Kunnanhallitus, kokous 9.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 288 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen perustaminen ja valmistelutoimielimen edustajan valinta

TUUDno-2021-1657

Valmistelija

  • Harri Lipasti, hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Hyvinvointialueiden perustaminen ja väliaikainen valmistelutoimielin

Eduskunta hyväksyi istunnossaan 23.6.2021 hallituksen esityksen koskien hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistamista. Ehdotuksen mukaiset hyvinvointialueet perustetaan mahdollisimman pian lakien hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen. Lait tulevat voimaan porrastetusti, osa 1. heinäkuuta 2021 ja viimeiset vuoden 2023 alusta.

Uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sote- ja pelastustoimen palvelut kaikille suomalaisille, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueille siirtyvät sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen henkilöstö, omaisuus sekä sopimukset. 

Hyvinvointialueen toiminnan käynnistämiseksi tarvitaan väliaikainen hallinto huolehtimaan niistä välttämättömistä voimaanpanolain mukaisista toimenpiteistä, jotka on tehtävä lainsäädännön voimaantulon 1.7.2021 jälkeen ennen aluevaltuuston toimikauden alkua 1.3.2022. Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa.

Väliaikainen valmistelutoimielin perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (8 ja 10 §). Hyvinvointialue saa alkuvaiheessa tarvittavan rahoituksen valtiolta lainsäädännössä määriteltyjen perusteiden mukaisesti.  ​

VATE vastaa valmistelutyön organisoimisesta ja johtamisesta, mutta ei tee poliittisia linjauksia vaativien asioiden valmistelua. Välttämättömiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistäminen. Valmisteltaviksi tulevat esimerkiksi ehdotukset hyvinvointialueen hallintosäännöstä, johtamisjärjestelmästä sekä tuotanto- ja yhteistyörakenteista.

Jos osapuolet eivät pääse sopimukseen väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamisesta kahden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta, osapuolten on välittömästi ilmoitettava asiasta valtiovarainministeriölle. Valtioneuvosto asettaa tällöin valmistelutoimielimen valtiovarainministeriön esityksestä.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsenet on valittava osapuolten viranhaltijoista, joilla on hyvä asiatuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta. Valmistelutoimielimen asettamisesta on ilmoitettava valtiovarainministeriölle. Väliaikaiseen toimielimeen sovelletaan naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain (609/1986) 4 a §:ää julkisen hallinnon ja julkista valtaa käyttävien toimielinten kokoonpanosta.

Valmistelutoimielimen asettava viranomainen järjestää valmistelutoimielimelle kokous- ja työtilat sekä huolehtii valmistelutoimielimen työskentelyedellytysten muusta varmistamisesta. Valtio myöntää hyvinvointialueille valtionavustusta niiden toiminnan ja hallinnon käynnistämisen kustannuksiin vuosina 2021 ja 2022.

Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaisten kunnat ovat keväällä 2017 valtuustojensa päätöksellä perustaneet Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän. Perustamisen yhteydessä päätettiin, että Keski-Uudenmaan alueella kehitetään alueellinen sote-malli, joka myöhemmin voi toimia osana valtakunnallista sote-ratkaisua. Keski-Uudenmaan uuden hyvinvointialueen perustaminen tullaan tekemään tämän hyvässä yhteistyössä tehdyn valmistelun jatkona siten, että jatkossa mukana on myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen edustus. Hyvinvointialueen muiden osapuolten, Eteva kuntayhtymän ja Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän, kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä väliaikaisen valmistelutoimielimen alaisissa valmisteluryhmissä.

Nimeämispyyntö

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) yhtymähallitus päätti kokouksessaan 22.6.2021, että Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan, Nurmijärven ja Pornaisten kunnille sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle esitetään Keski- Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallituksen olevan väliaikaisen valmistelutoimielimen asettava viranomainen. Valmistelutoimielimen hallinnoijaorganisaationa toimii Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ja kunnat sekä Keski- Uudenmaan pelastuslaitos nimeävät kukin yhden varsinaisen jäsenen ja yhden varajäsenen väliaikaiseen valmistelutoimielimeen 11.8.2021 mennessä.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen toimeenpanon seuraamiseksi ja tueksi asetetaan myös poliittinen seurantaryhmä syksyllä, kun luottamushenkilövalinnat ovat selvillä.

Keusote on erikseen 24.6.2021 päivätyllä kirjeellään pyytänyt mm. Tuusulan kuntaa ottamaan kantaa seuraavaan ehdotukseen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väliaikaishallinnosta:

1. Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettaa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän hallitus

2. Valmistelutoimielimen hallinnoijaorganisaatio on Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä

3. Väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpano:


Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä: Kuusi jäsentä, joista yksi on puheenjohtaja

Hyvinkään kaupunki: Yksi jäsen

Järvenpään kaupunki: Yksi jäsen

Nurmijärven kunta: Yksi jäsen

Mäntsälän kunta: Yksi jäsen

Pornaisten kunta: Yksi jäsen

Tuusulan kunta: Yksi jäsen

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos: Yksi jäsen  

Kaikille jäsenille pyydetään nimeämään myös henkilökohtainen varajäsen.

Keusote on myös pyytänyt esityksen organisaatioiden edustajista yllä mainitun kokoonpanon mukaisesti. Esitettävien edustajien tulee olla ko. organisaatioiden viranhaltijoita, joilla on hyvä asiantuntemus toimialansa toiminnasta ja taloudesta. Väliaikaisen toimielimen kokoonpanossa on otettava huomioon tasa-arvolain säännökset julkisen hallinnon ja julkista valtaa käyttävien toimielinten kokoonpanosta. Sukupuolikiintiö koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Väliaikaistoimielimen jäsenten tulee varautua käyttämään elokuusta 2021 alkaen vähintään 20 % työajastaan väliaikaistoimielimen työhön. Myös varajäsenillä tulee olla valmius käyttää työaikaansa väliaikaistoimielimen työhön.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tulevaa henkilöstöä edustaville järjestöille annetaan mahdollisuus nimetä edustajansa väliaikaisen toimielimen (VATE) alaiseen henkilöstövalmisteluryhmään. Tämä on tarkoituksenmukaista siksi, että VATE:n aikaisessa valmistelussa voidaan tehdä jo henkilöstöön vaikuttavia linjauksia. Lisäksi tulee luonnollisesti huolehtia hyvinvointialueuudistusta koskevan lainsäädännön mukaisesti erillisistä yhteistoimintavelvoitteista.

Vastaus ehdotukseen sekä esitys nimettävistä jäsenistä väliaikaiseen valmistelutoimielimeen tulee toimittaa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymään 11.8.2021 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän tekemän ehdotuksen hyvinvointialueen väliaikaishallinnon nimeämisestä ja hallinnoinnista
  • ehdottaa, että väliaikaisen valmistelutoimielimen jäseneksi valitaan kansliapäällikkö Harri Lipasti ja hänen varalleen sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • hyväksyä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän tekemän ehdotuksen hyvinvointialueen väliaikaishallinnon nimeämisestä ja hallinnoinnista
  • ehdottaa, että väliaikaisen valmistelutoimielimen jäseneksi valitaan kansliapäällikkö Harri Lipasti ja hänen varalleen sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän pykälän osalta välittömästi kokouksessa.

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.