Kunnanhallitus, kokous 10.1.2022

§ 4 Talousarvio 2022, investointimäärärahan poistaminen pysäköintitalohankkeelta

TUUDno-2021-1432

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Vuoden 2002 talousarvion investointiosan ”Investoinnit 2022-2026” kohtaan ”2. osakkeet” on varattu Koy Hyrylän pysäköintitalon investointiin vuodelle 2022 200.000 euroa. Investointi on tarkoitettu pääomasijoitukseksi kunnan perustamaan yhtiöön, joka yhdessä Avain Yhtiöt Oy:n kanssa rakennuttaisi pysäköintitalon sekä omistaisi ja hallinnoisi Tuusulan kunnan omistamia määräosuuksia pysäköintitalon rakennuksesta ja tontista. Yhtiön omistusosuus olisi alkuvaiheessa 286/414 määräosaa rakennettavasta pysäköintitalosta ja sen tontista. Investointi liittyy yleisemmin Hyrylän keskusta-alueen asuinrakentamisen pysäköintiratkaisujen, ja osin Avain yhtiöt Oy:n kanssa 29.9.2020 allekirjoitetun kiinteistökaupan esisopimuksen, toteuttamiseen.

Valtuusto päätti kokouksessaan 13.12.2021 § 168 talousarviokäsittelyn yhteydessä hyväksyä seuraava toimenpidealoitteen:

  • 200 000 € määräraha Koy Hyrylän pysäköintitalon osakkeiden hankintaa varten arvioidaan seuraavassa valtuuston kokouksessa. Valtuusto edellyttää kunnanhallitusta:
    • neuvottelemaan sopimuskumppanin (Avain-yhtiöt) kanssa pysäköintitalon toteuttamisesta
    • neuvottelemaan sopimuskumppanin (Avain-yhtiöt) kanssa Suutarintien asemakaavan toteuttamisesta, tavoitteena parantaa uuden asuinalueen houkuttelevuutta erilaisille asujille, mm. varmistaen suurempien perheasuntojen rakentuminen Suutarintien alueelle, erilaiset hallintamuodot (ml. myyntikohteet), laadukas miljööseen sopiva arkkitehtuuri sekä pysäköintimahdollisuus tontilla omistusasuntojen yhteyteen esimerkiksi tonttijakoa muuttamalla tai muilla ratkaisuilla
    • kutsumaan koolle ylimääräisen valtuuston kokouksen tammikuussa 2022 jossa asiakokonaisuus käsitellään.

 

Pysäköintitalon tarve

Pysäköintitaloninvestointi on Tuusulan kunnan näkökulmasta osoittautunut tässä vaiheessa taloudellisesti epätarkoituksenmukaiseksi. Alueen asuinrakentamishankkeet, kuten Suutarintien korttelin kahden tontin ja vanhan kunnantalon korttelin rakentuminen eivät ole edenneet suunnitellusti. Viivästyneiden asuinrakennushankkeiden oli tarkoitus osaltaan rahoittaa pysäköintitaloinvestointia ja käyttötaloutta. 

Pysäköintitaloon on viitesuunnitelman mukaisesti tulossa 414 autopaikkaa. Autopaikkoja on suunniteltu otettavaksi käyttöön seuraavasti:

  • 86 ap Avain Yhtiöt Oy:n asuinkerrostalohankkeita varten. Paikat tarvitaan vuonna 2023.
  • 57 ap Suutarintien pohjoispuolisen korttelialueen, kahden toistaiseksi toteuttajaa vailla olevan asuinkerrostalotontin toteuttamiseksi. Aikaisintaan näitä paikkoja tarvitaan toteuttajan löydyttyä ja asuinkerrostalohankkeen valmistuttua. Paikat tarvitaan arviolta vuosina 2024-2025.
  • 124 ap muihin asuinkerrostalohankkeisiin. Koskensillantien alueen ja sote-aseman korttelien uudistamiseksi voidaan hyödyntää loput pysäköintitalon autopaikat. Tarve syntynee vuosina 2025-2030 asemakaavamuutosten, toteuttajien valitsemisen ja rakentamissuunnitelmien laatimisen jälkeen.
  • 147 ap yleistä pysäköintiä varten. Ennen nykyisten keskustassa olevien yleisten pintapysäköintipaikkojen poistumista palvelukeskuksen rakentamisen myötä, ei ole välitöntä tarvetta toteuttaa korvaavia pysäköintipaikkoja. Palvelukeskuksen toteuttaminen käynnistynee vuonna 2022, jos laadittavasta asemakaavan muutoksesta ei tule valituksia, muutoin vuosina 2023-2024. Pelkästään Aunelan, Taidekasarmin, kirjaston ja palvelukeskuksen työntekijöiden autopaikkatarpeen arvioidaan olevan 159 ap, kun oletetaan 70 %:n tulevan töihin omalla autolla. Palvelukeskukseen tullee 65 ap pitkäaikaista pysäköintiä varten. Em. oletuksella puuttuu keskusta-alueelta pitkäaikaista pysäköintiä varten 94 ap.

 

Suurin osa pysäköintitalon 414 autopaikasta olisi tässä vaiheessa, ennen palvelukeskuksen toteuttamista, tarpeettomia. Pysäköintipaikoista arvioidaan syntyvän kunnalle noin 130 000 € ylläpito- ja hoitokulut vuositasolla. Lisäksi yhtiön taloutta rasittaisivat korkokulut ja poistot. Kokonaisuutena Koy Hyrylän pysäköintitalon vuotuinen vaikutus kunnan käyttötalouteen (vastikemaksut yhtiölle) olisi alkuvaiheessa yli 400 000 euroa. Jotta voidaan välttää ylimääräisten kulujen syntymistä sekä tarpeettoman suurta taloudellista riskiä, on taloudellisesti järkevää toteuttaa pysäköintitalo vasta, kun sen autopaikkojen käyttöaste on varmuudella suurempi ja ympäröivät rakennushankkeet toteutuvat. Tämän tarpeen laukaisee lähialueelle toteutuva tehokas asuinkerrostalorakentaminen, palvelukeskuksen toteuttaminen tai molemmat.

Asemakaavan määräyksistä voidaan poiketa tietyissä tapauksessa tilapäisesti. Tilapäinen poikkeaminen ratkaistaan rakennusluvan yhteydessä ja tilapäisyys on enintään viisi vuotta. Pysäköintitalon toteuttaminen kestänee noin vuoden. Avain yhtiöt oy ilmoittanut käynnistävänsä kaikkien kolmen asuinkerrostalohankkeen toteuttamisen heti rakennusluvat saatuaan. Asuinkerrostalohankkeen toteuttamisvaihe kestänee 12–18 kk. Tilapäiden lasketaan alkavan rakennusluvan antopäivästä. Jos oletetaan, että rakennusluvat myönnetään 02/2022, tulisi pysäköintitalon rakennuttaminen käynnistää viimeistään 02/2026, jotta pysäköintitalo olisi käyttöönotettavissa tilapäisratkaisun päättymisen yhteydessä. 

Jos pysäköintitaloa ei toteuteta, tilapäisesti Avain Yhtiöt Oy:n tarvitsemien autopaikkojen tulee sijaita lähietäisyydellä asunnoista. 86 autopaikkaa edellyttää vähintään noin 2000–2500 m2 suuruisen alueen. Pinta-alan kannalta riittäviä alueita on kunnan omistuksessa asuinkerrostalotonttien läheisyydessä kaksi:  

  • Suutarintien korttelin rakentamattomat tontit 8068 tontit 9 ja 10 
  • Koskensillantien pysäköintitalon kortteli 8069 

 

Avain Yhtiöt Oy:n kanssa on alustavasti sovittu pysäköintitalohankkeen lykkäämisestä valtuuston toimenpidealoitteen pohjalta ja kunnanhallituksen kokouksessaan 21.12.2021 antaman valtuutuksen nojalla. Avain Yhtiöt Oy:n kanssa käydään tarkemmat neuvottelut lykkäämisen ja tilapäisten pysäköintijärjestelyjen sisällöistä, ja tavoitteena on, että sopimukset allekirjoitetaan 17.1.2022 mennessä. Sen jälkeen kunnanhallitus voi ehdottaa valtuustolle pysäköintitaloa varten varatun 200.000 euron määräisen investointimäärärahan poistamista vuoden 2022 talousarviosta. 

Pysäköintitalon hankinta / hankinnan keskeyttäminen 

Pysäköintitalon rakennusurakka on kilpailutettu hankintalain mukaisesti. Kunta on saanut määräaikaan 3.12.2021 mennessä tarjoukset pysäköintitalon kvr-urakasta. Mikäli pysäköintitalon rakentamista ei toteuteta tässä vaiheessa, tulee vireillä oleva hankinta keskeyttää. Hankintalain 125 §:n mukaan hankinta voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hyväksyttävänä keskeyttämisperusteena on oikeuskäytännössä pidetty mm. muuttunutta rahoitustilannetta sekä hankinnan tarpeen muuttumista hankintamenettelyn aikana. Mikäli hankinta on keskeytetty ilman laillista perustetta, hankintakilpailun voittaneellla on oikeus saada hankintayksiköltä hyvitystä ja vahingonkorvausta.   

Siinä tapauksessa, että pysäköintitalohanketta viivästytetään ja sitä varten varattu määräraha poistetaan, kunnan tulee tehdä erillinen päätös hankinnan keskeyttämisestä.  Asia tuodaan siinä tapauksessa kunnanhallituksen päätettäväksi 31.1.2022 kokoukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ottaa asian valtuuston 24.1.2022 pidettävän kokouksen asialistalle
  • tehdä päätösehdotuksensa valtuustolle kokouksessaan 17.1.2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Talousjohtaja Markku Vehmas ja kuntasuunnittelupäällikkö Asko Honkanen selostivat asiaa kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.