Kunnanhallitus, kokous 2.5.2022

§ 157 Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivitys 2022

TUUDno-2022-154

Valmistelija

  • Hanna Riihinen, vesihuoltoinsinööri, hanna.riihinen@tuusula.fi

Perustelut

Vesihuoltolaki (119/2001) velvoittaa taajamassa toiminta-alueella olevat kiinteistöt liittymään ja vesihuoltolaitoksen sallimaan liittämisen vesihuoltolaitokseen, ellei kunnan ympäristönsuojeluviranomainen hakemuksesta myönnä vapautusta liitämisvelvollisuudesta vesihuoltolaissa säädetyin perustein. Taajaman ulkopuolella kiinteistöä ei kuitenkaan tarvitse liittää vesihuoltolaitoksen vesijohtoon tai jätevesiviemäriin tiettyjen vesihuoltolaissa (10§) asetettujen ehtojen täyttyessä. Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen esittämät ja Tuusulan kunnan ehdottamat toiminta-alueen laajennukset sijaitsevat kaikki vesihuoltolain tarkoittamalla taajama-alueella.

Vesihuoltolain mukaan ennen toiminta-alueen hyväksymistä tai muuttamista asiasta on tiedotettava riittävässä laajuudessa sekä varattava valvontaviranomaisille (valvova ELY-keskus sekä kunnan terveyden- ja ympäristönsuojeluviranomaiset) mahdollisuus antaa lausunto. Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alue-ehdotus on ollut nähtävillä 19.1.-4.3.2022 kunnan www-sivuilla ja TuusInfossa.

Vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueeseen ehdotettiin lisättäväksi asemakaava-alueet:

  • Pähkinämäki (alustava rakentamisaikataulu 2022)
  • Sulan työpaikka-alue (alustava rakentamisaikataulu 2022)
  • Rykmentinpuiston työpaikka-alue (alustava rakentamisaikataulu 2022)
  • Joenranta (alustava rakentamisaikataulu 2023)
  • Anttilan tilakeskus (alustava rakentamisaikataulu 2023).

 

Vesijohtoverkoston ja jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueeseen ehdotettiin lisättäväksi YKR -taajama-alueet asemakaava-alueen ulkopuolella:

  • Rusutjärven pohjoisosa (asukashankemuotoisesti toteutettu vesi- ja paineviemäriverkosto, siirtynyt Tuusulan vesihuoltoliikelaitokselle v. 2017)
  • Ruotsinkylä (vesiosuuskunnan vesi- ja paineviemäriverkosto siirtynyt vesihuoltoliikelaitokselle v. 2021)
  • Huhtariihi (vesihuoltoverkosto toteutetaan alustavan aikataulun mukaan 2022-23).

 

Ehdotuksesta pyydettiin lausunto naapurikunnilta (Kerava, Sipoo, Järvenpää, Mäntsälä, Hyvinkää, Vantaa, Nurmijärvi), Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselta ja vesihuollon valvonta-asioista vastaavalta Etelä-Savon ELY-keskukselta. Lausuntopyyntö, toiminta-alue-ehdotuskartat sekä saapuneet lausunnot (Kerava, Etelä-Savon ELY-keskus, Mäntsälä ja Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta) ovat liitteenä. Nähtävilläoloaikana saapui lisäksi kuusi kommenttia kiinteistönomistajilta Rusutjärven pohjoisosasta, Ruotsinkylästä ja Huhtariihestä. Asukaskommenteista yksi oli puoltava, kolme pyysi vapautusta liittymisestä ja kaksi pyysi kiinteistön jättämistä toiminta-alueen ulkopuolelle.

Etelä-Savon ELY-keskus lausui mm. Rusutjärven pohjoisosan ja Ruotsinkylän alueen toiminta-alueen rajauksista, että yksittäisten kiinteistöjen poisjättämiselle tulee esittää perustelut. Toiminta-aluerajaus niillä verkostoalueilla, joissa verkosto on jo rakennettu aiemmin, on tehty niin että liittyjällä on kohtuullinen matka liittyä verkostoon. Kohtuulliseksi matkaksi liittyjän kannalta on katsottu noin 60 metriä runkojohdosta. Ruotsinkylän verkosto on rakennettu vesiosuuskuntana ja liittyminen on ollut vapaaehtoista. Rusutjärven pohjoisosa on rakennettu tuettuna asukashankkeena. Tuusulan kunta/ Tuusulan vesihuoltoliikelaitos on tukenut hankkeita mm. yleissuunnittelulla ja runkojohdon materiaaleilla ja verkosto on siirtynyt Tuusulan vesihuoltoliikelaitokselle vuonna 2017. Jälkikäteen verkoston rakentaminen puuttuville osuuksille (toiminta-alueen määrittämisen jälkeen) on liittyjämäärään nähden taloudellisesti kannattamatonta. Näillä perusteilla toiminta-alueeseen lisättäväksi esitetään vain kiinteistöjä, joilla on alle 60 metrin matka runkoverkkoon.

Etelä-Savon ELY-keskus lausui myös, että vesihuollon toiminta-alueeseen tulisi lisätä Tuusulan kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelmassa esitetyt Tuusulan kaavoitussuunnitelman 2022-2025 alueet sekä vesihuollon kehittämis- ja selvitysalueet tai vaihtoehtoisesti perustelut jättää nämä alueet vesihuollon toiminta-alueiden ulkopuolelle.

Kaavoitussuunnitelmassa esitetyt hankkeet eivät ole vielä lainvoimaisia kaavoja ja kaavaprosessien aikatauluarviot ovat suuntaa-antavia. Toiminta-alueeseen lisätään sellaiset kaava-alueet, jotka todennäköisesti saavat lainvoiman muutaman vuoden sisällä, mikä tarkoittaa sitä, että vesihuolto rakentuu 3-5 vuoden sisällä. Lausunnon perusteella Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alue-ehdotukseen lisättiin tavoite-alueet sekä vesihuollon kehittämissuunnitelmassa esitetyt kehittämis- ja selvitysalueet.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen lausunto otetaan huomioon Tuomalan, Ruskelan ja Vanhan Paijalan selvitysalueiden kohdalla ja liittymiskysely tehdään yhteistyössä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa. Liittymishalukkuutta voidaan nostaa vesistönsuojelun näkökulmalla.

Kiinteistö 858-411-0005-0061 Lillbackankuja 10 kiinteistön rajalta on vesihuoltoverkkoon 13 metriä ja se katsotaan kohtuulliseksi matkaksi liitospisteelle. Vapautushakemusta voi hakea Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kautta, kun toiminta-aluepäätös on lainvoimainen. 858-413-0006-0057 Kolistimentie 50 sijaitsee ranta-alueen ulkopuolella ja liitoskohtaan on pitkä matka 85 m. Poistetaan kiinteistö toiminta-alueesta, koska matkaa vesihuoltoverkostoon on 85 metriä ja kustannukset voivat nousta kohtuuttomiksi. Kiinteistö voi liittyä vesihuoltoverkostoon, mutta liittyminen on vapaaehtoista. Rantaan on matkaa yli 270 metriä. Samalla perusteella poistetaan viereiset kiinteistöt 413-6-56 ja 413-6-252.

Nähtävillä olleeseen toiminta-alue-ehdotukseen tehdään saatujen asukaskommenttien ja lausuntojen perusteella seuraavat muutokset ja lisäykset:

  • Kiinteistöjä 413-6-57, 413-6-56 ja 413-6-252 ei lisätä toiminta-alueeseen perustuen yli 60 metrin matkaan runkoverkosta.
  • Tuusulan toiminta-alueeseen lisätään ”Tavoitealueet” ja "Kehittämis- ja selvitysalueet" ja liitteessä on karttaesitys vesihuollon toteutumisesta tavoiteaikatauluilla.

 

Kun toiminta-alueet ovat lainvoimaisia, ne esitetään julkisessa karttapalvelussa niin, että jokaisen kiinteistön kohdalla voi yksiselitteisesti tarkastaella kiinteistön kuulumisen toiminta-alueelle ja vesihuoltolain tarkoittamalle taajama-alueelle. Julkisen karttapalvelun osoite https://kartta.tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä

  • vesihuollon toiminta-alueet liitekarttojen mukaisina.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Vesihuoltoliikelaitoksen johtaja Jukka Sahlakari selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, kasvu ja ympäristö -toimialue, Hyvinkään kaupunki, Mäntsälän kunta, Sipoon kunta, Järvenpään kaupunki, Keravan kaupunki, Nurmijärven kunta, Vantaan kaupunki, Etelä-Savon Elykeskus, kommentin antaneet

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.