Kunnanhallitus, kokous 8.8.2022

§ 266 Käännös- ja tulkkauspalvelut, liittyminen Sarastia Oy:n hankintasopimukseen

TUUDno-2022-1467

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintapäällikkö, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

 Tuusulan kunta on liittynyt kunnansihteerin päätöksellä 1.7.2016 § 11 KuntaPro Oy:n (nykyinen Sarastia Oy) käännös- ja tulkkauspalveluiden yhteishankintasopimukseen. Sopimuskausi oli nelivuotinen alkaen vuonna 2017. Sopimuskausi on päättynyt huhtikuussa 2021, jonka jälkeen Tuusulan kunnalla ei ole ollut voimassa olevaa sopimusta. Käännös- ja tulkkauspalveluja on hankittu kunnan hankintaohjeiden mukaisesti tapauskohtaisesti.

Tilaajaa sitomaton arvio vuosittaisesta hankinnan arvosta on noin 68 000 euroa (alv 0 %). Tuusulan kunnan kaikki toimialueet voivat hyödyntää sopimusta.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen Tuusulan kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamiin sopimuksiin.

Käännös- ja tulkkauspalvelut

Sarastia Oy on kilpailuttanut Käännös- ja tulkkauspalvelut puitesopimuksen sopimuskaudelle 1.7.2022-30.6.2026.

Kilpailutettuihin tulkkauspalveluihin kuuluvat eri kielien läsnäolo-, etä- ja ilmoitustulkkauspalvelut. Lisäksi tulkkauspalveluiden osakokonaisuuteen sisällytetään optiona viittomakielen tulkkauspalvelun hankintamahdollisuus.

Kilpailutettuihin käännöspalveluihin kuuluvat eri kielien käännöspalvelut, mm. englannin, ruotsin, viron, venäjän ja arabian kielien käännöspalvelut. Käännöspalveluita voi hankkia esimerkiksi verkkosivujen kääntämiseen eri kielille, kevyempiin tekstikorjauksiin ja oikolukuun sekä oman tuotannon ruuhkahuippujen tasaamiseen.

Hankinta on jaettu seuraaviin osakokonaisuuksiin:

1. Tulkkauspalvelut Keski-Uudenmaan alueelle

2. Käännöspalvelut Keski-Uudenmaan alueelle

3. Käännöspalvelut Vantaan alueelle

Sopimuksen toimintamalli

Sarastia Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta. Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä 1 % komissiomaksun.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n hankintasopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että

  • Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n Käännös- ja tulkkauspalvelut sopimukseen, sopimuskauden päättymiseen 30.6.2026 saakka.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sarastia Oy, toimialueiden kirjaamot

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.