Vammaisneuvosto, kokous 14.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Muut asiat

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Kysely vammaisneuvostopäivästä

Valtiovarainministeriön avoimen hallinnon hanke ja vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta VANE suunnittelevat ensimmäistä kertaa yhdessä kansallisen Vammaisneuvostopäivän järjestämistä. Tapahtuman tavoitteena on, että vammaisneuvostojen edustajilla olisi nykyistä enemmän mahdollisuuksia valtakunnalliseen kokemusten- ja tiedonvaihtoon sekä yhteiseen kehittämiseen. 

Vammaisneuvostopäivän järjestäminen on toimenpiteenä avoimen hallinnon toimintaohjelmassa. Tilaisuus järjestetään verkkotapahtumana marraskuussa 2021. Tapahtuman tarkempi päivämäärä vahvistetaan myöhemmin. Vammaisneuvostopäivä on tarkoitus järjestää jatkossa vuosittain.

Kunnallisia vammaisneuvostoja lähestytään kyselyllä, jossa kartoitetaan vammaisneuvostojen toiveita tulevan Vammaisneuvostopäivän sisällöstä. Kyselyn vastausaika 30.4.2021 asti. 

Lausuntopyynnöt

  • Lausuntopyyntö Kehitettävät Kiinteistöt II, asaemakaavan muutos 3627

    Kuntakehityslautakunta pyytää lausuntopyynnössään 10.3.2021 Kehitettävät kiinteistöt II asemakaavan muutosluonnoksen nro 3627 vammaisneuvoston lausuntoa. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 26.4.2021.

    Tiivistelmä
    Kaavatyön tavoitteena on kehittää kunnan omistamia kiinteistöjä sekä tarkastella niiden tulevaa käyttötarkoitusta. Tarkoituksena on tutkia kiinteistöjen kehittämistä tapauskohtaisesti ja huomioida kunkin kohteen erityispiirteet ja -tarpeet. Kaavalla ratkaistaan arvokkaiden rakennusten suojelu. Kaava on ns. mosaiikkikaava, joka sisältää viisi erillistä kohdetta eri puolilta kuntaa, mutta mahdollistaa niiden kehittämisen yhtenä prosessina. Nyt nähtävillä oleva valmisteluvaiheen liitekooste sisältää päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman, joka korvaa aiemman Kehitettävät kiinteistöt II asemakaavan 3627 osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Suunnitelmaa on päivitetty seuraavilla tavoilla: Paijalan vanha koulu on poistettu asemakaavasta ja Harjulan osalta OAS rajausta on pienennetty.

    1. Fjällbon asuinrakennus
    Fjällbon asuinrakennus sijaitsee Fjällbon puiston laidalla. Rakennus kaavoitetaan omalle tontilleen irralleen sitä ympäröivästä puistosta. Alueen kaavamääräys päivitetään ajantasaiseksi, ja kaavoituksen yhteydessä tutkitaan mahdollisuus lisärakentamiseen. Kaavoituksessa huomioidaan alueen kulttuurihistorialliset arvot.

    2. Harjula
    Kyseessä on kolmesta kiinteistöstä muodostuva kokonaisuus, jolla sijaitsevat Kievarin päiväkoti ja teatteri Mesta. Alueen eteläisin Kantakievarin kiinteistö on rakentamaton ja luonnontilainen. Asemakaavoituksen tavoitteena on osoittaa alue kerrostalorakentamiseen yleiskaavaehdotuksen mukaisesti. Kaavoituksen yhteydessä tutkitaan tarve liikenteellisten ratkaisujen parantamiseksi laajemmalla alueella.

    4. Hirsitie
    Mattilan päiväkodin entinen tontti sijaitsee Tuusulantien etelälaidalla lähellä Keravan rajaa. Päiväkodin tontti rajautuu kerrostalo- ja pientaloasutuksen vierelle. Päiväkotirakennus on purettu. Asemakaavoituksen tavoitteena on osoittaa tontti viereisten kerrostalotonttien mukaisesti kerrostalorakentamiseen.
    5. Koppelipelto
    Mikkolan päiväkoti on käytöstä poistuva päiväkotirakennus, joka sijaitsee Hyrylän keskustan länsipuolella. Tavoitteena on osoittaa päiväkodin tontti ympäröivän rakenteen mukaisesti pientalorakentamista varten. Kaavoituksen yhteydessä tutkitaan myös mahdollisuudet asuinalueen laajentamiseksi myös leikkikentän alueelle.

     
  • Lausuntopyyntö Jussilantie 13, kaava nro 3636
    Kuntakehityslautakunta pyytää lausuntopyynnössään 10.3.2021 Jussilantie 13 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta kaava nro 3636 vammaisneuvoston lausuntoa. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 26.4.2021.

    Tiivistelmä
    Kaavatyön tavoitteena on laatia asemakaavan muutos Tuusulan Mikkolassa sijaitsevalle kiinteistölle 858-401-5-319. Kaavamuutos koskee osin myös kiinteistöjä 858-401-5-347 ja 858-410-5-359, jotka ulottuvat vähäiseltä osin voimassa olevan asemakaavan mukaiselle, kaavamuutoksen kohteena olevalle AO- tontille. Tarkoituksena on mahdollistaa alueelle rivitalorakentamista.

    Asemakaavan muutosalue on erillispientalotontti (AO), jolla sijaitsee tyhjillään oleva omakotitalorakennus vuodelta 1957 sekä vähäisiä varasto/talousrakennuksia. Alue sijaitsee Hyrylän keskustan länsipuolella ja rajautuu pientaloalueeseen. Kaavamuutoksella mahdollistetaan rivitalojen rakentaminen tontille. Kiinteistöllä sijaitseva Ali-Postin talo on Tuusulan Kulttuurimaisema- ja rakennuskantaselvityksessä luokiteltu II-luokan kohteeksi rakennettua kulttuurialuetta täydentävänä rakennuksena.

    Kaava-alue on yksityisen omistuksessa. Kaavoitus on tullut vireille maanomistajan aloitteesta.

     
  • Lausuntopyyntö Aattola, asemakaavan muutosehdotus nro 3623

    Tuusulan kunnanhallitus pyytää lausuntopyynnössään 15.3.2021 Aattola, asemakaavan muutosehdotuksen nro 3626 vammaisneuvoston lausuntoa. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 26.4.2021.

    Tiivistelmä
    Aattolan kaavamuutos oli alkuvaiheessa osa Kehitettävät kiinteistöt mosaiikkikaavaa, josta se irrotettiin omaksi kaavahankkeekseen ennen kaavan hyväksymistä. Kaavaan on tehty muutoksia, joiden takia se on syytä asettaa uudelleen nähtäville ehdotuksena. Samalla päivitetään kaavaa koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka asetetaan niin ikään uudelleen nähtäville.

    Aattolan rakennus sijaitsee Tuusulanjärven rannalla Kirkkotien varrella. Kaavamuutoksen tavoitteena on osoittaa rakennukselle käyttötarkoitus asuinrakennuksena, sekä turvata alueen luonto- ja kulttuuriarvojen säilyminen. Suunnittelussa huomioidaan lähtökohtana alueen luontoarvot ja hulevesien valunta alueen keskiosassa sekä niiden imeyttäminen. Lisäksi huomioidaan kiinteistön läheinen sijainti arvokkaan Rantatien ympäristössä. Kaava-alue on kunnan omistuksessa. Kaavoitus on tullut vireille kunnan aloitteesta. 

    Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1980. Alue on merkitty yleisten rakennusten korttelialueeksi (Y), jolle saa rakentaa 500 m2 kokoisen ja I½ kerroksisen rakennuksen. Rannan puoli on merkitty rantavyöhykkeeksi, jolla rantapuusto tulee säilyttää luonnontilassa. Rakennusalaa lukuun ottamatta koko tontti on merkitty istutettavaksi rakennuspaikan osaksi.

    Alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa. Alueelle on laadittu Hyrylän laajentumissuunnat – osayleiskaava (KV 16.10.2000, osin oikeusvaikutteinen), mutta sillä ei ole oikeusvaikutusta tälle alueelle. Tuusulan yleiskaava 2040 ehdotuksessa asemakaava-alue on merkitty säilyväksi omakotivaltaiseksi asuinalueeksi (AO-3) sekä maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi. Tuusulan yleiskaava 2040 tulee korvaamaan Hyrylän laajentumissuunnat - osayleiskaavan.

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • vastata vammaisneuvostopäivään liittyvään kyselyyn kokouksessaan
  • keskustella antaako se lausuntoja Kehitettävät kiinteistöt II asemakaavan muutoksesta, Jussilantie 13 kaava nro 3636 ja Aattola asemaakaavan muutosehdotuksesta.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • vastata Vammaisneuvostopäivään liittyvään kyselyyn
  • päätti antaa seuraavat lausunnot

Kehitettävät kiinteistöt II, asemakaavan muutos 3627, Vammaisneuvoston lausunto

Fjällbon asuinrakennus
Tähän mennessä Fjällbon virkistyskäyttöä on lisätty rakentamalla alueelle mm. nuotiopaikkoja. Vammaisneuvosto pitää virkistyskäytön lisäämistä hyvänä suuntana. Vammaisneuvosto esittääkin, että Tuusulanjärven rantojen virkistyskäyttöä tulee lisätä. Rantatien alue on rakennettu tiiviisti jo nyt ja neuvosto katsoo, että ranta-alueet tulee säilyä jatkossakin kuntalaisten virkistyskäytössä. Vammaisneuvosto ehdottaa, että Fjällbon kohdalla esitetty vaihtoehto 1 toteutetaan ja alueen suunnittelussa ja kehittämisessä huomioidaan esteettömyys mahdollisimman hyvin. 

Jussilantie 13, asemakaavan muutos nro 3636, OAS, Vammaisneuvoston lausunto

Jussilantie 13 kaavamuutoksella mahdollistetaan rivitalojen rakentaminen tontille. Vammaisneuvosto esittää, että ainakin osa alueelle tulevasta rivitalorakentamisesta olisi 1-kerroksista ja koko alueella rakentamisessa otettaisiin esteettömyys huomioon. Vammaisneuvosto perustelee esitystään sillä, että yksitasoiset asunnot, joissa myös varasto- ja muut aputilat ovat esteettöminä samassa tasossa, mahdollistavat rivitaloasumisen esim. liikuntarajoitteisille.

  • Lisäksi vammaisneuvosto keskusteli Tuusulan kunnan nettisivujen saavutettavuudesta ja päätti esittää, että Tuusulan kunnan nettisivuille tehdään saavutettavuuskartoitus.