Tekninen lautakunta, kokous 15.10.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Rakennuttamisen valvonta- ja koordinointipalvelut, liittyminen Sarastia Oy:n yhteishankintasopimukseen

TUUDno-2019-2013

Valmistelija

  • Riitta Laurila, suunnitteluarkkitehti, riitta.laurila@tuusula.fi

Perustelut

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan Kasvu ja Ympäristö - toimialan käyttötalouden yli 100 000 euron ylittävistä hankinnoista vastaa tekninen lautakunta.

Taustaa

Tuusulan kunnalla ei ole voimassa olevaa kilpailutettua hankintasopimusta rakennuttamisen valvonta- ja koordinointipalveluille. Rakentamisen valvonnan ja erityyppisten koordinaattoreiden lisääntynyt tarve sekä kunnan omissa että yleisesti rakentamisessa, edellyttää voimassa olevaa kilpailutettua sopimusta.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n tulevaan tarjouskilpailuun ja sen perusteella solmittaviin sopimuksiin.

Rakennuttamisen valvonta- ja koordinointipalvelut

Sarastia Oy on kilpailuttanut rakennuttamisen valvonta- ja koordinointipalvelujen hankinnan puitesopimuksen, jonka kohteena on seuraavat rakennuttamisen asiantuntijapalvelut:

Osakokonaisuus 1: Rakennuttamisen asiantuntijapalvelut

Osakokonaisuus 2: LVIAE- asiantuntijapalvelut

Osakokonaisuus 3: Sähkötekniset asiantuntijapalvelut

Osakokonaisuus 4: Puhtaudenhallinnan asiantuntijapalvelut

Osakokonaisuus 5: Kosteudenhallinnan asiantuntijapalvelut

Osakokonaisuus 6: Turvallisuuden asiantuntijapalvelut

Sopimuskausi

15.8.2019 - 14.8.2021

Lisäksi sopimukseen sisältyy mahdollisuus optiokauteen ajalle 15.8.2021 - 14.8.2023. Yksittäisellä tilaajalla on oikeus jättäytyä pois optiokaudelta.

Toimittajat

Osakokonaisuus 1: Rakennuttamisen asiantuntijapalvelut

  1. Raksystems Insinööritoimisto Oy
  2. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
  3. Insinööritoimisto Polartek Oy
  4. Sitowise Oy
  5. Granlund Oy

 

Osakokonaisuus 2: LVIAE- asiantuntijapalvelut

  1. Planetcon Oy
  2. Raksystems Insinööritoimisto Oy
  3. Granlund Riihimäki Oy
  4. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
  5. Insinööritoimisto Polartek Oy

 

Osakokonaisuus 3: Sähkötekniset asiantuntijapalvelut

  1. Planetcon Oy
  2. Raksystems Insinööritoimisto Oy
  3. Granlund Riihimäki Oy
  4. Insinööritoimisto Polartek Oy
  5. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy

 

Osakokonaisuus 4: Puhtaudenhallinnan asiantuntijapalvelut

  1. Raksystems Insinööritoimisto Oy
  2. Ramboll Finland Oy
  3. Insinööritoimisto Polartek Oy

 

Osakokonaisuus 5: Kosteudenhallinnan asiantuntijapalvelut

  1. Brado Oy
  2. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
  3. Raksystems Insinööritoimisto Oy
  4. Insinööritoimisto Polartek Oy
  5. Granlund Oy

 

Osakokonaisuus 6: Turvallisuuden asiantuntijapalvelut

  1. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy
  2. Insinööritoimisto Polartek Oy
  3. Sitowise Oy
  4. Granlund Oy
  5. WSP Finland Oy

Hankinnat sopimuskaudella

Alle 60 000€:n hankinnat:

Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat (kertahankinta) voi tilaaja tehdä haluamaltaan puitejärjestelyssä mukana olevalta toimittajalta. Vaihtoehtoisesti tilaaja voi käyttää minikilpailutusta.

Vähintään 60 000€:n hankinnat:

Kansallisen kynnysarvon ylittävissä hankinoissa noudatetaan etusijajärjestystä tai tehdään kevennetty kilpailutus, johon hankintayksikkö tarjoaa mallipohjan.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n kilpailuttamaan sopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

Sarastia Oy on yhteishankintayksikkönä sopimusoikeudellinen osapuoli (mm. mahdollisissa oikeuskäsittelyissä).

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Koskinen, rakennuspäällikkö, esa.koskinen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää 

  • että Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n kilpailuttamaan rakennuttamisen valvonta- ja koordinointipalvelujen puitesopimukseen koko sopimuskaudeksi
  • oikeuttaa kuntakehitysjohtajan allekirjoittamaan Sarastia Oy:lle toimitettavan sitoumuksen yhteishankintaan liittymisestä koskien rakennuttamisen valvonta- ja koordinointipalveluille.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sarastia Oy, Esa Koskinen, Riitta Laurila, Mikko Heikkilä, Mervi Pekkanen, Inkeri Kontiola, kasvu ja ympäristö johtoryhmä

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.