Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 23.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Edustajien nimeäminen Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmään

TUUDno-2017-798

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
  • Minna Tuominen, intendentti, minna.tuominen@tuusula.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyi 13.3.2017 Rykmentinpuiston taideohjelman. Taideohjelman koordinoinnista vastaa hyväksytyn taideohjelman mukaisesti taiteen ohjausryhmä. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 18.9.2017 perustaa Rykmentinpuiston taideohjelman mukaisen taiteen ohjausryhmän ja nimetä siihen jäseniksi taidemuseon intendentin (pj), elinkeinopäällikön, kunnanpuutarhurin, Rykmentinpuiston infran projektipäällikön, asemakaava-arkkitehdin sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nimeämät kolme edustajaa sekä Aune Laaksosen säätiön nimeämän edustajan, joka kutsutaan kokouksiin tarvittaessa.

Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmän edustajat ovat vaihtuneet toimintakauden aikana poliittisten päättäjien osalta kahden henkilön osalta, henkilöstömuutoksen vuoksi kerran ja tarpeiden mukaan kaksi kertaa: Aune Laaksosen säätiön edustus jäi tarpeettomaksi ja taideohjelmaan hankittiin tuottaja. Taideohjelman mukaisesti taiderahaston varojen käyttökohteista 20% on suunnattu tapahtumiin, sisältäen koordinoinnin. Koska taideohjelman tapahtumien tuotanto on kiinteässä yhteydessä alueelle luotuihin taiteisiin, ohjausryhmän jäseneksi ehdotetaan lisättäväksi tuottaja. Pitkäkestoisiin ja monipolvisiin taiteenhankinta prosesseihin ja sisältöihin perehtynyt tuottaja tuo ohjausryhmän työskentelyyn jatkuvuutta ja sisällöllistä yhtenäisyyttä tapahtumatuotantoihin.

Ohjausryhmän tehtävänä on

  • tehdä taiteilijavalinnat ja päättää hankkeiden aikataulusta ja eri kohteisiin suuntautuvien varojen määrästä ja käytöstä
  • taiteilijoiden valintatapojen määritteleminen ja mahdollisten tapahtumien ja workshop-työskentelyn suunnitteleminen
  • toteuttaa taideohjelmassa määriteltyjä toimenpiteitä ja tehdä esityksiä sen mahdollisesta päivityksestä
  • päättää koordinaattorin palkkauksesta, hyväksyä taiteilijoiden luonnokset ja toimia sopimuskumppanina taiteilijoiden kanssa tehtävissä sopimuksissa
  • Lisäksi ohjausryhmän tulee esittää ohjelman toteuttamisesta ja kertyneiden varojen käytöstä kunnanhallitukselle vuosittain seurantaraportti.   

 

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 30.11.2020 § 494 Hyrylän keskustan taideohjelman ohjauksen järjestämisestä. Kunnanhallitus päätti, että

  • Hyrylän keskustan taideohjelman ohjaus liitetään Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmään
  • ohjausryhmän nimi on jatkossa Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmä
  • Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmän jäseninä toimivat nykyiset Rykmentinpuiston taiteen ohjausryhmän jäsenet.
     

Tuusulan taideohjelmia ovat Rykmentinpuiston taideohjelma, Hyrylän keskustan taideohjelma ja Palveluverkon taideohjelma.

Taideohjelmilla on eri säännöt. Ohjausryhmä toteuttaa itsenäisesti Rykmentinpuiston taideohjelmaa, mutta muiden taideohjelmien (Hyrylän keskusta ja palveluverkon taideohjelma) kanssa työskentely on kohdekohtaista, joissa on mukana myös tilaajia ja rakennuttajia. Jälkimmäisissä ohjausryhmän työpanos muovautuu vasta käytännössä, myös aikataulullisista syistä.  

Liitteenä Hyrylän keskustan taideohjelma sekä revisio Rykmentinpuiston taideohjelmasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, vs. sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • nimetä Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmän jäseneksi tuottaja Kaarle Rannan
  • nimetä keskuudestaan kaksi tai kolme (2-3) edustajaa Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmään.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Lautakunta päätti yksimielisesti nimetä Tuusulan taideohjelman ohjausryhmään Markus Meckelborgin, Pirjo Lehtosen ja Sanna Tuhkusen valtuustokaudelle 2021-2025.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.