Tekninen lautakunta, kokous 22.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Kirkonkylän kampus, meluaidan ja -vallin pääpiirustusten hyväksyntä

TUUDno-2021-1458

Valmistelija

  • Riitta Laurila, suunnitteluarkkitehti, riitta.laurila@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Kirkonkylän kampus toteutetaan Järvenpääntiehen ja Tuusulanteihin rajautuvalle tontille. Hankkeen toteuttaminen edellyttää, että koulun ja päiväkodin piha-alueella ei ylitetä asemakaavassa määriteltyjä maksimimelutasoja. Asemakaavamääräysten mukaan meluaita ja -valli tulee olla toteutettu ennen kampuksen käyttöönottoa.

Koulukampuksen pääpiirustukset on hyväksytty lukuun ottamatta meluaidan ja -vallin suunnitelmia 20.4.2021 § 32. 

Aikataulullisista syistä kampuksen pääpiirustusten hyväksyntä tuodaan erillisenä päätäntään. Tällä varaudutaan myös mahdollisiiin aikatauluhäiriöihin aita-vallin toteutuksessa. Tiealueet ovat ELY-keskuksen hallinnassa, jolloin sekä suunnittelut että toteutus edellyttää heiltä ko. lupien saamisen. Aidan ja vallin toteuttamisen yhteydessä uusitaan huonokuntoiset ja suojaputkitetaan rakennelman alle jäävät putkilinjat ja kaapeloinnit ja käydään ko. toimenpiteisiin liittyvät neuvottelut.

Kirkonkylän kampuksen asemakaavassa edellytetään, että koulun ja päiväkodin piha-alueella ei saa ylittää melulaskelmien mukaisia ohjeisarvoja. Melutarkasteluissa on pyritty huomiooimaan risteysalueen myöhemmät muutokset ja tarve risteysalueen laajentumiselle sekä kasvaville liikennemäärille.    

Meluaidan ja -vallin toteutuksella varmistetaan, että koulun oleskelupihalla viereisten teiden melu ei ylitä asemakaavassa määriteltyä 55dB rajaa. Melueste on yleensä sitä matalampi, mitä lähempänä se on äänilähdettä (tiealuetta). Suunnitelmissa on pyritty minimoimaan aidan korkeutta tuomalla se tontin rajalle ja sijoittamalla meluvalli osin Järvenpääntien puoleiselle tiealueelle. Meluvallin korkeus on määritelty niin korkeaksi, kuin geosuunnitelmien mukaan on taloudellisesti ja teknisesti mahdollista toteuttaa. Valli vastaa tiealueen luiskia ja tien vierustan ojalinja säilyy ennallaan. Lounaiskulmalla aita ja valli ovat kokonaan tontilla, mutta osin tulossa ELY:n suunnittelmien mukaisen uuden liittymärajauksen alueelle. Tuusulantien varrella aita on hivenen tontin rajojen sisäpuolella ja riippuen maaston kohdasta aidan ulkopuolinen luiska työntyy hivenen tiealueen luiskan päälle.

Meluaita ja -vallisuunnitelmista on pyydetty ennakkolausunto alueelliselta vastuumuseolta (ALVA). Vuodenaikojen vaihtelu huomioidaan mm. istutusten valinnoilla käyttäen istutksissa myös havukasveja.

Meluaitojen ja -vallien suunnittelussa on pyritty ottamaan huomioon mahdollisimman pitkälti käyttäjän toiveet sopeuttaen teknisiin vaatimuksiin, jolloin aidan korkeus on maksimissaan 2,5 m. Aitaelementit ovat läpivärjättyä betonia puskuun asennettuna. Asennusdetalji mahdollistaa asennuksen ilman välitolppia. Järvenpääntien pohjoispäässä, suurimman meluvallin kohdalla, aidan yläreunassa on 60 cm korkea läpinäkyvä pleksi. Aitaa rytmittää kokonaan läpinäkyvät välisosat sekä kasviritilät molemmin puolin meluaitaa. Aidan materiaaleissa on pyritty huomioimaan kestävyys ja huolettavuus, mm. graffiittien poistettavuus.

Jatkotyöskentelyssä suunnitellaan yhteistyössä kampuksen käyttäjien kanssa kuva-aiheet graafiseenbetoniin, aitaan kiinnitelttävät toiminnalliset, opetusta tai viihtyvyyttä lisäävät aiheet, kuten hyönteishotelleja. 

Meluaidan kustannusarvio on n. 250 000 euroa, alv. 0%.

Lisätiedot

  • tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen, mikko.simpanen(at)tuusula.fi, p. 040 314 3550
  • suunnitteluarkkitehti Riitta Laurila, riitta.laurila(at)tuusula.fi, p. 040 314 3550

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Simpanen, tilapalvelupäällikkö, mikko.simpanen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä Kirkonkylän kampuksen meluaita ja -vallisuunnitelmat
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirja tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Riitta Laurila, Katerina Zaitseva, ketek.kirjaamo@tuusula.fi, kasvatusjasivistys@tuusula.fi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.