Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 23.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Hyrylän keskustan taideohjelma, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto

TUUDno-2019-2022

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan kuntakehityslautakunta oli 30.10.2019 kokouksessaan hyväksynyt kaavoituksen palveluyksikössä laaditun Hyrylän keskustan taideohjelman. Taideohjelmasta oli määrä pyytää lausunnot kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnalta ja tekniseltä lautakunnalta, ja tämän jälkeen viedä taideohjelma kunnanhallituksen päätettäväksi. Kunnanhallitus oli käsitellyt ja hyväksynyt taideohjelman 4.11.2019 pitämässään kokouksessa kuulematta em. lautakuntia. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsitteli taideohjelmaa 13.12.2019 pitämässään kokouksessa ja antoi siitä lausunnon. Lausunnossaan lautakunta toi esille sen, että taiteen tuominen Hyrylän keskusta-alueelle tukee kulttuurikunnan imagoa, mutta taideohjelma vaatii joitakin täsmennyksiä ennen hyväksyntää. Tekninen lautakunta käsitteli taideohjelmaa 10.12.2019 pitämässään kokouksessa. He esittivät taideohjelman palauttamista uudelleen valmisteluun. Kunnanhallitus otti taideohjelman uudelleen käsittelyyn 13.1.2020 kokouksessaan ja palautti taideohjelman uudelleen valmisteluun. 

Lausunto 

Kulttuuri- ja vapaa-aika lautakunta oli Hyrylän keskustan taideohjelmasta 13.12.2019 antamassaan lausunnossa tuonut esiin sen, että on hyvä, että Tuusulassa laaditaan taideohjelmat keskeisille keskusta-alueille. Taide luo alueiden identiteettiä, ja teoksista muodostuu nopeasti yhteisiä maamerkkejä. Julkinen tai muissa yhteisissä paikoissa sijaitseva taide on kenen tahansa saavutettavissa ilman pääsymaksuja ja aukioloaikoja. Hyrylän taideohjelma tulee toimimaan esimerkkinä myöhemmin kunnassa laadittaville taideohjelmille.  

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kiinnitti huomiota seuraaviin seikkoihin:  

  • Taiteen sijoituspaikat ovat likimääräisiä ja niitä tulee tulkita suhteessa keskustan kehittymiseen. Hyrylän taideohjelmassa mainitut taiteen sijoituspaikat eivät voi olla sitovia, koska keskusta-alue muotoutuu tulevien vuosikymmenien aikana. 

  • Keskustaprojektin taiteilijan, taiteen tai yhteisöllisten taideprojektien valintavaiheessa on mukana oltava taidemuseon edustaja, joka varmistaa sekä taiteen laadun että sujuvan valintaprosessin (sisältäen sopimukset). Museon edustaja voi olla myös hankkeeseen palkattu taidekoordinaattori, kuraattori ja/tai taiteilija. Julkisen taiteen tilauksessa ohjauksella on merkittävä rooli työprosessien onnistumisessa ja taiteen laadun varmistamisessa, vaikka taiteellinen vastuu on luonnollisesti taiteilijalla. varat 

  • Teokset kuuluvat valmistumisen jälkeen taidemuseon hoidon ja inventoinnin piiriin vain, jos museon edustaja on ollut osallisena teosvalinnassa ja varmistamassa, että teoksia on mahdollista huoltaa. Ammattitaiteilijoiden kanssa tehtävissä sopimuksissa tulee olla ylläpito-ohjeet ja teoksen arvioitu elinkaari. Käytännössä teosten ylläpitoa toteutetaan tarveharkinnan mukaan yhteistyössä taiteilijan, teknisen toimen ja/tai ulkopuolisten konservaattoreiden tai taideteoksessa käytetyn materiaalin asiantuntijan kanssa. 

  • Taideohjelmaa päivitettäessä täytyy sopia, miten teosten ylläpito ja niistä syntyvät huoltokustannukset hoidetaan. 

  • Hankkeita toteutettaessa on lisärahoitusvaihtoehtoina otettava huomioon mahdolliset ulkopuoliset rahoituslähteet (esim. Taike)  

  • Taideohjelman mukaan mm. ”Valituissa rakennushankkeissa julkisen taiteen toteuttamista varten varataan esimerkiksi 2 % hankkeen budjetista” ja ”Keskustaprojekti määrittelee hankekohtaisesti, mihin tekniikan hankkeisiin prosenttiperiaatetta sovelletaan”. Edellä mainitut kirjaukset ovat epämääräisiä ja niitä tulee tarkentaa. 

  • Taideohjelman termistöä on tarkennettava ja määritellä mm. mitä tarkoitetaan taiteilijakirjastolla, keskustaprojektilla tai taidekoordinaattorille 
     

Kunnanhallituksen 13.1.2020 tekemän päätöksen jälkeen Hyrylän keskusta taideohjelman sisältöä on tarkasteltu uudelleen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan huomioimat seikat on lisätty taideohjelmaan. Ohjelmassa on erillinen kappale, jossa termit on määritetty. Museon, yhdyskuntatekniikan ja keskustaprojektin yhteistyötä ja vastuualueita on määritelty tarkemmin. Taidehankintojen omistajuus, vastuu ja rahoitus riippuvat hankittavan taiteen luonteesta. Julkisen taiteen hankinnoissa museo osallistuu taidehankintoihin ja taitelijavalintoihin. Museo vastaa itsenäisten teosten huolloista ja ne siirtyvät valmistuttuaan museon omistajuuteen. Tarvittavat taideteosten huoltovarat osoitetaan tarvittaessa museon konservointivaroihin.  

Itsenäisten taideteosten rahoitus järjestetään varaamalla taideohjelmaa varten perustettavaan rahastoon talousarvion hyväksynnän yhteydessä summa, joka vastaa 1,5…3 % keskusta-alueen vuotuisista infrainvestoinneista.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää 

  • osaltaan hyväksyä Hyrylän keskustan taideohjelman (päivitetty 10.3.2020) 

  • ehdottaa kunnanhallitukselle, että 
     

kunnanhallitus päättää 

  • osaltaan hyväksyä taideohjelman ja esittää sen hyväksymistä edelleen valtuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.