Kuntakehityslautakunta, kokous 11.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Uudenlainen ikäihmisten asumiskokeilu Jokelassa, aloite

TUUDno-2020-456

Valmistelija

  • Riikka Uusikulku, asuntomessujen projektipäällikkö, riikka.uusikulku@tuusula.fi

Perustelut

Valt § 30/14.3.2016


Aarno Järvinen esitti seuraavan Jokelan Eläkkeensaajat ry:n aloitteen:

"Jokelan Eläkkeensaajat ry esittää, että yhteistyössä esim. Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:n tai Yrjö ja Hanna -säätiön tai vastaavan yleishyödyllisen tahon kanssa selvitetään ikäihmisten omistus-, vuokra-, palvelu- ja ryhmäasumismuotojen yhdistämistä samaan kiinteistöön Jokelassa, jolle osoitetaan paikaksi kunnan omistama, nyt lähinnä puskia kasvava tontti Nukarintien ja Puistotien kulmauksesta entisen Vanutehtaan kiinteistöä vastapäätä. Sen ja välittömässä läheisyydessä olevan Ester Matilda -kodin toimintojen integrointi (ruokapalvelut, kotipalvelut ja kotisairaanhoito), tukisivat toinen toisiaan ja loisi selkeän synergiaedun asukkaiden tarvitsemien palvelujen tuottamiselle.

Tuusulassa on panostettu ikäihmisten asumiseen yhteistyössä Hanna ja Yrjö -säätiön kanssa rakentamalla Riihikallion palvelukeskus, johon yhteyteen mm. Tuuskodon toiminta on tarkoitus siirtää. Rykmentinpuiston alueelle on suunnitteilla Hypa-keskus.

Jokelan Eläkkeensaajat ry pitää molempia hankkeita hyvinä. Kaikki jokelalaiset ikäihmiset eivät kuitenkaan halua muuttaa tutusta ympäristöstä ja tuttujen ihmisten läheltä vaikean kulkuyhteyden päässä olevaan Etelä-Tuusulaan viimeisiksi vuosikseen. Siksi Jokelan Eläkkeensaajat ry esittää uudenlaisen asumisratkaisun kokeilemista Jokelassa. Mallia eri asumismuotojen yhdistämiseen voitaisiin ottaa esim. Tampereelle rakenteilla olevasta kuurosokeille ja kuuroille tarkoitetusta palveluasumishankkeesta, jossa yhdistyvät eri asumismuodot ja asukkaille tarjolla olevat palvelut.

Yksinäisten vanhusten osuus on kasvussa. Tuusulan vanhus ja vammaispalveluissa perhehoitoa on tarkoitus kehittää ja lisätä palvelujen järjestämistapana. Vuonna 2016 osa ympärivuorokautiseen palveluasumiseen kohdistuvasta lisäystarpeesta suunnataan perhehoitoon. Ryhmäasunnoilla voisi tukea yhteisöllisyyttä ja vanhukset voivat kokea turvallisuutta yhteisasumisen muodossa. Siksi erilaisten uusien asumismuotojen etsiminen ja kokeilu on tärkeää erityisesti, kun suuret ikäluokat tulevat elämänvaiheeseen, jossa avun ja hoivan tarve kasvaa."

Päätös    
Aloite päätetiin lähettää kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Jarno Ruusala, Kim Kiuru ja Hans Malmlund poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 19.45 

__________

Asiaselostus

Tuusulassa ikääntyvän väestön määrä kasvaa nopeasti lähivuosina. Iso osa ikääntyneistä asuu yksin ja lisäksi monet ikääntyvät asuvat pientaloissa. Tulevaan väestönmuutokseen tulisi varautua kehittämällä monimuotoista asumistarjontaa ikäihmisille.

Ikääntyneiden asumisen kehittämistä on 2000-luvulla ohjannut periaate kotona asumisen tukemisesta. Samalla on pyritty vähentämään tehostettua palveluasumista. On syntynyt tarve kehittää välimuotoista asumista, jolla tarkoitetaan ikäspesifiä asumista, joka sijoittuu itsenäisen tavallisen asumisen sekä tehostetun palveluasumisen väliin.

Ikääntyneiden välimuotoisten asumisen kohteilla tulisi olla alueellaan keskeinen sijainti ollakseen kysyttyjä. Sijainnin lisäksi kohteiden tulisi kytkeytyä lähiympäristöön ja sen tarjoamiin palveluihin. Välimuotoisen asumisen kehittämisessä erilaisten asumis- ja hallintamuotojen sijoittaminen samaan kohteeseen tai kortteliin on tärkeää. Lisäksi kohteissa toteutettavien ratkaisujen tulee olla esteettömiä ja muuntojoustavia.

Kaikista Tuusulan kolmesta taajamasta tulisi löytyä välimuotoista asumista, jotta ikääntyneet voivat asua omalla asuinalueellaan asumisen tarpeiden muuttuessa (nk. ageing-in-place-periaate). Myös valmisteilla olevaan asuntopoliittiseen ohjelmaan kirjataan periaate asumisen polusta eli monipuoliset asumisen ratkaisut mahdollistavat asukkaalle muuttamisen omalla asuinalueellaan, vaikka elämäntilanne muuttuukin.

Tuusulan kunta on hakenut rahoitusta ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelman erityisavustushaussa. Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöllistä asumista Tuusulassa ja kehittää innovatiivisia yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ikääntyneille. Hankkeen aikana kehitetään ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen mallia / toimintakonseptia Tuusulaan. Tarkoitus on valmistella ensimmäisiä ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kohteita ympäri kuntaa. Yhteisöllistä asumista toteutetaan eri hallintamuodoissa (omistus-, asumisoikeus-, vuokra- ja asunto-osuuskunta-asunnot) ja asuntotyypeissä (kerrostalo-, rivitalo- ja minitaloasunnot, ”mummonmökkikylä”).

Hankkeen yhteistyökumppanina on Miina Sillanpään Säätiö. Säätiö vastaa esikartoituksesta, työpajojen fasilitoinnista sekä toimintakonseptin tuottamisesta yhteistyössä kunnan kanssa. Lisäksi hankkeessa kootaan yhteistyökumppaniverkosto, joka tukee yhteisöllisen asumisen kehittämistä myös tulevaisuudessa. Ikäihmiset ovat hankkeessa vahvasti tuomassa asukas- ja käyttäjänäkökulmaa. Yhteiskehittämiseen osallistuu Tuusulan kunnan ja Miina Sillanpään Säätiön lisäksi ikäihmisten neuvosto, yhteisöllisestä asumisesta kiinnostunut asukasryhmä, rakennuttajien / toteuttajien edustajia, Tuusulan kunnan kiinteistöt, Keski-Uudenmaan sote, Yrjö ja Hanna -säätiö sekä kolmannen sektorin edustajia.

Hanke käynnistyy esiselvityksellä, joka sisältää kartoituksen toteutetuista yhteisöllisen asumisen ratkaisuista ja kyselyn ikäihmisille asumisen toiveista. Lisäksi kartoitetaan keskeiset yhteiskehittämiseen osallistuvat toimijat. Tämän jälkeen toimintakonseptin suunnittelu jatkuu alueellisissa työpajoissa ikäihmisten, rakennuttajien / toteuttajien ja Tuusulan kunnan edustajien kesken.

Hankkeen aikana tehdään myös maankäytöllinen selvitys yhteisölliseen asumiseen sopivista sijaintipaikoista. Samassa yhteydessä tutkitaan aloitteessa esitetyn tontin sopivuutta ikäihmisten välimuotoiseen asumiseen Nukarintien ja Puistotien kulmassa.

Hankkeen viestinnässä herätetään keskustelua ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksista. Lisäksi kerrotaan yhteisöllisen asumisen hankkeesta ja jaetaan tietoa hankkeessa löydetyistä uusista ratkaisuista.

Lisätiedot: hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku, p. 040 314 3040.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä edellä olevan selvityksen aloitteen johdosta
  • tarkistaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa valtuutettu Aarno Järvisen esittelemän Jokelan Eläkkeensaajat ry:n 14.3.2016 § 30 tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.