Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 15.3.2022

§ 34 Kirjallinen vireillepano jätevesijärjestelmän aiheuttamasta haitasta, Järvenpää

TUUDno-2019-1524

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ympäristötarkastaja, tuuli.kuisma@tuusula.fi

Perustelut

Kiinteistön 186-401-9-176 haltija on toimittanut 27.6.2019 Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen kirjallisen vireillepanon koskien jätevesien aiheuttamaa hajuhaittaa. Vireillepano koskee Järvenpäässä sijaitsevalla kiinteistöllä 186-401-9-63 syntyviä jätevesiä, joista aiheutuu haittaa vireillepanijan omistamalle naapurikiinteistölle.

Vireillepanossa on todettu mm. seuraavaa:

Vireillepano koskee kahden tontin välistä ojaa, jonne lasketaan harmaita jätevesiä. Jätevesi jää ojaan seisomaan ja aiheuttaa hajuhaittaa. Jätevesien johtamisen pitää loppua.

Vireillepanon vuoksi suoritettiin tarkastus 8.11.2019. Tarkastuksella kiinteistön 186-401-9-63 omistajat kertoivat, että kiinteistön jätevesijärjestelmä on aiheuttanut hajuhaittaa asennuksesta alkaen, ja erityisesti pumpun hajottua. Tarkastuksella keskusteltiin mahdollisesta kunnan jätevesiviemäriin liittymisestä. Tarkastushetkellä jätevesijärjestelmän läheisyydessä oli havaittavissa selvää jäteveden hajua. Jäteveden purkuoja oli matala ja siinä oli runsaasti kasvillisuutta. Vesi ei liikkunut ojassa juuri ollenkaan, koska ojan kallistus oli niin heikko.

Selvitys

Tarkastuksen perusteella kiinteistön 186-401-9-63 omistajilta pyydettiin selvitystä jätevesijärjestelmän käytöstä ja huollosta. Kiinteistön omistajan selvitys saapui 27.1.2020. Selvityksen mukaan käytössä on Green Pack-sako-puhdistamo, jonka kapasiteetin pitäisi riittää kiinteistön asukasmäärälle. Puhdistamolle on saatu rakennuslupa 2002. Saostuskaivoliete tyhjennetään vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jätevesijärjestelmän pumppu on rikkoutunut heinäkuussa 2019 ja sen korjaus kesti kuusi viikkoa. Selvityksessä kiinteistön omistajat esittävät, että kiinteistö liitetään mahdollisesti kaupungin jätevesiviemäriin.

Järvenpään Veden lausunto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus pyysi Järvenpään Vedeltä lausuntoa asiassa. Järvenpään Veden 27.5.2020 päivätyssä lausunnossa esitetään, että kiinteistölle on rakennettu liittymismahdollisuus tontin eteläpäähän. Vesihuoltoverkosto valmistuu kesän 2020 aikana ja jätevesiverkostoon liittyminen on mahdollista syksyllä 2020. Kiinteistön liittymismaksuksi vesilaitos arvioi 2 500€, minkä lisäksi kustannuksia tulee kiinteistöllä rakennettavasta linjasta. Järvenpään Veden tavoitteiden mukaista on, että kaikki kiinteistöt, joilla on mahdollisuus liittyä vesihuollon verkostoihin, liittyvät. Vesilaitoksen toiminta-alueita päivitetään v. 2021 aikana.

Kehotus ja kuuleminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toimitti kiinteistön omistajille 29.6.2020 päivätyn kehotuksen ja kuulemisen. Kehotuksessa esitettiin vaihtoehdot jätevesihaitan korjaamiseksi ja annettiin määräaika selvityksen jättämiselle tehtävistä toimenpiteistä. Selvityksen jättämiselle annettiin lisäaikaa 18.9.2020 asti.

Selvitys

Kiinteistön 186-401-9-63 omistajat antoivat selvityksen 18.9.2020, jonka mukaan kiinteistö liitetään Järvenpään Veden jätevesiviemäriin.

Kiinteistön liittäminen Järvenpään Veden viemäriin

Järvenpään Vesi on ilmoittanut Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen sähköpostitse 3.12.2021, että kiinteistö 186-401-9-63 on liitetty Järvenpään Veden viemäriverkostoon.

Kuuleminen ratkaisuehdotuksesta

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toimitti 10.1.2022 päivätyllä kirjeellä ratkaisuehdotuksen ja varasi asianosaisille mahdollisuuden tulla kuulluksi asiassa. Ratkaisuesityksen mukaan vireillepanon käsittely lopetetaan koska vireillepanossa esitetty haitta on poistunut.

Asianosaiset eivät jättäneet mielipiteitä asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on tutkinut asian. Ympäristölautakunta katsoo, että vireillepano ei edellytä ympäristönsuojeluviranomaiselta toimenpiteitä.

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää lopettaa asian käsittelyn ympäristönsuojeluviranomaisessa vireillepanossa esitetyn haitan poistuttua.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 186 §:ssä on säädetty asianosaiselle, kuten mahdolliselle haitan kärsijälle, erityinen vireillepano-oikeus. Vireillepano-oikeuden perusteella vireille tulleessa asiassa on aina tehtävä valituskelpoinen päätös.

Ympäristönsuojelulain 5.1 §:n mukaan ympäristönsuojelulaissa tarkoitetaan päästöllä ihmisen toiminnasta aiheutuvaa aineen, energian, melun, tärinän, säteilyn, valon, lämmön tai hajun päästämistä, johtamista tai jättämistä yhdestä tai useammasta kohdasta suoraan tai epäsuorasti ilmaan, veteen tai maaperään.

Ympäristönsuojelulain 155 § mukaan jos kiinteistöä ei ole liitetty viemäriverkostoon , jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Talousjätevedet on käsiteltävä ennen niiden johtamista maahan, vesistöön taikka ojaan, tekolammikkoon tai vesilain 1 luvun 3 §:n 1 momentin 6 kohdan mukaiseen noroon.  

Ympäristönsuojelulain 156 §:n mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, että talousjätevesien käsittelyä varten kiinteistöllä on kohteeseen soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä. Käsittelyjärjestelmän soveltuvuutta arvioitaessa otetaan huomioon kiinteistön käytön aiheuttama käsittelemättömästä jätevedestä aiheutuva kuormitus, ympäristön pilaantumisen vaara ja muun jätevesijärjestelmän ominaisuudet, kiinteistön sijainti vesistön tai meren läheisyydessä tai vedenhankintakäytössä olevalla tai siihen soveltuvalla pohjavesialueella ja muut ympäristöolosuhteet. Kiinteistön jätevesien käsittelyjärjestelmä on suunniteltava ja rakennettava ja sitä on ylläpidettävä siten, että perustason puhdistusvaatimus täyttyy.

Sovelletut oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 5 §, 6 §, 7 §, 155, 156, 172 §, 180 §, 185 §, 186 §, 190 § ja 191 §;

Hallintolaki (434/2003) 11 §, 19 §, 20 §, 31 §, 32 §, 33 §, 34 §, 36 §, 39 §, 43 §, 44 §, 45 §, 47 §, 54 §, 55 §, 56 § ja 60 §;

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.2.2020 § 15; ja

Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 10.12.2018 § 150).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

VALITUSAIKA

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Tavallinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivuilla.
  • Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.
  • Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Todisteellinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
  • Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
  • Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

VALITUSOIKEUS on:

  • asianosaisella
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • valtion valvontaviranomaisella ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella.

VALITUSVIRANOMAINEN

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

käyntiosoite:                        Korholmanpuistikko 43
postiosoite:                          PL 204, 65101 Vaasa
puhelin:                                029 56 42780
faksi:                                    029 56 42760
sähköposti:                          vaasa.hao@oikeus.fi
sähköinen asiointipalvelu:   https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/
aukioloaika:                         maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

VALITUKSEN MUOTO JA SISÄLTÖ

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettu valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimuksen perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

PÖYTÄKIRJA

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjaamosta.

Postiosoite:                            PL 60, 04301 Tuusula             
Käyntiosoite:                          Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, 4. krs
Sähköpostiosoite:                  yaktoimisto@tuusula.fi
Puhelinnumero:                     (09) 87181 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 15.00.

Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä:

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi kirjeellä, joka on lähetetty ____________________

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi sähköpostilla, joka on lähetetty suoraan tietojärjestelmästä (lähetyspäivä näkyy saatteessa).