Kunnanhallitus, kokous 11.4.2022

§ 139 Hallintojohtajan viran täyttäminen

TUUDno-2022-194

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Virpi Lehmusvaara, kansliapäällikkö, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan hallintojohtaja Harri Lipasti on tehnyt 19.1.2022 irtisanoutumisilmoituksen ja pyytää eroa virastaan 1.10.2022 lukien. 

Tuusulan kunnan hallintosäännön 6 luvun 36 §:n (toimivalta henkilöstöasioissa) nojalla kunnanhallitus päättää hallintojohtajan viran haettavaksi julistamisesta ja valitsee palvelualuepäällikkönä toimivan hallintojohtajan. Tuusulan kunnan hallintosäännön 3 luvun § 18 mukaisesti palvelualuepäällikkönä hallintojohtaja vastaa palvelualueen toiminnasta ja taloudesta sekä johtaa ja kehittää toimintaa toimialuejohtajan alaisuudessa. 

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12§:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto tai tähän rinnastettu ulkomainen tutkinto sekä kokemus julkisen hallinnon johtamistehtävistä. 

Tehtävän palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Hakija voi esittää palkkatoivomuksensa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla. Hakuajaksi esitetään 3.2.-28.2.2022. 

Työpaikkailmoituksen laatimisesta ja tarkemmasta rekrytointitavasta päättää kansliapäällikkö yhdessä henkilöstöjohtajan ja talousjohtajan kanssa. Pormestari, apulaispormestarit ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja osallistuisivat kärkijoukon haastatteluihin. Valinnasta päättää kunnanhallitus.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Tuusulan kunnanhallitus päättää

  • myöntää Harri Lipastille eron hallintojohtajan virasta 1.10.2022 alkaen
  • julistaa hallintojohtajan viran haettavaksi
  • Viran kelpoisuusehdoksi määritetään oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto tai tähän rinnastettu ulkomainen tutkinto sekä kokemus julkisen hallinnon johtamistehtävistä
  • julkaista viran haettavaksi kunnan verkkopalveluissa sekä sen lisäksi työvoimahallinnon verkkopalvelussa ja muissa erikseen valittavissa kanavissa
  • valtuuttaa kansliapäällikön päättämään tarkemmin viranhakuprosessista.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Hallintojohtaja Harri Lipasti poistui esteellisenä kokoushuoneesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.
(Tekninen korjaus 12.4.2022: Lisätty puuttunut hallintojohtajan sukunimi.)

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Kansliapäällikkö päätti kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n 2 momentin nojalla jatkaa hallintojohtajan viran hakuaikaa 14.3.2022 saakka. Ilmoitus julkaistiin verkkosivuilla www.tuusula.fi/tyopaikat, www.te-palvelut.fi, www.rekrytointi.com, www.oikotie.fi, www.kuntarekry.fi. Lisäksi ilmoitus julkaistiin Facebookissa, LinkedInissä, Instagramissa, Googlessa ja Etelä-Suomen Median 11 lehden verkkosivuilla. Määräaikaan mennessä saapui kahdeksan hakemusta.

Hakijoiden haastattelut toteutettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäiselle haastattelukierrokselle kutsuttiin kolme hakijaa. Haastattelijoina toimivat kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaara, talousjohtaja Markku Vehmas ja henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto. Haastatteluryhmä kutsui haastatellut hakijat soveltuvuusarviointiin. Soveltuvuusarvioinnit toteutti Psycon Oy. Arvioinnin jälkeen hakijat kutsuttiin toiseen haastatteluun. Yksi hakija veti hakemuksensa pois ennen toisen haastattelun toteutusta. Haastattelijoina toimivat pormestari Kalle Ikkelä, apulaispormestarit Tuija Reinikainen ja Jari Immonen, valtuuston toinen varapuheenjohtaja Jari Anttalainen, kansliapäällikkö, talousjohtaja ja henkilöstöjohtaja. 

Haastatteluryhmä esittää yksimielisesti, että virkaan valitaan oikeustieteen maisteri Niina Toikka, joka on osaamisen, koulutuksen, työkokemuksen, haastattelujen sekä soveltuvuusarviointien perusteella tehtävään ansioituinen ja sopivin. Haastattelujen ja soveltuvuusarvioinnin perustella Niina Toikkaa voidaan pitää myös henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään hyvin soveltuvana. 

Viran hoidosta maksetaan KVTES:n paikallisen soveltamisen perusteella kokonaispalkkana 7 322,50 euroa kuukaudessa. 

Virkavaali on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on toimittanut terveydentilaansa koskevan todistuksen. Valinnassa noudetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa. 

Tarkoituksena on, että Niina Toikka ryhtyisi esimiehen viranhaltijapäätöksellä hoitamaan hallintojohtajan virkaa viransijaisena jo ennen viran vakinaista hoitamista.   

Yhteenveto hakijoista, hakemusasiakirjat ja soveltuvuusarvioinnit ovat käytettävissä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • valita Niina Toikan hallintojohtajan toistaiseksi voimassa olevaa virkaan 1.10.2022 lukien
  • että virasta maksettava kokonaispalkka on 7 322,50 euroa kuukaudessa
  • että valinnassa noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa
  • todeta, että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan, kun valittu on toimittanut todistuksen terveydentilastaan. 
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän pykälän osalta heti kokouksessa

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

Toikka Niina, muut hakijat, henkilöstöpalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.