Perustelut
Lausuntopyyntö
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tuusulan kunnanhallituksen lausuntoa Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän hakemuksesta koskien Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostamista ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen laajentamista Tuusulassa 10.9.2020 mennessä. Mikäli lausumista ei pidetä tarpeellisena, myös siitä pyydetään ilmoittamaan.
Hanke
Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä hakee vesilain mukaista lupaa muodostaa tekopohjavettä uudella imeytysalueella Jäniksenlinnan pohjavesialueella Tuusulan kunnassa. Lisäksi haetaan Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluetta koskevan päätöksen muuttamista koskemaan kyseistä uutta imeytysaluetta. Nykyisen luvan mukaisiin imeytettäviin ja otettaviin kokonaisvesimääriin tai suoja-alueen lupamääräyksiin ei haeta muutosta. Suunniteltu imeytysalue sijaitsee kiinteistöllä 858-412-2-79, joka on hakijan omistuksessa.
Jäniksenlinnan tekopohjavesialueella sijaitsee Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän kolme vedenottamoaluetta ja kolme imeytysaluetta yhteensä 17 000 m3/d (ESAVI 256/2012/2). Raakavetenä tekopohjaveden tuotantoon käytetään Päijänne-tunnelissa saatavaa Asikkalanselän pintavettä.
Vuonna 2019 tekopohjavettä imeytettiin Jäniksenlinnassa noin 11 700 m3/d ja tuotantoon menevän veden määrä oli noin 12 100 m3/d. Vedenottamon eteläpuolella sijaitsevien imeytysalueiden (Valtionummi ja Keravanmonttu) imeytettävän veden määrä on luvan mukaisesti korkeintaan 6000 m3/d. Vuonna 2019 eteläisellä alueella imeytettiin noin 1800 m3/d. Etenkin Vanhan Hämeentien itäpuoliselle Keravanmontun imeytysalueella maaperän heikohko vedenjohtavuus rajoittaa imeytettävän veden määrää.
Tavoitteena on nostaa eteläisellä alueella, Keravanmonttu, Valtionummi ja uusi imeytysalue, muodostettavan tekopohjaveden määrää noin 4000 m3/d. Imeytysmäärä uudella imeytysalueella sijaitseviin kaivoihin IK1 ja IK2 on tehdyn imeytyskokeen perusteella yhteensä 1000 m3/d. Tämän lisäksi alueelle saatetaan rakentaa lisää imeytyskaivoja tai -altaita tarpeen mukaan. Mikäli jatkossa tarvitaan imeytyskapasiteetin lisäämistä, tulee se sijoittumaan hakemuksen imeytysalueille, lähelle jo tähän asti testattuja imeytyskohteita. Imeytysmäärä 4000 m3/d voidaan saavuttaa ilman, että alueen pohjaveden laadussa, määrässä tai virtauskuvassa tapahtuu mainittavaa muutosta.
Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että alueella on voimassa Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi osayleiskaava ja uusi imeytysalue sijoittuu kaavan tämän kaavan MT-3 alueelle (Maa- ja metsätalousalue). Myös olemassa oleva imeytysalue on samalla kaavamerkinnällä. Alueelle ei ole tulossa uutta kaavaa. Hakemuksen liitteen ”Suunnitelmaselostus” kohdan 5 tiedot (kaavatilanne ja maankäyttö) ovat oikeat ja ajantasaiset. Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa hakemuksesta.