Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 22.3.2022

§ 26 Yksityisen hoidon tuen tukijärjestelmä 1.8.2022 alkaen

TUUDno-2022-583

Valmistelija

  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Vesa Joronen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, vesa.joronen@tuusula.fi

Perustelut

Lainsäädännöllinen tausta

Laissa lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta (20.12.1996/1128) määritellään, että yksityisen hoidon tukeen kuuluu hoitoraha ja tulosidonnainen hoitolisä. Lain mukaisia hoitorahan ja hoitolisän määriä voidaan korottaa kuntalisällä, jos tuen rahoituksesta vastaava kunta niin päättää. (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta, 20.12.1996/1128)

Yksityisen hoidon tuen saamisen edellytyksenä on, että varhaiskasvatuslain 12 §:n mukaiseen varhaiskasvatukseen oikeutetulla, tosiasiallisesti Suomessa asuvalla lapsella ei ole kunnan järjestämää varhaiskasvatuspaikkaa. Tosiasiallisena Suomessa asumisena ei pidetä yli kolmen kuukauden oleskelua ulkomailla.

Yksityisen hoidon tukea ei makseta lapsesta, josta maksetaan samalta ajalta sairausvakuutuslain mukaista vanhempainpäivärahaa tai mainitun lain 12 luvun 10 §:ssä tarkoitettua ulkomaista etuutta. (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta, 20.12.1996/1128) 3 b § 14.1.2022/29)

 

Nykytilanne

Yksityistä päivähoito- ja esiopetuspalveluiden tuottamista tuetaan Kelan kautta maksettavan yksityisen hoidon tuen hoitorahan/hoitolisän ja kunnasta maksettavien kuntalisän että esiopetuspalveluiden ostamisen avulla.

Elokuun 1. päivänä 2020 voimaan astuneen lain lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta (1396/2019) myötä yksityisen hoidon tuen hoitorahan määrä ei enää määräydy lapsen varhaiskasvatusoikeuden mukaisesti.









 

 

Yksityisen hoidon tuen kuntalisän ja esiopetuksen ostopalvelukorvauksen määrät

 

HOITOMUOTO

HOITORAHA (KELA) kk/lapsi

HOITOLISÄ (KELA) kk/lapsi

KUNTALISÄ kk/lapsi kokoaikainen

Yksityinen perhepäivähoito

178,32 €

0-149,96 €

217 €

Kun kotiin on palkattu hoitaja

178,32 €

0-149,96 €

308 €

Ryhmäperhe-päivähoito

178,32 €

0-149,96 €

378 €

Yksityinen päiväkotihoito

178,32 €

0-149,96 €

600 €/ alle 3 v                  360 € /yli 3 v

Esiopetus ja täydentävä varhaiskasvatus

65,61 €

0-74,98 €

400 € esiopetuskorvaus 

160 € kuntalisä

Esiopetuksen ostopalvelukorvaus (ei varhaiskasvatusta)

 

 

400 € esiopetuskorvaus

 

 

Yksityisen hoidon tuen kuntalisän myöntämistä koskevat ehdot

Kuntalisän maksamisen perusedellytyksinä ovat voimassa oleva hoitosopimus yksityisen palveluntuottajan kanssa sekä Kelan päätös yksityisen hoidon tuen hoitorahasta. Kuntalisää voidaan maksaa päivähoidon lisäksi myös yksityiseen leikkikoulutoimintaan edellyttäen, että kunta hyväksyy leikkikoulun yksityisen hoidon tukea koskevan lain (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta, 20.12.1996/1128) tarkoittamaksi varhaiskasvatuspalvelun järjestäjäksi. Kuntalisää voidaan maksaa voimassa olevan varhaiskasvatuslain ja – asetuksen sallimasta lapsimäärästä edellyttäen, että päiväkodissa on riittävä neliömäärä lasta kohden. Erillisiä kuntakohtaisia ehtoja lapsimäärälle ei Kelan käytännön mukaisesti aseteta. Lapsimäärän mahdollisesti kasvaessa nykyisestä tilojen riittävyyttä voidaan arvioida ympäristökeskuksen kriteereiden tai muun toimintaa koskevan lainsäädännön tai ohjeistusten perusteella.

 

Kuntalisän sisarkorotus ja erityislisä

Tuusulan kunta on maksanut kuntalisän sisarkorotusta, mikäli perheessä on tuen piirissä enemmän kuin yksi lapsi. Sisaruslisää maksetaan 60% korkeimmasta mahdollisesta kunnallisen päivähoidon asiakasmaksusta perheen toisesta lapsesta ja 80% kolmannesta lapsesta alkaen. Tämä tuki haetaan erillisellä hakemuksella Tuusulan kunnan sivistyksen toimialueelta.

Tuusulan kunta on maksanut yksityisessä päivähoidossa tuettua varhaiskasvatusta tarvitsevasta lapsesta erityislisää. Tämä tuki haetaan erillisellä hakemuksella Tuusulan kunnan sivistyksen toimialueelta.

 

Esiopetuksen ostaminen yksityiseltä päivähoitopalvelun tuottajalta

Esiopetus on perusopetuslain mukaista toimintaa ja se kuuluu valtakunnallisesti opetushallinnon toimialaan. Tuusulan kunnassa on päätetty, että esiopetus kuuluu sivistyksen toimialueen kasvatus- ja sivistyslautakunnan vastuualueelle.

Tuusulan kunta hyväksyy yksityisen päiväkodin esiopetuksen tuottajaksi, jos yksikössä on vähintään viisi esiopetusikäisiä lasta. (Esiopetuksen järjestämisen periaatteet Tuusulassa, kasvatus- ja koulutuslautakunta 21.1.2014).  Esiopetuskorvausta maksetaan esiopetuksen toiminta-ajalta täysiltä kuukausilta. Toimintakaudesta 2016–17 alkaen elokuun esiopetuskorvauksesta maksetaan puolet, eli 200€/lapsi.

 

Yksityisen hoidon tuen tukijärjestelmä 1.8.2022 alkaen

Yksityisen hoidon tuen kuntalisiä ja esiopetuskorvausta esitetään tarkistettavaksi 1.8.2022 lukien alla olevassa taulukossa olevien määrien mukaisesti.

 

HOITOMUOTO

HOITORAHA (KELA) kk/lapsi

HOITOLISÄ (KELA) kk/lapsi

KUNTALISÄ kk/lapsi kokoaikainen

Yksityinen perhepäivähoito

178,32 €

0-149,96 €

300 €

Kun kotiin on palkattu hoitaja

178,32 €

0-149,96 €

308 €

Ryhmäperhe-päivähoito

178,32 €

0-149,96 €

420 €

Yksityinen päiväkotihoito

178,32 €

0-149,96 €

720 €/ alle 3 v                             420 € /yli 3 v

Esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus

65,61 €

0-74,98 €

200 €

Esiopetuskorvaus

 

 

425 €

 

 

Kuntalisän sisaruskorotus ja erityislisä

Tuusulan kunta on maksanut kuntalisän sisaruskorotusta, mikäli perheessä on tuen piirissä enemmän kuin yksi lapsi. Sisaruslisää maksetaan 60% korkeimmasta mahdollisesta kunnallisen päivähoidon asiakasmaksusta perheen toisesta lapsesta ja 80% kolmannesta lapsesta alkaen. Tämä tuki haetaan erillisellä hakemuksella Tuusulan kunnan sivistyksen toimialueelta.

Tuusulan kunta on maksanut yksityisessä varhaiskasvatuksessa tuettua varhaiskasvatusta tarvitsevasta lapsesta erityislisää. Tämä tuki haetaan erillisellä hakemuksella Tuusulan kunnan sivistyksen toimialueelta. Varhaiskasvatuslain 15 e § (540/2018) mukaisesti päätöksen lapsen tuesta tekee varhaiskasvatuksen järjestämisvastuussa oleva kunta. Jos kyseessä on yksityisen palveluntuottajan tuottama varhaiskasvatus, päätöksen tekee palveluntuottajan esityksestä varhaiskasvatuksen toimipaikan sijaintikunta.

Erityislisää esitetään maksettavaksi 1.8.2022 lukien alla olevassa taulukossa olevien määrien mukaisesti.

 

Erityislisän määrä/kk

Peruste

100-200 €

Lapsi tarvitsee ajoittain tai jonkin verran tukea.

200 - 500 €

Lapsi tarvitsee säännöllisistä tukea ja samanaikaisesti toteutettavia useita tukimuotoja.

500 - 1000 €

Lapsi tarvitsee useita tukimuotoja ja tuki on jatkuvaa tai kokoaikaista.


Kuukausittaisen korvauksen sijasta erityislisä voidaan kunnan päätöksellä maksaa kertakorvauksena.

 

Esiopetuksen ostaminen yksityiseltä päivähoitopalvelun tuottajalta

Esiopetus on perusopetuslain mukaista toimintaa ja se kuuluu valtakunnallisesti opetushallinnon toimialaan. Tuusulan kunnassa on päätetty, että esiopetus kuuluu kasvatus- ja sivistystoimen kasvatus- ja sivistyslautakunnan vastuualueelle.

Tuusulan kunta hyväksyy yksityisen päiväkodin esiopetuksen tuottajaksi, jos yksikössä on vähintään viisi esiopetusikäisiä lasta. (Esiopetuksen järjestämisen periaatteet Tuusulassa, kasvatus- ja koulutuslautakunta 21.1.2014).

Toimintakaudesta 2022–2023 alkaen esiopetuskorvausta esitetään maksettavaksi 425 e/kk/esioppilas elokuusta toukokuuhun täysiltä kuukausilta.

Esiopetuskorvaus maksetaan nykyisen käytännön mukaisesti Tuusulan kunnan sivistyksen toimialueen toimesta.

 

Yhteenveto vaikutuksista

Kuntalaisen näkökulmasta yksityisen hoidon tukien korotus mahdollistaa yksityisen varhaiskasvatuksen käytön. Positiivisena vaikutuksena on asiakasmaksujen alentuminen.

Yksityisille palveluntuottajille tukien korotuksen arvioidaan mahdollistavan nykyisten asiakkaiden pysymisen ja uusien asiakkaiden hakeutumisen palveluihin.

Kuntalisän ja esiopetuskorvauksen korotuksella arvioidaan olevan yksityisen hoidon tuen kokonaiskustannuksiin. Vuoden 2022 osalta (5 kk) kustannusten arvioidaan olevan 100 000 – 150 000 euroa. Yksityisen hoidon tuen kokonaiskustannukset ovat kuitenkin suoraan riippuvaisia yksityiseen päivähoitoon ja yksityisten päiväkotien esiopetukseen hakeutuvien lasten määrästä.

Varhaiskasvatuspalveluiden kokonaiskustannuksiin yksityisen hoidon tuen korotuksella arvioidaan olevan positiivisia vaikutuksia, sillä korotuksen arvioidaan vähennettävän lasten siirtymää yksityisestä varhaiskasvatuksesta kunnalliseen varhaiskasvatukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • hyväksyä yksityisen hoidon tuen kuntalisän määrät ja esiopetuskorvauksen määrän
  • hyväksyä sisaruslisän ja erityislisän hakemiseen ja maksamiseen liittyvät käytänteet
  • hyväksyä esiopetuksen ostopalvelukorvausta koskevat ehdot ja maksamiseen liittyvät käytänteet
  • valtuuttaa sivistysjohtajan allekirjoittamaan Kelan kanssa tehtävän sopimuksen sekä oikeuttaa sivistysjohtajan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.