Kuntakehityslautakunta, kokous 19.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Hyvinvointikertomus 2019, kuntakehityslautakunnan lausunto

TUUDno-2020-1190

Valmistelija

  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on 26.5.2020 § 20 päättänyt pyytää Tuusulan hyvinvointikertomuksesta 2019 lautakuntien lausunnot kesäkuun loppuun mennessä.

Hyvinvointikertomus on tiivis kuvaus hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niiden edistämisestä kunnassa. Kunnassa valmistellaan laaja hyvinvointikertomus kerran valtuustokaudessa ja sen tavoitteita ja toimenpiteitä päivitetään vuosittain osana kuntasuunnittelua.  

Hyvinvointikertomuksen  2019 valmistelu ja laadinta on tehty kunnan HYTE-ryhmässä, jossa jäseniä kaikilta toimialueilta, kolmannelta sektorilta ja Keusotesta.  

Hyvinvointikertomuksessa 2019 tarkastellaan ja arvioidaan tuusulalaisten hyvinvointia mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kokoaman kuntien hyvinvointikertomusten minimitietosisällön indikaattoreiden pohjalta, kouluterveyskyselyn, FinSote-tutkimuksen indikaattorien pohjalta.  

Hyvinvointikertomus 2019 vastaa hyvinvointisuunnitelman 2020-2021 rakennetta ja siinä on esitetty tiivis kuvaus tuusulalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista, väestöryhmien välisistä hyvinvointi- ja terveyseroista, terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden muutoksista sekä ehkäisevän työn kustannuksista. 

Kuntakehityslautakunnan lausunto:

 

Hyvinvointikertomus 2019, Kuntakehityslautakunnan lausunto

 

Perustelut

Hyvinvointikertomus on kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelun, seurannan, arvioinnin ja raportoinnin työväline. Hyvinvointikertomus ohjaa kunnan hyvinvointipolitiikkaa tuottamalla seurantatietoa ohjelmien ja tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksista eli hyvinvointipolitiikan onnistumisesta. Hyvinvointikertomus laaditaan vuosittain. Laaja hyvinvointikertomus laaditaan kerran valtuustokaudessa, seuraavan kerran 2021.

Hyvinvointikertomuksessa 2019 tarkastellaan ja arvioidaan tuusulalaisten hyvinvointia mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kokoaman kuntien hyvinvointikertomusten ja FinSote-tutkimuksen indikaattoreiden pohjalta.

Hyvinvointikertomuksessa 2019 on esitetty tiivis kuvaus tuusulalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista, väestöryhmien välisistä hyvinvointi- ja terveyseroista, terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden muutoksista sekä ehkäisevän työn kustannuksista.

Hyvinvointikertomus on koottu poikkihallinnollisesti, organisaatiorajat ylittävässä yhteistyössä kevään 2020 aikana.

 

Kuntakehityslautakunnan lausunto

Kuntakehityslautakunta näkee hyvinvointikertomuksen tärkeänä työkaluna arvioitaessa tuusulalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Palvelujen edellyttämistä resursseista on huolehdittava myös jatkossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, heikki.lonka@tuusula.fi
  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi
  • Henna Lindström, vs. kaavoituspäällikkö, henna.lindstrom@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää antaa hyvinvointikertomuksesta asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.