Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 15.2.2022

§ 14 Koulujen järjestyssääntöjen hyväksyminen, päätösvallan delegointi

TUUDno-2022-298

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt peruskouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Järjestyssäännöt ohjaavat kaikkea koulutusta koskevan lainsäädännön nojalla järjestettyä koulujen ja oppilaitosten työsuunnitelman mukaista opetusta ja siihen liittyvää toimintaa. Esimerkiksi perusopetuslain piiriin kuuluvasta opetuksesta järjestyssäännöt koskevat näin ollen myös esiopetusta, lisäopetusta ja valmistavaa opetusta. 

Järjestyssäännöt ovat koulukohtaisia ja niissä otetaan huomioon paikalliset olosuhteet. Koulut ovat erilaisia ja järjestyssäännöt voivat poiketa toisistaan. Myös perusopetuksen alaluokilla ja toisen asteen opiskelijaa koskevat säännöt voivat olla luonnollisesti erilaisia ja eri tavoin muotoiltuja. Järjestyssääntöjen pohjalta opettaja voi yhdessä oppilaiden kanssa laatia luokka- tai ryhmäkohtaisia käytänteitä. Jokainen opetuksen järjestäjä päättää järjestyssääntöjen tarkemmasta muodosta ja sisällöstä.

Hallintosäännön toimivaltuuksien mukaan ao. lautakunta päättää palvelualueillaan noudatettavista perusteista, suunnitelmista  ja yleisistä ohjeista sekä huolehtivat toimialueidensa/palvelualueidensa lainsäädännössä ja muissa säädöksissä määritellyistä ja erikseen määrätyistä tehtävistä.

Lautakunnalle esitetään koulujen järjestyssääntöjen hyväksymisen delegointia sivistysjohtajalle. Järjestyssäännöt ovat koulujen lukuvuosisuunnitelman liite ja niihin tulevat muutokset tuodaan päätettäväksi lukuvuosisuunnitelmien yhteydessä. Sivistyksen toimialueen toimintasäännön toimivaltuuksin sivistysjohtaja hyväksyy koulujen lukuvuosisuunnitelmat.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää siirtää päätösvallan koulujen järjestyssääntöjen hyväksymisestä sivistysjohtajalle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.