Ikäihmisten neuvosto, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Ilmoitusasiat

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Ikäihmisten neuvoston tietoon saatetaan seuraavat ilmoitusluontoiset asiat:

  • Arvonlisäverottomat sosiaalihuollon palvelut

    Korkeiden asiakasmaksujen tiedetään vaikeuttavan iäkkäiden mahdollisuutta hankkia tarvitsemiaan palveluita. Arvonlisättömät palvelut mahdollistavat palveluiden käyttöä myös niille iäkkäille, jotka taloudellisten syiden vuoksi joutuvat tinkimään tarvitsemistaan palveluista.  

    Arvonlisäverottomuus alentaa palvelusta asiakkaalle maksettavaksi koituvaa hintaa veron suuruisen määrän eli 24 prosenttia. Palveluja voi saada arvonlisättömästi, kun henkilön toimintakyky on alentunut iän tai sairauden vuoksi. Arvonlisäverottomuus koskee yksityisten palveluiden tuottajien tuottamia  kotipalveluja ja niiden tukipalveluja. 

    Kotipalveluita ovat esimerkiksi asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon sekä muuhun tavanomaiseen elämään kuuluvia toimia tai niissä avustamista. Kotipalvelujen tukipalveluilla puolestaan tarkoitetaan esimerkiksi ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kylvetys-, ja saattajapalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja. 

    Saadakseen palveluita arvonlisäverottomasti, asiakkaan on ensin selvitettävä alueensa rekisteröityneet yksityiset sosiaalipalvelujen tarjoajat ja valita palveluntarjoaja tästä ryhmästä. Palveluntuottajien puolestaan tulee tehdä palvelujen tuottamisesta ilmoitus niihin kuntiin, joiden alueella he toimivat. Ilman kunnan aktiivista tiedottamista asiakkaiden voi olla vaikeaa tai mahdotonta löytää tietoa siitä, ketkä toimijat kunnan alueella tuottavat arvonlisäverottomia sosiaalipalveluita.  

    Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa ja palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle eli henkilölle, jonka toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi iän tai sairauden takia. Lisäksi palveluntuottajien tulee täyttää verohallinnon ohjeiden mukaiset edellytykset. 
     

  • Tuusinfon palvelupiste Jokelaan ja Kellokoskelle
     

  • Vanhusten viikon juhla järjestetään 6.10.2021 klo 12 Väinölässä
     

  • Keusoten ja vanhusneuvostojen yhteiskokouksen asiat
     

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Ikäihmisten neuvosto päättää

  • merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

Päätös

Ilmoitusasiat merkittiin tiedoksi.