Kunnanhallitus, kokous 26.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 407 Maapoliittiset periaatteet ja maankäyttösopimusten hinnoittelu Sulan alueella

TUUDno-2020-2466

Valmistelija

  • Päivi Hämäläinen, maankäyttöpäällikkö, paivi.hamalainen@tuusula.fi
  • Tuija Palkki, maankäyttöinsinööri, tuija.palkki@tuusula.fi

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaavoitettavan alueen maanomistajalla, jolle asemakaavasta aiheutuu merkittävää hyötyä, on velvollisuus osallistua yhdyskuntarakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Merkittävä hyöty arvioidaan kaavakohtaisesti. Sopimuskorvauksen määrän on oltava lähellä kustannuksia, jotka yhdyskuntarakentamisesta on kunnalle aiheutunut tai aiheutuu.

Sulan alue on pääosin asemakaavoittamatonta. Tuusulan kunnan maapoliittisen ohjelman 2030 mukaan kunta hankkii ensisijaisesti maat omistukseensa ennen kaavoittamista, mutta voi perustelluissa tapauksissa tehdä ensimmäisen asemakaavan alueella maankäyttösopimuksia.

Sulan alue pyritään kaavoittamaan tekemällä maapoliittisen ohjelman mukaisia maankäyttösopimuksia, joissa käytetään sopimuskorvauksen määränä puolta maanomistajalle tulevasta arvonnoususta. Maankäyttösopimuksissa korvausten yhtenä osana on, että yleiset alueet luovutetaan pääsääntöisesti korvauksetta kunnalle vapaana kiinnityksistä ja vastaavista rasituksista. Sopimuksiin otetaan mukaan myös maanomistajan omistukseen jääville alueille rakentamisvelvoitteet.

Maankäyttösopimusneuvotteluja varten tarvitaan alueelle hintapäätös. Alueelta on pyydetty kolmen ulkopuolisen arvioitsijan hinta-arvio, joiden perusteella T-15, teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueen ja TY-16, teollisuusrakennusten korttelialueen ja KMP-1 puutarharakennusten korttelialueen arvo on 100 €/k-m² ja KM-5, liikerakennusten korttelialueen arvo on 140 €/k-m².

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää 

  • että Sulan alueella voidaan tehdä maapoliittisen ohjelman 2030 mukaisia maankäyttösopimuksia
  • että Sulan alueella käytetään maankäyttösopimuksissa T-15, TY-16 ja KMP-1 alueiden rakennusoikeuden hintana 100 €/k-m² ja KM-5 alueilla 140 €/k-m²
  • että em. hinnat ovat voimassa 30.6.2021 saakka.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Maankäyttöpäällikkö Päivi Hämäläinen selosti asiaa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.