Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunta, kokous 12.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Niemeläntien asukashanke

TUUDno-2020-2512

Perustelut

Kellokosken Niemeläntien ympäristön viisi kiinteistöä (**,**,**,**,**) hakevat avustusta paineviemärin ja vesijohdon rakentamiseen ja liittämiseen Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen viemäriverkostoon. Avustusanomus koskee putkilinjan yleissuunnittelua, paineviemärin ja vesijohdon runkoputken materiaaleja, ELY:n tienalitusporausta ja -lupaa (1 kpl), liitostarvikkeita ja runkoliitostöitä sekä viemärin liittymismaksun hyvityksiä.

Haja-asutusalueella sijaitsevien kiinteistöjen vesi- ja viemärijohtojen rakentamiseen voidaan myöntää harkinnanvaraista avustusta haja-asutusalueiden vesihuollon rakentamiseen varatusta määrärahasta. Avustusraja on määritetty niin, että avustetun osuuden päätepisteen taakse jää kolme kiinteistöä. Kunta on avustanut vesihuoltolinjojen rakennushankkeita luovuttamalla runkojohtojen rakennustarvikkeet ja suorittamalla runkojohtojen liitostyöt, kun liittyjiä on vähintään kolme ja enintään kymmenen. Kiinteistöjen omistajat ovat vastanneet kustannuksellaan mm. tonttijohdoista, kaivu- ja täyttötöistä, viimeistelytöistä ja rakentamiseen liittyvistä työluvista. Runkolinjoista tulee 3-8 vuoden kuluttua vesihuoltoliikelaitoksen omaisuutta. Kyseiset linjat ovat tätä ennen yksityisjohtoja ja näin ollen omistajien/rakentajien kunnossapidossa. Jos kiinteistöt haluavat luovuttaa putket ennen kahdeksan vuoden täyttymistä, he voivat tehdä näin kolmen vuoden jälkeen kirjallisella ilmoituksella vastaanottotarkastuksen jälkeen.

Yhteensä kunnan avustuksen piirissä olevan paineviemärilinjan ja vesijohdon pituudeksi tulee noin 650 m. Alustava runkolinjan linjaus on avustushakemuksen karttaliitteenä. Linjaus tarkentuu yleissuunnittelun aikana. Paineviemäriputken ja vesijohdon halkaisija on alustavan suunnitelman mukaisesti 63 mm. Runkolinjaa on perusteltua avustaa siten, että Kaislarannanpolulta on mahdollisuus liittyä myöhemmin vesihuoltoverkoston runkolinjaan.

Arvio kunnan avustusosuudesta edellä mainituin perustein on seuraava:

  • paineviemärijohdon materiaalit noin 3 900 euroa (alv 0 %), sisältää vesijohdon ja paineviemärin 63 mm PEH PN 10 liitososineen sekä tarvittavat linjaventtiilit ja runkolinjan liitostyöt
  • tienalitusporaukset ilman kaivantotöitä noin 2000 euroa (alv 0 %)
  • ELY:n lupa noin 500 euroa (alv 0 %)
  • runkojohdon painekoe ja vesinäytteet noin 300 euroa (alv 0 %).

Lisätiedot: vesihuoltoinsinööri Hanna Nieminen p. 040 314 3580

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi

Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunta päättää avustaa hakijoiden esittämää vesihuoltoverkoston rakennustyötä seuraavasti:                                   

  • Tuusulan vesihuoltoliikelaitos luovuttaa runkojohdot vesijohto ja viemäri (63 mm PEH PN 10) ja suorittaa kustannuksellaan runkojohtojen liitostyöt sekä teettää runkojohtojen painekokeet ja ottaa vesijohdosta näytteen.
  • Vesihuoltoliikelaitos tekee vesihuollon yleissuunnitelman ja liittyjät teettävät tarvittaessa mitoitus- ja rakennussuunnitelmat kustannuksellaan.
  • Liittyjät suorittavat raivaustyöt, kaivu- ja täyttötyöt, tien alitukset, viimeistelytyöt sekä mahdolliset kallion louhintatyöt ja rikkoutuneiden salaojien korjaustyöt noudattaen työssään InfraRYL, Infrarakentamisen yleiset laatuvaatimukset 2010. Lisäksi liittyjät hankkivat tarvittavat työluvat sekä vastaavat hallinnassaan olevan ajan runkojohtojen huollosta ja mahdollisten painumien ja muiden vaurioiden korjaamisesta.
  • Liittyjät vastaavat runkolinjan ulkopuolisien tonttijohtojen ja pumppaamojen asennuksista materiaaleineen ja muine mahdollisine töineen ja materiaaleineen (esim. sähkötyöt)
  • Työlle on nimettävä vastaava työnjohtaja (joko rakennuttajan tai urakoitsijan puolelta), joka vastaa mm. työturvallisuudesta.
  • Rakennettavat runkojohdot siirtyvät Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen omistukseen ja hallintaan ilman eri sopimusta aikaisintaan johdon omistajien ehdotuksesta 3 vuoden kuluttua, mutta viimeistään 8 vuoden kuluttua.
  • Vesihuoltoliikelaitoksella on oikeus ilman eri korvausta jatkaa vesihuoltoverkostoa nyt rakennettavista runkojohdoista eteenpäin tarpeen näin vaatiessa.
  • Kiinteistön tulee huolehtia, ettei rakennettavaan jätevesiviemäriin ohjata sadevesiä tai kiinteistön kuivatusvesiä.
  • Vesihuoltolaitoksen liittymismaksut sekä tonttijohtojen rakentamismaksut (tonttiliitoksen tekeminen) suoritetaan normaalein vesihuoltolaitoksen periaattein ja voimassa olevin taksoin.
  • Työ voidaan aloittaa, kun kaikki vesihuoltojohtojen sijoittamissopimukset (maanomistajat) ja liittymissopimukset (liittyjät) on allekirjoitettu, ELY:n tienalituslupa on myönnetty ja kun tarvittavat mitoitustarkastelut ja suunnitelmat on tehty sekä tämä päätös tullut lainvoimaiseksi.
  • Edellä mainituista toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset, ovat arviolta noin 6 700 euroa, alv. 0 %
  • Avustuspäätös on voimassa 2 vuotta päätöksen voimaantulosta, jonka aikana hanke tulee käynnistää.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hanna Nieminen, hankkeen yhteyshenkilö

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, vesihuoltolaitoksen johtokunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.