Kuntakehityslautakunta, kokous 17.8.2022

§ 60 Neitoperho, asemakaavan muutos nro 3642, ehdotus

TUUDno-2020-663

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jenni Aalto

Perustelut

Kaava- ja kaavamuutoshakemusten käsittely

Jos maanomistaja tekee aloitteen kaavan muuttamisesta tai laatimisesta ja alueen kaavoittaminen koskee maanomistajan etua, oikeutta ja velvollisuutta sillä tavoin välittömästi, on hänellä oikeus saada kunnan viranomaisen ratkaisu aloitteeseensa. Asemakaavoja koskevat hakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Mikäli hakemuksesta tehdään myönteinen päätös, laaditaan hakijan ja kunnan välille kaavoituksen käynnistämissopimus, kun hanke on todettu I-prioriteetin hankkeeksi eli ns. kärkihankkeeksi. Käynnistämissopimuksen hyväksymisen jälkeen kaavahanke käynnistyy.

Mikäli kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus tekevät kielteisen päätöksen kaavamuutoshankkeeseen, hakija voi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelee kunnanhallitus. Tästä kunnanhallituksen oikaisuvaatimuksen käsittelypäätöksestä voi valittaa - maanomistajan aloitteeseen annettu kunnan viranomaisen ratkaisu kaavan muuttamisesta tai laatimisesta on valituskelpoinen ja siitä voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 4.4.2003 t. 851). Myös kunnan päätös, jolla maanomistajan aloitteesta vireille tulleen kaavahankkeen valmistelu on keskeytetty, on valituskelpoinen ja tästäkin voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 27.10.2009 t. 2628). Kunnanhallituksen päätöksestä tulee tehdä ensin oikaisuvaatimus. Sen sijaan kunnan omasta aloitteesta tehty päätös kaavan muuttamisesta on vain valmistelua eikä tästä päätöksestä voi valittaa (KHO 2003:16).

Hakemus

Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy hakee asemakaavan muutosta kiinteistön 858-11-2217-1 osalle käyttötarkoituksesta sekä kiinteistön käyttöä tehostaakseen. Nykyiselle julkisten lähipalvelualueiden korttelialueelle rakennettaisiin vuokratuotantoon sopivia asuinrakennuksia.  Kohde sijaitsee Lahelassa Lahelanpellon asuinalueella. Kiinteistön pinta-ala on 5 294 m2 ja haetun muutosalueen pinta-ala on siitä 2 276 m2. Tontille ei ole vielä tehty virallista jakoa. Kunta omistaa maan haetulla kaavamuutosalueella. Asemakaavan laatiminen tehostaa alueen käyttöä.

Kaavamuutosalueen vieressä on tällä hetkellä rakentumassa oleva Tuusulan kunnan kehitysvammaisten asumispalveluyksikön (ryhmäkoti 15 asukkaalle). Palvelurakennuksen kerrosala on 918 k-m2.

Kaavoitustilanne 

Hakemuksen kohteena oleva kiinteistö sijaitsee asemakaava-alueella (Lahelanpelto I, kaava nro 3429). Ajantasa-asemakaavassa kiinteistö on merkitty YL-9, julkisten lähipalvelualueiden korttelialueeksi. Korttelin rakennusoikeus määräytyy tehokkuusluvun mukaan (e=0,30). Asemakaavassa haetulle muutoskohteelle on osoitettu ohjeellinen pysäköintialue (p-6), ohjeellinen puilla ja pensailla istutettava alueen osa (i-5) sekä ohjeellinen rakennusala.

Hakemuskohde rajautuu pohjoispuolelta julkisten lähipalvelualueiden korttelialueeseen (YL‑9), itä- ja eteläpuolelta puistoon ja länsipuolelta lähipalvelurakennusten korttelialueeseen (PL‑1, päiväkoti). Muutoskohde sijoittuu Hyrylän laajentumissuuntien osayleiskaavan alueelle, jossa alueelle ei ole osoitettu käyttötarkoitusta. Tuusula yleiskaava 2040 ehdotuksessa muutoskohde sijoittuu omakotivaltaiselle asuinalueelle (AO). Kaavamuutos hanke ei ole valtuuston hyväksymässä kaavoitussuunnitelmassa vuosille 2020 – 2024.

Ehdotus

Esittelijä

Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • Tuusulan kunta käynnistää kaavamuutoksen valmistelun muuna kuin merkittävänä asemakaavana.

Kuntakehityslautakunta päättää lisäksi

  • asemakaavan laatimisesta päätetään periä voimassaolevan taksan mukainen maksu 2 000 e. Asemakaava on vaikutukseltaan vähäinen pieni asemakaavanmuutos ja kaavaluokaltaan XS-kaavahanke.
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Jenni Aalto

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että

  • Tuusulan kunta käynnistää kaavamuutoksen valmistelun muuna kuin merkittävänä asemakaavana.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Heikki Lonka oli asiantuntijana kokouksessa. 

Valmistelija

  • Päivi Parviainen, kaavoitusavustaja, paivi.parviainen@tuusula.fi

Perustelut

Neitoperhon asemakaavamuutos

 

Perustelut

Asemakaavan muutos koskee Lahelassa Neitoperhontien ja Ritariperhosentien kulmassa sijaitsevaa kiinteistöä 858-11-2217-1. Vaikutuksiltaan vähäinen kaavahanke.

Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy hakee asemakaavan muutosta kiinteistön 858-11-2217-1 käyttötarkoituksesta toteuttaakseen tontin käyttämättömän rakennusoikeuden asumisena. Julkisten lähipalvelurakennusten kortteli-alueelle (YL-9) suunnitellaan asuinrakennuksia palvelurakennuksen viereen.

Suunnittelualueen pinta-ala on n. 5 294m² ja haetun muutosalueen pinta-ala on siitä n. 2 363m². Asuntokerrosalaa kaavaratkaisussa on osoitettu 1 588 k-m². Uutta asuntokerrosalaa ei ole osoitettu alueelle. Rakennusoikeutta kaavamuutoksella korttelialueelle osoitetaan lainvoimaisen asemakaavan tehokkuusluvun mukaisesti tehokkuusluvulla e=0,30. Rakentamisen määrä ei asemakaavamuutoksella muutu. Rakennusoikeutta muodostuvalla asuinrakentamisen tontilla on kaavamuutoksen jälkeen 709 k-m².

Kaavamääräyksissä on otettu huomioon mm. AR-tontin aitaaminen pensasistutuksin viereisestä lähivirkistysalueesta. Kaavaan liittyy Lahelanpelto I rakennustapaohjeet.

Tuusulan kuntastrategian mukaan tarjoamme monipuolisia asumisen mahdollisuuksia varmistamalla tonttitarjonnan ja erilaiset asumismuodot. Kehitämme hyvinvoinnin edellytyksiä ja mahdollisuuksia.

Kaavaratkaisun toteuttamisesta ei aiheudu kunnalle kustannuksia.

Kaavamuutosalueen omistaa osin kunta ja osin Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy. Kunnan omistamasta alueesta on tehty esisopimus Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:n kanssa.

 

Vireilletulosta ilmoittaminen: 23.3.2022

Osallistamis-ja arviointisuunnitelman nähtävillä olo 24.3-7.4.2022

Lausunnonantajilla ei ollut huomautettavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Lausuntoja saapui 1 kpl. Kirjallisia mielipiteitä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saapui 3 kpl. Mielipiteet kohdistuivat mm. vuokratuotannon lisäämiseen, kunnallisen lähipalvelun sijoittumiseen korttelialueella ja pysäköintialueen sijoitteluun. Mielipiteisiin laaditut vastineet ovat selostuksen liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä laaditun Neitoperhon asemakaavan muutosehdotuksen sekä sitovan tonttijaon muutoksen korttelille 2217 ja hyväksyä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville muistutusten ja lausuntojen esittämistä varten
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

maankäyttö, kaavoitus, Tuusulan kunnan kiinteistöt oy

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.