Tekninen lautakunta, kokous 16.8.2022

§ 89 Kunnallistekniikan rakennuttamispalvelut Hyrylän uuden linja-autoterminaalin ja palvelukeskuksen alueilla, hankinta

TUUDno-2022-1312

Valmistelija

  • Helena Sundström, projektipäällikkö, helena.sundstrom@tuusula.fi

Perustelut

Esittely ja hankinnan kohde

Tuusulan kunta on perustanut 16.12.2019 julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisen dynaamisen puitesopimusjärjestelmän (DPS), jonka sisällä kilpailutetaan vuosien 2020-2022 aikana erilaisia yhdyskuntatekniikan suunnittelu- ja rakentamispalveluiden hankintoja.

DPS:ään perustuen yhdyskuntatekniikan palvelualue julkaisi 10.6.2022 Cloudia-hankintajärjestelmässä DPS:n sisäisen kilpailun rakennuttamispalveluista Hyrylän uuden linja-autoterminaalin ja Hyrylän palvelukeskuksen alueilla. Ilmoituksen numero on TUUDno-2022-1312. Toimeksiantoon kuuluu hankkeiden rakennusurakoiden kilpailuttaminen, tarjousten selonottotehtävät ja vertailut, urakkaneuvottelut ja sopimuskatselmukset, valvontatyöt, rakennusurakan vastaanottoon liittyvät tehtävät sekä työturvallisuuskoordinaattorin tehtävät. Rakennusurakan laajuus matkakeskuksen alueella käsittää kaikki kunnallistekniikan edellyttämät työt. Palvelukeskuksen alueelle rakennusurakan laajuus käsittää kunnan vastuulla olevat johtosiirrot uuden palvelukeskuksen tieltä. Tarjouspyynnön mukaisen toimeksiannon sisältö, laajuus ja kesto ilmenevät tarkemmin liitteenä olevista tarjouspyynnöstä ja rakennettavien kohteiden yleispiirustuksista.

Soveltuvuusvaatimuksena edellytettiin, että tarjoavalla yrityksellä on vähintään 3 kpl referenssejä laajuudeltaan ja sisällöltään vastaavista kunnallistekniikan rakennuttamistehtävistä keskusta-alueille viimeisen viiden vuoden ajalta. Referenssikohteiden tulee sisältää kadunrakennusta ja vesihuollon linjarakentamista.

Lisäksi edellytettiin, että hankkeesta vastaavalla projektipäälliköllä on vähintään tehtävään soveltuva insinöörin (AMK tai vanha opistotaso) koulutustaso ja kokemusta vastaavista asemakaava-alueiden kunnallistekniikan rakennuttajatoimeksiannoista vähintään viiden vuoden ajalta tai tehtävään soveltuva rakennusmestarin tutkinto ja kokemusta vastaavista asemakaava-alueiden kunnallistekniikan rakennuttajatoimeksiannoista vähintään kymmenen vuoden ajalta. Valvonnassa käytettävällä apuhenkilöstöllä on oltava vähintään tehtävään soveltuva insinöörin (AMK tai vanha opistotaso) koulutustaso ja kokemusta vastaavista asemakaava-alueiden kunnallistekniikan rakennuttajatoimeksiannoista vähintään kolmen vuoden ajalta tai tehtävään soveltuva rakennusmestarin tutkinto ja kokemusta vastaavista asemakaava-alueiden kunnallistekniikan rakennuttajatoimeksiannoista vähintään viiden vuoden ajalta. Henkilöreferenssikohteet eivät saa olla vanhempia kuin korkeintaan 10 vuotta. Henkilöreferensseissä kokemusvuosiksi hyväksytään vain ajanjaksot, jolloin henkilö on päätoimisesti (> 50 % ao. ajanjakson työajasta) toiminut tarjouspyynnön mukaisissa rakennuttamistehtävissä. Referensseiksi hyväksytään vain valmistuneet kohteet.

Tarjous pyydettiin aikapalkkiona henkilöryhmittäin. Valintaperusteena on halvin vertailuhinta. Vertailuhinta lasketaan tarjouksen liitteenä toimitettavan tuntiveloitushinnaston mukaan käyttäen kertoimina seuraavia tuntiveloitusluokittaisia työmääriä.

SKOL 01         300 h

SKOL 02         300 h

SKOL 03         400 h

SKOL 04         200 h

SKOL 05         100 h

Tarjousten avaus ja tarjouspyynnönmukaisuus

Tarjouksia saatiin määräaikaan 4.8.2021 klo 12.00 mennessä kuusi kappaletta: Finmpec Oy, Rakennuttajatoimisto HTJ Oy, Ramboll CM Oy, TL-Infra Oy,  Welado Oy ja WSP Finland Oy. Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyyntöön liittyviä lisäkysymyksiä 7.7.2021 klo 12:00 asti. Tehtyihin kysymyksiin (3 kpl) vastattiin 16.6.2022 ja 28.6.2022. Tarjoukset avattiin suljetussa tilaisuudessa 5.8.2022 klo 8:30. Määräajan jälkeen saapuneita tarjouksia ei ollut.

Avaamisen jälkeen suoritettiin määräajassa saapuneiden tarjousten tarkistus ja arviointi. Finnpec Oy:tä, HTJ Oy:tä, TL-Infra Oy:tä ja WSP Oy:tä pyydettiin osoittamaan toimitetuista ansioluetteloista ne hankkeet, joilla he haluavat osoittaa tarjouspyynnönmukaisten soveltuvuusehtojen täyttymisen. Lisäksi Finnpec Oy:tä ja HTJ Oy:tä pyydettiin ilmoittamaan arviota työn kokonaistuntimäärästä. Tietoa tarvitaan sen määrittämiseksi, millä taholla on oikeus päättää hankinnasta.

Määräaikaan 8.8.2022 klo 12:00 mennessä kaikki tarjoajat toimittivat pyydetyt täydennykset. Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n tarjous joudutaan hylkäämään, koska yksi tehtävään osoitetuista henkilöistä ei täytä tarjouspyynnön soveltuvuusehtoja työkokemuksen osalta. Tarjouspyynnön mukaan valvonnassa käytettävällä apuhenkilöstöllä on oltava kokemusta vastaavista kunnallistekniikan rakennuttajatoimeksiannoista vähintään kolmen vuoden ajalta. Ja refensseiksi hyväksytään vain päättyneet kohteet. Muilta osin tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia, ja ne voidaan ottaa mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjousvertailu

Tarjouspyynnössä oli kerrottu, että ehdot täyttäneistä tarjoajista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jättänyt konsultti. Kokonaistaloudellisuuden arviointiperuste on halvin vertailuhinta. Palveluntuottajaksi valitaan yksi toimija.

Vertailuhinnat olivat seuraavat (alv 0 %):

  • Fimpec Oy                                                107 575,00 euroa
  • Ramboll CM Oy                                        114 028,29 euroa
  • TL-Infra Oy                                               100 100,00 euroa
  • Welado Oy                                                110 500,00 euroa
  • WSP Finland Oy                                        110 630,00 euroa

Kokonaistaloudellisesti edullisimman hinnan on antanut TL-Infra Oy.

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan tekninen lautakunta päättää suunnitteluhankinnoista, joiden arvo ylittää 100 000 euroa. Tarjouksen mukana annetun työtuntimääräarvion perusteella hankinnan kokonaisarvo on 188 981 euroa (alv 0 %). 

Hankintapäätöksen tiedoksianto ei merkitse sopimuksen syntymistä. Valitun tarjoajan kanssa tehdään erillinen kirjallinen toimeksiantosopimus, kun hankintapäätös on saanut lainvoiman. Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi.

Liitteinä (11 kpl) ovat Cloudian hankintailmoitus, tarjouspyyntö, tarjousten avauspöytäkirja, vertailutaulukko, urakka-alueiden asemakaavat ja yleispiirustukset sekä toimeksiannossa sovellettavat ehdot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hylätä Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:n tarjouksen, koska yksi tarjouksessa tehtävään esitetyistä henkilöistä ei täytä tarjouspyynnön soveltuvuusehtoja työkokemuksen osalta.
  • valita kunnallistekniikan rakennuttamispalveluihin Hyrylän uuden linja-autoterminaalin ja palvelukeskuksen alueilla tarjouskilpailun mukaisesti kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen jättäneen TL-Infra Oy:n
  • oikeuttaa yhdyskuntatekniikan päällikön solmimaan toimeksiannosta sopimuksen
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

tarjoajat, Heikki Lonka, Asko Honkanen, Jouni Määttä, Anne Olkkola, Päivi Hämäläinen, Tuija Palkki, Mikko Simpanen, Jukka Sahlakari, Jussi Pesonen, Helena Sundström, Tomi Hurme, Antti Piippo, Jari Huttunen, Riitta Kalliokoski