Ikäihmisten neuvosto, kokous 31.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Keskusteluasiat

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

  • Kysely vanhusneuvostoille iäkkäiden toimintakyvyn edistämisestä
  • Esteettömyyskävelyn 27.10.2021 yhteenveto
  • Lausuntopyynnöt vireillä oleviin kaavahankkeisiin
    • Lausuntopyyntö Hyrylän palvelukeskus
      Ikäihmisten neuvosto on lausunut Hyrylän palvelukeskuksen asemakaavan muutoksesta 25.1.2021 seuraavaa: 

      Ikäihmisten neuvosto on tarkastellut Hyrylän palvelukeskuksen asemakaavan muutosluonnoksen materiaalia erityisesti ikäihmisen näkökulmasta. 

      Suunniteltaessa palvelukeskusta ja sen ympäristöä tulee esteettömyyteen kiinnittää huomiota. Ympäristön ja palvelukeskuksen sisätilojen tulee olla esteettömiä ja palvelujen helposti saavutettavia. Pysäköintimahdollisuus parkkihallissa lisää palveluiden saavutettavuutta. Taksiasema tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle palvelukeskusta ja terveysasemaa, jolloin asiointi kyseisissä toimipisteissä helpottuu taksia kulkuvälineenään käyttävillä. Takseilla tulisi olla mahdollisuus pysäköidä palvelukeskuksen sisäänkäynnin läheisyyteen ja inva-pysäköinti tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle sisäänkäytejä. Tuusinfon tilojen tulisi olla asukkaiden helposti saavutettavissa palvelukeskuksessa. 

      Erikoisliikkeet ovat tarpeellisia ja ne elävöittävät Hyrylän keskustan aluetta. Ikäihmisten näkökulmasta siirtyminen palvelukeskuksesta erikoisliikkeisiin on helpompaa, jos kulku tapahtuu sisäkautta. Vaihtoehdossa 2 suunniteltu aukio elävöittää keskustaa ja luo mahdollisuuden tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen ulkona. Alueellie sijoitettavat penkit mahdollistaisivat ikäihmisten viihtymisen ja levähtämisen ulkona. Alueen viihtyisyyttä ja vehreyttä lisäisivät myös viheristutukset.

      Ikäihmisten neuvosto on huolissaan siitä, että suunnitelmissa inja-autoasema siirretään Järvenpääntien toiselle puolelle uimahallin läheisyyteen. Neuvosto on huolissaan etenkin odotustilojen puutteesta sekä matkasta palvelukeskukselta ja terveysasemalta linja-autoasemalle. Matka on pitkä kauppakasseja kantavalle ikäihmiselle. Nykyisin kirjastossa tai katoksen alla on mahdollisuus odottaa saapuvaa linja-autoa. Linja-autoaseman siirto vaikuttaa myös terveyskeskuksessa asioiviin. Terveyskeskuksessa asioiville on tärkeää, että kulkeminen terveyspalveluihin on helppoa. Tämän vuoksi suunnitelmassa tulee huomioida myös pysäköintipaikkojen riittävä määrä terveyskeskuksen läheisyydessä. 

    • Hyrylän keskustan yleissuunnitelma, ehdotus

    • Lausuntopyyntö Vanutehdas, osallistumis- ja arviointisuunnitelma, kaava nro 3601

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto päättää

  • vastata vanhusneuvostoille suunnattuun kyselyyn iäkkäiden toimintakyvyn edistämisestä
  • merkitä tiedoksi esteettömyyskävelyn yhteenvedon
  • keskustella lausuntojen antamisesta Hyrylän palvelukeskuksesta, Hyrylän keskustan yleissuunnitelma ehdotuksesta sekä Vanutehtaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Päätös

Ikäihmisten neuvosto päätti

  • vastata vanhusneuvostoille suunnattuun kyselyyn iäkkäiden toimintakyvyn edistämisestä
  • siirtää esteettömyyskävelyn koonnin käsittelyn seuraavaan kokoukseen
  • antaa lausunnon Hyrylän palvelukeskuksesta, Hyrylän keskustan yleissuunnitelmasta sekä Vanutehtaan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta seuraavassa kokouksessaan.