Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 25.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Ikääntyneiden hyvinvoinnin edistäminen

TUUDno-2021-1287

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi
  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Kunnan tehtävänä on tukea ikääntyvän ihmisen hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä kaikissa elämän tilanteissa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen ohella muun muassa erilaiset virkistystoiminnot, järjestöjen ja vapaaehtoisten toiminta sekä asuinympäristöjen ratkaisut vaikuttavat iäkkäiden kuntalaisten hyvinvointiin ja toimintakykyyn. 

Tuusulan kunta tuottaa ikäihmisille erilaisia hyvinvointia tukevia palveluita. Kulttuurinen vanhustyö tarjoaa tilaisuuksia ja tapahtumia, liikuntapalvelut mahdollistaa liikkumisen erilaisissa ryhmissä tai omatoimisesti liikuntapaikoissa, kirjastossa voi käyttää senioreiden kirjaston palveluita kuten kirjaston kotipalvelua. Lisäksi seurakunta ja kunta yhteistyössä tarjoavat mahdollisuuden kohtaamiseen Hyvän Tuulen Tuvissa. 

Keski-Uudenmaan sote (Keusote) kuntayhtymä tuottaa mm. päivätoimintaa ikääntyneille hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä kotona-asumisen tueksi. 

Keusoten tuottama vaativa päivätoiminta siirtymässä koteihin
Keusote suunnittelee, että nykymuotoinen Keusoten tuottama ikäihmisten päivätoiminta lakkaa tulevaisuudessa kokonaan​ ja että Keusoten tuottama vaativa päivätoiminta siirtyy koteihin muun muassa etäpäivätoimintana, Koti TV:nä ja omaishoitajien sijaisapuna. Lisäksi kotihoidon käyntimääriä voidaan kasvattaa tarvittaessa.​

Tällä hetkellä ikäihmisten päivätoimintaryhmät ovat keskeytyksissä koronatilanteen takia. Keskeytys jatkuu toistaiseksi​. Päivätoimintaa on toteutettu korona-aikana kotiin vietynä supistettuna palveluna​. Palvelu on kohdistettu eniten tukea tarvitseville päivätoiminnan asiakkaille esimerkiksi hoidollisesti vaativien asiakkaiden kohderyhmälle.​ Mahdollista on, että ryhmät jatkuvat syksyllä, jos koronarajoitukset sen sallivat. Nykyisiä päivätoiminnan palveluiden käyttäjiltä tiedustellaan miten, nykyinen kotiin tuotettava palvelu koetaan verrattuna kuljetuksen takana olevaan palveluun.​

Suunnitelmissa on, että Keusoten järjestämisvastuulla ja tuottamana olevaa vaativaa päivätoimintaa jatketaan tulevaisuudessa kotiin tuotettavana palveluna selkeästi määritellylle kohderyhmälle, johon kuuluu muun muassa omaishoidettavia. ​Keusoten tavoitteena on, että se järjestäisi vaativaa päivätoimintaa kodeissa ja kunnat ottaisivat vastuun toimintakyvyltään parempikuntoisille ikäihmisille tarkoitetun ennaltaehkäisevän päivätoiminnan järjestämisestä.​


Valmistelun eteneminen
Keusoten hallituksen toimesta kuntayhtymän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijoille on annettu tehtävä auttaa kuntien hyte-toimijoita kuntakohtaisten ikäihmisten päivätoimintojen selvittelyssä ja suunnittelussa.​ Tavoitteena on, että vaikkakin nykymuotoinen vaativa päivätoiminta siirtyy koteihin, niin ennaltaehkäisevä ja kaikille ikäihmisille avoin päivätoiminta jatkuu/alkaa kunnissa​. Tähän mennessä Keusoten toimesta on kartoitettu alustavasti asiakkaita, jotka eivät kykene osallistumaan kunnan tuottamiin palveluihin. ​

Kevään 2021 aikana tavoitteena on saada kokoon kuntakohtaiset alustavat suunnitelmat ja suunnitelmat etenisivät käytännön toiminnan aloittamiseen vuoden 2021-2022 vaihteessa. ​Tuusulassa kunta ja seurakunta ovat käynnistäneet keskustelut Hyvän Tuulen tupien toiminnan kehittämisestä. 

Kunnan tehtävänä on ratkaista, miten kunta haluaa osallistua ikääntyneiden päivätoiminnan toteuttamiseen ja miten kunta haluaa muiden toimijoiden osallistuvan mallin suunnitteluun ja toteutukseen​.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • keskustella ja evästää ikäihmisten hyvinvointia tukevan toiminnan jatkovalmistelua. 

 

____________________________________

Keusoten erityisasiantuntija Marjut Suo esitteli Keusoten suunnitelmia ikäihmisten päivätoiminnan järjestämisestä.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • keskusteltuaan Keusoten suunnitelmista ikäihmisten päivätoiminnasta esittää kannanottonaan seuraavaa

    Tuusulan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta vastustaa ehdottomasti Keusoten suunnitelmaa vaativan päivätoiminnan siirtämisestä koteihin ja toistaa ikäihmisten päivätoiminnan lopettamissuunnitelmista kokouksessaan 17.11.2020 antamansa kannanoton. Suunnitelma päivätoiminnan siirtämisestä koteihin koskee kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ikäihmisiä. Nykyinen päivätoiminta on tarkoitettu heikentyneille ikäihmisille, joita autetaan esim. lääkkeiden otossa, peseytymisessä ja hoitotoimenpitein. Päivätoiminta on monelle viikon ainoa sosiaalinen kokoontuminen ja virikkeellinen toiminta, mikä on erityisen merkityksellistä ikäihmisten jaksamisessa.

    Päivätoiminta nähdään tärkeänä ja kustannuksiltaan maltillisena hyte-palveluna, joka pitkittää kalliimpaan hoitoon siirtymistä. Virtuaalinen päivätoiminta ei korvaa nykyistä ikäihmisten päivätoimintaa tai tuota niitä hyötyjä, joita päivätoiminnan lopetuksella tavoitellaan. Ikäihmisillä ei välttämättä ole tietoja, taitoja tai laitteita virtuaalipäivätoimintaan osallistumiseen. Uhkana on, että ikäihmisten päivätoiminnan muutokset nopeuttavat ikäihmisten siirtymistä kalliimman hoidon piiriin.