Kunnanhallitus, kokous 8.8.2022

§ 262 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi ilmastolain muuttamisesta, kunnan lausunto

TUUDno-2022-1364

Valmistelija

  • Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, heikki.lonka@tuusula.fi

Perustelut

Johdanto

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ilmastolain muuttamisesta.

Tausta

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ilmastolakia. Ilmastolakiin lisättäisiin säännökset kunnan ilmastosuunnitelmasta sekä ilmastolain mukaisesta muutoksenhausta.

Ilmastolain soveltamisala laajennettaisiin koskemaan kuntia. Kunnille säädettäisiin velvoite laatia ilmastosuunnitelma, joka kunnan tulisi päivittää vähintään kerran valtuustokaudessa. Suunnitelman hyväksyisi valtuusto. Kunnan tulisi suunnitelmassa asettaa päästövähennystavoite sekä toimet, joilla päästöjä vähennetään kunnassa. Samoin kunnan olisi seurattava suunnitelman toteutumista. Suunnitelman voisi laatia myös yhdessä alueen muiden kuntien kanssa. Kunta voisi asettaa myös sopeutumiseen ja nieluihin liittyviä tavoitteita ja toimia.

Ilmastolakia ehdotetaan täydennettäväksi myös muutoksenhakusääntelyn osalta. Valtioneuvoston päätöksiä koskevasta muutoksenhausta lisättäisiin nimenomainen säännös ilmastolakiin. Muutosta valtioneuvoston päätöksiin haettaisiin korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Valtioneuvoston päätökset tulisi antaa tiedoksi julkisella kuulutuksella.

Tavoitteet

Esityksen tavoitteena on edistää ilmastolain tavoitteiden toteutumista ja vahvistaa kuntien ilmastotyötä. Samoin tavoitteena on muutoksenhakusääntelyn myötä edistää oikeusturvan toteutumista. Esityksessä ehdotettu sääntely täydentäisi ilmastolain kokonaisuudistusta.

Esityksen keskeinen tavoite on vauhdittaa ilmastotyötä sellaisissa kunnissa, joissa se ei vielä ole käynnistynyt tai edennyt pitkälle. Esitysehdotuksessa otettaisiin huomioon eri vaiheissa olevat kunnat säätämällä kunnan ilmastosuunnitelman vähimmäisvaatimuksista. Tavoitteena on, että kunnat voisivat toteuttaa ilmastotoimiaan omista lähtökohdistaan ja painottaa suunnitelmassaan kyseiselle kunnalle keskeisiä asioita.

Muutoksenhakua koskevan sääntelyn tavoitteena on edistää oikeusturvan toteutumista ilmastolain alalla sekä vähentää oikeusepävarmuutta. Esityksellä määritettäisiin, millä tahoilla on valitusoikeus ilmastolain mukaisista valtioneuvoston päätöksistä. Nimenomaisen muutoksenhakua koskevan säännöksen tavoitteena on parantaa vaikutusmahdollisuuksia elinympäristöä koskevaan päätöksentekoon.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa liitteenä olevan lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ilmastolain muuttamisesta.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Eeva-Liisa Nieminen esitti lausuntoon seuraavan lisäyksen:
"Tuusulan kunta pitää ilmastolain ulottamista kuntiin erittäin hyvänä. Se on työkalu, joka ohjaa sekä luottamushenkilöitä että virkamiehiä ottamaan huomioon käytännön ratkaisuissa ja päätöksissä ilmastokysymykset."

Kunnanhallitus oli yksimielinen lisäyksestä.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • antaa liitteenä olevan lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ilmastolain muuttamisesta
  • täydentää lausuntoa seuraavasti: "Tuusulan kunta pitää ilmastolain ulottamista kuntiin erittäin hyvänä. Se on työkalu, joka ohjaa sekä luottamushenkilöitä että virkamiehiä ottamaan huomioon käytännön ratkaisuissa ja päätöksissä ilmastokysymykset."

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.