Kunnanhallitus, kokous 31.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 313 Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä, Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostaminen ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen laajentaminen, lausunto

TUUDno-2020-1604

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, rakennuslakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi
  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
  • Henna Lindström, vs. kaavoituspäällikkö, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tuusulan kunnanhallituksen lausuntoa Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän hakemuksesta koskien Jäniksenlinnan tekopohjavesilaitoksen käytön tehostamista ja Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluerajauksen laajentamista Tuusulassa 10.9.2020 mennessä. Mikäli lausumista ei pidetä tarpeellisena, myös siitä pyydetään ilmoittamaan.


Hanke
Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä hakee vesilain mukaista lupaa muodostaa tekopohjavettä uudella imeytysalueella Jäniksenlinnan pohjavesialueella Tuusulan kunnassa. Lisäksi haetaan Jäniksenlinnan pohjavedenottamon suoja-aluetta koskevan päätöksen muuttamista koskemaan kyseistä uutta imeytysaluetta. Nykyisen luvan mukaisiin imeytettäviin ja otettaviin kokonaisvesimääriin tai suoja-alueen lupamääräyksiin ei haeta muutosta. Suunniteltu imeytysalue sijaitsee kiinteistöllä 858-412-2-79, joka on hakijan omistuksessa.


Jäniksenlinnan tekopohjavesialueella sijaitsee Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän kolme vedenottamoaluetta ja kolme imeytysaluetta yhteensä 17 000 m3/d (ESAVI 256/2012/2). Raakavetenä tekopohjaveden tuotantoon käytetään Päijänne-tunnelissa saatavaa Asikkalanselän pintavettä.
Vuonna 2019 tekopohjavettä imeytettiin Jäniksenlinnassa noin 11 700 m3/d ja tuotantoon menevän veden määrä oli noin 12 100 m3/d. Vedenottamon eteläpuolella sijaitsevien imeytysalueiden (Valtionummi ja Keravanmonttu) imeytettävän veden määrä on luvan mukaisesti korkeintaan 6000 m3/d. Vuonna 2019 eteläisellä alueella imeytettiin noin 1800 m3/d. Etenkin Vanhan Hämeentien itäpuoliselle Keravanmontun imeytysalueella maaperän heikohko vedenjohtavuus rajoittaa imeytettävän veden määrää.
Tavoitteena on nostaa eteläisellä alueella, Keravanmonttu, Valtionummi ja uusi imeytysalue, muodostettavan tekopohjaveden määrää noin 4000 m3/d. Imeytysmäärä uudella imeytysalueella sijaitseviin kaivoihin IK1 ja IK2 on tehdyn imeytyskokeen perusteella yhteensä 1000 m3/d. Tämän lisäksi alueelle saatetaan rakentaa lisää imeytyskaivoja tai -altaita tarpeen mukaan. Mikäli jatkossa tarvitaan imeytyskapasiteetin lisäämistä, tulee se sijoittumaan hakemuksen imeytysalueille, lähelle jo tähän asti testattuja imeytyskohteita. Imeytysmäärä 4000 m3/d voidaan saavuttaa ilman, että alueen pohjaveden laadussa, määrässä tai virtauskuvassa tapahtuu mainittavaa muutosta.


Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että alueella on voimassa Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi osayleiskaava ja uusi imeytysalue sijoittuu kaavan tämän kaavan MT-3 alueelle (Maa- ja metsätalousalue). Myös olemassa oleva imeytysalue on samalla kaavamerkinnällä. Alueelle ei ole tulossa uutta kaavaa. Hakemuksen liitteen ”Suunnitelmaselostus” kohdan 5 tiedot (kaavatilanne ja maankäyttö) ovat oikeat ja ajantasaiset. Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa hakemuksesta.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi hakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.