Kuntakehityslautakunta, kokous 17.8.2022

§ 62 Sosiaali- ja terveysalan yksityisten palvelutarjoajien palvelulehtinen, aloite

TUUDno-2020-458

Valmistelija

  • Toni Popovic, yritysasiamies, toni.popovic@tuusula.fi

Perustelut

Historiatiedot

Valtuusto        § 53 / 16.03.2015
Kunnanhallitus § 444 / 19.10.2015    

Valt § 53/16.3.2015    
Ruut Sjöblom luki seuraavan hänen ja Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteen:

"Esitän, että Tuusulan kunnassa tehdään palvelulehtinen, josta löytyvät kaikki kunnassa toimivat yksityisen puolen palveluntarjoajat, jotka ovat tehneet ilmoituksen Tuusulan kuntaan ja/tai aluehallintovirastoon.

Palvelulehtisessä palvelut asetetaan selkeästi esille esimerkiksi niin, että terveyspalvelut iäkkäille, siivouspalvelut, tukipalvelut ja varhaiskasvatuksen toimijat ovat luokiteltu omiksi alueikseen ja palvelunkäyttäjä löytää ne helposti ja vaivattomasti lehtisestä.

Lehtistä jaetaan asiakkaille kaikissa kunnan toimipisteissä, joissa potentiaalisia asiakkaita on. Näin autamme kuntalaisia löytämään helposti tarvitsemansa palvelun ja helpotamme kunnan työtaakkaa. Näin vahvistamme myös asiakkaan itsemääräämisoikeutta.

Lehtisen voi toteuttaa esimerkiksi tekemällä yhteistyötä sosiaalialan opiskelijoiden kanssa tilaamalla lehtisen lopputyönä tai muuna vastaavana. Jos pidämme kiirettä tilauksen voi tehdä jo tänä keväänä.

Tarvittaessa lehtisen voisi toteuttaa myös verkkoversiona, jolloin tiedot olisivat kuntalaisten käytössä helposti myös sitä kautta."

Päätös    
Aloite päätettiin lähettää kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

__________

Khall § 444/19.10.2015    Tuusulassa toimivat yksityiset palveluntarjoajat ovat hyvin esillä Tuusulan Internet-sivuilla. Palveluntarjoajat yhteystietoineen löytyvät yritysrekisteristä, jossa Tuusulan nettisivujen käyttäjät pääsevät tutustumaan niihin. Yritysrekisteri päivitetään joka toinen vuosi. Lisäksi yrittäjillä on mahdollisuus päivittää itse tietojaan rekisterissä.

Ikäihmisille palveluita tarjoavia yrityksiä on esitelty Hertta-lehdessä. Hertassa on säännöllisesti tiedotettu myös yksityisten palveluntarjoajien työsuorituksista ja palveluista saatavasta kotitalousvähennyksestä. Hertta ilmestyy säännöllisesti ja se jaetaan kaikkiin tuusulalaisiin talouksiin, jossa asuu yli 65-vuotias kuntalainen.

THL ylläpitää sosiaali- ja terveydenhuollon toimipaikkarekisteriä TOPIA. TOPI-rekisterissä on niiden palveluntuottajien tiedot, jotka toimittavat THL:ään tietonsa ja tuottavat laitos- ja asumispalvelua ja kotihoitoa. Toimipaikkarekisteristä voi hakea toimipaikkoja toimipaikan nimen, kunnan, postinumeron tai postitoimipaikan mukaan.

Yksityiset päiväkodit ja ryhmäperhepäiväkodit yhteystietoineen ovat esillä Tuusulan verkkosivuilla, josta huoltajat pääsääntöisesti etsivät tietoa vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Verkkosivuilla kerrotaan lisäksi, miten huoltajat voivat hakea lapselleen hoitopaikkaa yksityiseltä perhepäivähoitajalta tai palkata hoitajan kotiin yksityisen hoidon tuella. Internet-sivujen sisältöä kehittämällä yksityistä palvelutuotantoa voidaan tuoda nykyistä enemmän esille, jolloin tiedottaminen on lisäksi yleistä palvelulehtistä kohdennetumpaa ja todennäköisesti huomattavasti tehokkaampaa.

Erilaisia vaihtoehtoja tuodaan esille palveluohjauksessa ja -neuvonnassa - oli kyseessä varhaiskasvatuspalvelut tai ikäihmisten kotihoito ja hoivapalvelut.

Yksityisten palveluntarjoajien käyttö tulee todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa, kun yksityinen palvelutarjonta jatkuvasti kehittyy. Ikäihmisten varallisuus on kasvussa, joten yhä useammalla on mahdollisuus ostaa erilaisia palveluita. Lisäksi ostokulttuuri on muuttumassa ja jatkossa erilaisia kotiin tuotettavia hoiva-, kodinhoito- ja kiinteistöpalveluita ostetaan nykyistä enemmän.

Yksityiset palveluntarjoajat markkinoivat palveluitaan tehokkaasti eri kanavissa haluamiaan kohderyhmiä tavoitellen. Näin ollen kunnan ei ole tarkoituksenmukaista käyttää resursseja yksityisten palveluntarjoajien markkinointiviestintään.

Lisätiedot: viestintäpäällikkö Riikka Uusikulku, p. 040 314 2004

Ehdotus / Kj    
Kunnanhallitus päättää

-     hyväksyä vastauksen aloitteeseen
-     ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää 

-    katsoa Ruut Sjöblomin 16.3.2015 § 53 tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös    
Kunnanhallitus päätti

-    palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. 

__________

Vastaus aloitteeseen

Tuusulan kunnassa on otettu käyttöön vuonna 2021 sähköinen yritys- ja palveluhakemisto (https://tuusula.yrityshakemistot.fi/). Hakemisto tarjoaa asukkaille ajantasaista tietoa Tuusulan alueella toimivista yksityisistä palveluntuottajista. 
Hakemistosta on haettavissa palveluntarjoajien yhteystietoja, tuotteita ja palveluita 21 eri pääkategorian ja 169 tarkemman alakategorian nimikkeillä sekä vapaamuotoisella haulla. Palveluhausta on löydettävissä muun muassa siivous-, hoiva-, koti- ja asumispalvelut sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät palvelut omista kategorioistaan. Hakemistosta viestitään aktiivisesti eri kanavissa muun muuassa kunnan verkkosivuilla, Tuusulan asukaslehdessä ja yrityskirjeessä.
Yrityshakemiston perustiedot saadaan Patentti- ja rekisterihallitukselta. Tietokanta täydentyy kuukausittain uusien ja lopettaneiden yritysten osalta. Yritykset vastaavat tietojensa päivittämisestä ja Tuusulan kunnan elinkeinopalvelut toimittaa tuusulalaisille yrityksille päivitysmuistutuksia tietojen ajan tasalla pitämisestä. Tuorein tietojen päivityskierros on toteutettu keväällä 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää 

  • hyväksyä edellä olevan selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa Ruut Sjöblomin ja kokoomuksen valtuustoryhmän tekemän aloitteen16.3.2015 § 53 tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.