Valtuusto, kokous 5.9.2022

§ 111 Tuusulan liittyminen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2022-1813

Perustelut

”Venäjän sotatoimien myötä korostunut tarve irtautua fossiilisesta energiasta on tehnyt energian säästämisestä entistäkin tärkeämmän tavoitteen. Jokaisen on kannettava nyt erityistä vastuuta energian säästämiseksi.

Tuusulan Vihreä valtuustoryhmä esittää, että Tuusula liittyy mukaan työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston, Motivan, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyössä luomaan energiansäästökampanjaan “Astetta alemmas”:  
Tuusulan tulee suunnitella ja toteuttaa energiansäästötoimenpiteitä kuntalaisten turvallisuus ja terveys huomioiden. Toimenpiteistä on tärkeää viestiä aktiivisesti kuntalaisille. 

Tuusulan kunnan tulee energiansäästökampanjalla kannustaa myös yrityksiä ja asukkaita mukaan kampanjaan ja osallistaa kuntalaiset ideoimaan säästövinkkejä. Kunnan omalla esimerkillä, aktiivisella viestinnällä ja asukkaiden kannustamisella on suuri merkitys energiakriisin hoitamisessa. Energian säästämisellä on myös suoria vaikutuksia kunnan käyttötalouteen. 

Nyt on tärkeää reagoida akuuttiin energiakriisiin, mutta samalla tulee suunnitella ja toteuttaa pidemmän aikavälin energiansäästötoimia sekä lisätä uusiutuvan energian hyödyntämistä kunnan kiinteistöissä. Kuuma-kuntien yhteistä ilmastotyötä on syytä jatkaa aktiivisesti, vaikka Tuusulassa onkin tekeillä oma ilmasto-ohjelma. Kuumailmasto-sivuilta löytyvä ilmastonmuutokseen liittyvä sopeutumisohje on vuodelta 2013 ja kaipaa päivitystä muodossa tai toisessa.”

Päätös

Lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.