannusennuste pienenee 2,5 milj. euroa.

Kirkonkylän kampus (koulu ja päiväkoti), 4 500 000€

 Kirkonkylän kampuksen rakennusinvestoinnin kokonaiskustannusarvio pysyy arvioidussa 30 milj. eurossa. Työmaa on edennyt aikataulussa. Lisämäärärahaesitys vuodelle 2022 on 4,5 milj. euroa. Vastaavasti vuoden 2023 ja 2024 kustannusennusteet pienenevät yhteensä 4,5 milj. euroa.

Urakan valmiusasteen ja maksuerien ’’valmiusasteen’’ ero johtuu YSE 1998 mukaisesta urakoitsijalle maksettavasta ennakkomaksusta (1. erä) sekä vanhojen rakennusten purkukustannuksista. Urakan 1. maksuerä (n. 1 milj. euroa) on n. 5% urakkasummasta. Purkutöiden maksuerien summa on n. 1,5 milj. euroa. Työmaan valmiusaste on tällä hetkellä n. 30%. Rakennusurakan urakkasummasta on nyt maksettu n. 8,5 milj. euroa, mikä on noin 40% rakennusurakan urakkasummasta. Kun maksetusta urakkasummasta vähennetään etupainoisuutta tuovat ensimmäinen urakkaerä sekä vanhan rakennuksen purkutyöhön liittyvät erät yhteensä n. 2,5 milj. euroa, niin maksuerien mukaiseksi valmiusasteeksi tulee 28%.

 

Ehdotus

Esittelijä

Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, heikki.lonka@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiraportin seurannan palveluyksikkötasolla
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiseurannan
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi esityksen lisämäärärahaksi

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun teki valmistelija seuraavat muutokset ja lisäykset investointien lisämäärärahoihin:

Riihikallio: Riihikallion monitoimikampuksen suunnittelu on valmistunut ja rakentamisen valmistelu on käynnissä. Projekti on viivästynyt arvioidusta aikataulusta ja näin ollen vuodelle 2022 varatut määrärahat eivät tule kokonaisuudessaan käytetyiksi. Riihikallion päivitetty kokonaiskustannusarvio tuodaan poliittiseen päätöksentekoon syksyllä 2022 ennen urakkakilpailun käynnistämistä.  Vuoden 2022 varatuista määrärahoista 2,5 M€ jää käyttämättä.

Lahela: Lahelan monitoimikampuksen hankesuunnittelu valmistuu vuonna 2022 sekä siihen liittyvät tekniset selvitykset. Hankesuunnitelma tuodaan poliittiseen päätöksentekoon vuoden 2022 lopussa. Hankintaprosessiin kuuluvat määrärahat ohjautuvat seuraaville vuosille ja näin ollen vuoden 2022 varatuista määrärahoista 0,85 M€ jää käyttämättä.

Kirkonkylä: Lisämääräraha 4,0 M€ (oli 4,5M€)

Veteraanipuisto: Lisämääräraha 80.000€ Kunnanhallitus on 14.12.2020 päättänyt, että kunta valmistelee Veteraanipuiston suunnittelun ja toteutuksen esitettyyn paikkaa, joka sijaitsee Rykmentinpuiston alueella Ilmatorjuntamuseon vieressä. Hankkeelle myönnettiin 120 000 euron erillismääräraha vuoden 2022 ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä. Hanke on kilpailutettu elokuussa 2022. Saapuneet tarjoukset ylittävät hankkeelle vartun määrärahan, jonka vuoksi hankkeelle haetaan vielä 80 000 euron lisämäärärahaa, joka yhdessä keväällä myönnetyn summan kanssa kattaa kohteen urakoinnin ja työmaan rakennuttamispalvelut. Lisäksi summassa on pieni vara mahdollisille lisä- ja muutostöille.

Lautakunta hyväksyi lisäykset ja muutokset yksimielisesti.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiraportin seurannan palveluyksikkötasolla
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi
    • teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiseurannan sekä esitykset lisämäärärahoiksi, edellä mainituin muutoksin.

Valmistelija

  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi
  • Anni Hammarberg, taloussihteeri, anni.hammarberg@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan puolivuosiraportin ajalta 1.1.–30.6.2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

tekninen lautakunta, talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.