Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 22.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Osavuosikatsaus II 2020, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta

TUUDno-2020-2189

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan toimielimille tammi-huhtikuulta ja tammi-elokuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä. 

Hyte-lautakunta 

Olennaiset tapahtumat tammi-elokuussa 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta kokoontui tammi-elokuun aikana 5 kertaa. Maaliskuun kokous peruttiin koronapandemiasta johtuneista syistä. Lautakunta on mm. ohjannut Tuusulan hyvinvointisuunnitelman toimeenpanoa, vuoden 2019 hyvinvointikertomuksen kokoamista, yhteistyön rakentamista Keski-Uudenmaan soten suuntaan, ennakkovaikutusten arviointia ja hyväksynyt kunnan EVA-mallin käyttöönoton, osallistuvaa budjetointia ja hyvinvointia edistävien avustusten hakua. Tammikuussa palkittiin vuoden 2019 hyvinvoinnin edistäjät ja elokuussa päätettiin julistaa haettavaksi vuoden 2020 hyvinvoinnin edistäjät. 

Neuvostot ennättivät pitää vuoden ensimmäiset kokouksensa ennen koronapandemiaa. Neuvostot eivät kokoontuneet kevätkaudella, mutta elokuusta alkaen kokoukset järjestetään korona-säännökset huomioiden. Keski-Uudenmaan vammaismessujen valmistelu käynnistyi kevään aikana Vammaisneuvostossa.  Messujen ajankohta on päätetty siirtää syksylle 2021. Vanhusten viikon pääjuhla on päätetty siirtää vuodella. 


Strateginen suunnittelu

Olennaiset tapahtumat tammi-elokuussa 

Strategian teoiksi viemistä jatkettiin alkuvuoden aikana vuoden 2020 keskeisimpiä kokonaisuuksia (9) ja tavoitteita edistämällä. Tavoite- ja kehittämissalkun käyttöönottoa on jatkettu vuoden aikana 2020 ja vuoden 2021 tavoitevalmistelu on tehty tavoitesalkussa.

Vastasimme kunnanhallituksen ja valtuuston seminaarien ohjelmasisällöistä ja yhteisen työskentelyn fasilitoinnista. Osallistuimme USO-verkoston toimintaan ja elokuun USO-seminaarissa esittelimme Tuusulan kunnan kestävän kehityksen työtä. 

Veimme toteutukseen poliittisen johtamisjärjestelmän uudistuksen väliarvioinnissa esiin nousseita muutosehdotuksia ratkaisuineen. Johtamisjärjestelmän uudistuksen toisen vaiheen tuunaustoimet käynnistyivät toukokuussa yhteistyössä FCGn kanssa. Elokuussa toteutettiin haastatteluja sekä kunnanhallituksen yhteinen työskentely uudistukseen liittyen. Kehittämistyö jatkuu ja uudistus on tarkoitus viedä läpi syksyn 2020 aikana. 

Tuusulan asuntomessuvalmistautumisen koordinaatiota tehtiin tiiviisti koko vuoden ajan ja valmistautuminen huipentui elokuussa järjestettyihin asuntomessuihin. Koordinaatioryhmä kokoontui kuukausittain varmistamaan Tuusulan messutavoitteiden saavuttamista valmistellen mm. ryhmäesityksiä, Tuusula-taloa ja messuihin liittyvää viestintää ja markkinointia. Messut pystyttiin viemään onnistuneesti läpi koronan vaikutuksista huolimatta. 

Koronapandemian aikana tuusulalaisten hyvinvoinnin eteen on tehty töitä monin tavoin. Perustimme ikäihmisten palvelupuhelimen kriisin ajaksi. Kunta oli mm. kirjeitse ja puhelimitse yhteydessä kaikkiin yli 70 vuotiaisiin kuntalaisiin varmistaakseen heidän pärjäämisensä näissä olosuhteissa. Osa ikäihmisistä kontaktoitiin vielä toistamiseen tunnistetun avuntarpeen perusteella. Käynnistimme mm. Virtuaalikahvit yksinäisten ihmisten keskusteluavuksi sekä jumppia ihmisten toimintakyvyn ja kunnon ylläpitämiseksi. Työ on syyskaudella jatkunut mm. ikäihmisten palvelupuhelimen muodossa sekä siltä osin kuin on tunnistettu mahdollista palvelutarvetta.  

Kevään aikana tiivistettiin yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa mm. Ruoka-avun sekä kauppa- ja asiointiavun järjestämiseksi ikäihmisille tai karanteenin kaltaisissa olosuhteissa eläville. Elokuussa käynnistyi kasvomaskien jako haavoittuvimmassa asemassa oleville ihmisille. 

Kesä ja heinäkuussa järjestettiin osallisuustiimin ja kunnan ruokapalveluiden yhteistyönä puistoruokailu tuusulalaisille lapsille ja nuorille (1-18v) neljässä puistossa eripuolilla Tuusulaa. Ruokailuun osallistui lähes 5000 lasta ja nuorta kesän aikana. Puistoruokailu työllisti 8 paikallista nuorta kesän ajaksi. 

Kunnan HYTE-ryhmä alatyöryhmineen sekä alueellinen HYTE-ryhmä ovat kokoontuneet säännöllisesti ja Korona-pandemian aikana tiivistetysti tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Alkuvuoden aikana käynnistyi Tuusulan vuoden 2019 hyvinvointikertomuksen kokoaminen ja kertomus tuotiin päätöksentekoon elokuun aikana. Hyvinvointisuunnitelman visualisointi valmistui ja suunnitelman tavoitteet vietiin tavoitesalkkuun, jossa niiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Alueellisen HYTE-työn rakenteita ja toimintatapoja tarkasteltiin loppukesästä ja niiden osalta työ jatkuu syksyn aikana. Alueellinen HYTE-ryhmä laati elokuussa Terveyden edistämisen määrärahan rahoitushakemuksen Pakka-toimintamallin jalkauttamiseksi Keusoteen ja keusotekuntiin. 

 

Osallisuus 

Olennaiset tapahtumat tammi-elokuussa 

Kunnan osallisuusmallin teoiksi viemistä ja uusien osallisuuden muotojen käyttöönottoa jatkettiin.  

Kuntatasoisen osallistuvan budjetoinnin toteutusta vietiin eteenpäin ja jaossa oli 100 000€ asukkaiden ideoimille, yhteiskehittämille ja äänestämille ehdotuksille. Ideoiden keräysvaiheen aikana (10-11/2019) järjestettiin Pop up -ideapajoja sähköisen ja lomakekeräyksen lisäksi. Ideointivaihe tuotti 684 ideaa. Ideoiden määrä yli kaksinkertaistui edellisvuodesta. Yhteiskehittämisen vaiheessa ehdotuksia syntyi 179. Äänestyksen aikana 1-23.2. annettiin 19 556 ääntä ja äänestysprosentti kolminkertaistui (6,1%). Toteutukseen päätyi 37 äänestyksessä eniten ääniä saanutta ehdotusta 100 000€ puitteissa. Ehdotusten toteutus käynnistyi heti äänestystuloksen selvittyä ja projekteja on edistetty vuoden mittaan. Vuoden 2021 osallistuvan budjetoinnin valmistelu käynnistyi kesällä ja sen toteutus käynnistyy syyskuussa 2020. 

Tuusulan kunnan, Tampereen kaupungin ja Mesenaatti.me yhteinen osallistuvan rahoituksen kokeilu käynnistyi alkuvuodesta Sitran rahoituksella. Tavoitteena on luoda hybridirahoituksen malli, jolla tuetaan kuntalaisten ja yhteisöjen aktiivisuutta ja mahdollisuutta toteuttaa itselleen ja yhteisölle merkityksellisiä asioita. Malli yhdistää julkisen ja yksityisen rahoituksen ja muita resursseja (työvoima, tilat, laitteet) ja siinä yhdistyy elementtejä osallistuvasta budjetoinnista ja joukkorahoituksesta. Elokuun lopussa käynnissä oli neljä hybridirahoituskampanjaa. Kampanjoita esiteltiin ja markkinoitiin 27.8. Tuusulan asuntomessujen yhteydessä, yhdessä Sitran kanssa, järjestetyssä Kansalaisvaikuttamisen päivässä ja sen keskustelutilaisuudessa, joka myös striimattiin. 

Kehittämisverkostojen ydintiimit kokoontuivat tammikuussa yhteiseen seminaari- ja kehittämispäivään. Kehittämisverkostojen ydintiimit ovat kokoontuneet ja toimineet vuoden aikana Korona-pandemian asettamin reunaehdoin. Korona-pandemialla on ollut monia vaikutuksia verkostojen toimintaan.   

Yhteisötilojen käyttö oli tauolla keväällä Korona-pandemian takia, mutta kesällä ne avattiin uudestaan asukkaiden ja yhteisöjen käyttöön. Aunela ja Kalliopohjan kerhotila otettiin uudestaan yhteisökäyttöön tauon jälkeen. Syksyllä 2019 käynnistynyttä yhteisötilojen kokonaisuuden tarkastelua (mukaan lukien Mäntymäki) osana kunnan palveluverkon uudistusta on jatkettu vuoden 2020 aikana. 

Kunnan järjestöstrategian laadinta on jatkunut alkuvuoden aikana ja sen on määrä tulla päätöksentekoon loppuvuodesta 2020. 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä osavuosikatsaus II/2020 tiedoksi

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.