Ikäihmisten neuvosto, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Ikäihmisten yhteisölliset asumismuodot

Valmistelija

  • Riikka Uusikulku, asuntomessujen projektipäällikkö, riikka.uusikulku@tuusula.fi
  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Tuusulassa ikääntyvän väestön määrä kasvaa ja on tarpeen ennakoida tulevaa ja varautua tilanteeseen kehittämällä asumistarjontaa. Tuusulassa ei ole tarjolla yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ikääntyneille. Tuusula koostuu kolmesta eri taajamasta, joista kaikista tulisi löytyä välimuotoista asumista, jotta ikääntyneet voivat asua omalla asuinalueellaan asumisen tarpeiden muuttuessa (ageing-in-place). 

Tuusula on hakemassa hankerahaa ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöllistä asumista Tuusulassa ja kehittää innovatiivisia yhteisöllisen asumisen ratkaisuja ikääntyneille. Hankkeessa tuotetaan yhteiskehittämisen avulla ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen malli/toimintakonsepti. Toimintakonsepti valmistelee osaltaan yhteisöllisen asumisen hankkeiden käynnistystä tulevina vuosina. Konseptista on hankkeen aikana tuotettu arviointitietoa ja se voidaan ottaa käyttöön Tuusulassa sekä se on levitettävissä myös valtakunnalliseen käyttöön. Lisäksi hankkeessa on tarkoitus koota yhteistyökumppaniverkosto, joka tukee yhteisöllisen asumisen kehittämistä myös tulevaisuudessa (esim. kunnan maankäyttö ja kaavoitus ja sote-kuntayhtymä). Ikäihmiset ovat hankkeessa vahvasti tuomassa asukas- ja käyttäjänäkökulmaa.   

Hanke käynnistyy esiselvityksellä, joka sisältää kartoituksen toteutetuista yhteisöllisyyden muodoista ja yhteisöllisen asumisen ratkaisuista sekä kyselyn ikäihmisten asumisen preferensseistä. Lisäksi kartoitetaan keskeiset yhteiskehittämiseen osallistuvat toimijat mm. ikääntyneet, järjestöt ja rakennuttajat. Esiselvityksessä tarkennetaan tavoitteet, asetetaan arviointikriteerit sekä vahvistetaan hankkeen aikataulu ja vaiheistus.  Tämän jälkeen toimintakonseptin suunnittelu jatkuu yhteiskehittämisen työpajoissa. 

Hankkeessa herätetään keskustelua ikääntyneiden asumisen ratkaisuista ja yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksista. Viestinnällä vaikutetaan asenteisiin ja luodaan kysyntää ja tarjontaa uudenlaisiin ikääntyneiden asumisen ratkaisuihin. Keskusteluun haastetaan mukaan ikääntyneet asukkaat, rakennusliikkeet ja asuntotuotannon toimijat sekä kuntien päättäjät ja viranhaltijat. Viestinnässä kerrotaan yhteisöllisen asumisen hankkeesta ja jaetaan tietoa hankkeessa löydetyistä uusista malleista, ratkaisuista ja hyvistä käytänteistä. 

Hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku kertoo ikääntyneiden asumisen kehittämisestä, yhteisöllisen asumisen hankkeesta sekä valmistelussa olevasta asumispoliittisesta ohjelmasta, jossa ikääntyneiden asumisen kehittäminen on yksi tärkeä painopistealue.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto päättää merkitä ikäihmisten asumisen kehittämisen tiedoksi. 

Päätös

Ikäihmisten neuvosto päätti 

  • merkitä ikäihmisten asumisen kehittämisen esittelyn tiedoksi.