Valmistelija
Vilma Karjalainen, kaavasuunnittelija, vilma.karjalainen@tuusula.fi
Perustelut
Päätöksenteko
Kuntakehityslautakunta hyväksyi Hyrylän keskustan taideohjelman kokouksessaan 30.10.2019 ja kunnanhallitus kokouksessaan 4.11.2019. Kunnanhallitus kumosi päätöksensä kokouksessaan 13.1.2020 ja palautti taideohjelman valmisteluun, koska käsittely Teknisessä lautakunnassa ja Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa oli erehdyksessä jäänyt välistä.
Tämän jälkeen taideohjelmaa on päivitetty Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan sekä Teknisen lautakunnan lausuntojen mukaisesti. Muutokset koskevat erityisesti käsitteiden tarkentamista sekä taiteen rahoittamisen periaatteita. Rahoitusmalleja koskevat muutokset on valmisteltu yhteistyössä talouspalveluiden kanssa. Tekninen lautakunta on osaltaan puoltanut päivitetyn taideohjelman hyväksymistä kokouksessaan 14.4.2020 ja Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsittelee ohjelmaa kokouksessaan 23.4.2020.
Taideohjelmaa käsitellään kolmessa lautakunnassa, kunnanhallituksessa sekä valtuustossa.
Tausta
Taide kuuluu kiinteästi suomalaiseen rakennettuun ympäristöön. Taidetta voi olla rakennuksissa joko itsenäisinä teoksina tai rakenteisiin integroituna taiteena ja sitä voi olla rakennusten välitiloissa, kaduilla, aukioilla sekä puistoissa. Taide voi olla julkista tai yksityistä, mutta se on aina osoitus arvostuksesta yhteistä ympäristöä kohtaan. Taide tuo rakennettuun ympäristöön monia hyötyjä. Kuten hyvä arkkitehtuuri, myös taide lisää kohteen vetovoimaisuutta ja arvoa koko sen elinkaaren ajan. Taide auttaa luomaan uudelle alueelle identiteettiä, ja teoksista muodostuu nopeasti yhteisiä maamerkkejä. Julkinen tai muissa yhteisissä paikoissa sijaitseva taide on kenen tahansa saavutettavissa ilman pääsymaksuja ja aukioloaikoja.
Tuusulan uuden brändin mukaisesti kunnassa painotetaan taidetta kaikissa muodoissaan, unohtamatta jokaisen kuntalaisen omaa ”elon taidetta”. Tuusula on kunta, jossa taide ja luonto lyövät kättä uniikilla tavalla. Tuusula on inspiroinut taiteen- ja kulttuurintekijöitä aina Jean Sibeliuksesta Eino Leinoon, tämän päivän taiteilijoita unohtamatta. Tuusulassa on kauneutta, joka näkyy ja tuntuu.
Hyrylän keskustan taideohjelmaa on valmisteltu toukokuusta 2018 lähtien. Sopivia taiteen paikkoja keskustan alueella on kartoitettu osallistavasti – asukkaiden mielipiteitä on kerätty kyselyn avulla ja pääasiassa kunnan työntekijöille on järjestetty kaksi erillistä työpajaa. Taideohjelman pohjana on toiminut jo voimassa ja toteutusvaiheessa oleva Rykmentinpuiston taideohjelma, ja alueiden väliltä löytyy myös kaupunkikuvallisia yhtymäkohtia. Keskustan taideohjelman toteutus tapahtuu kuitenkin eri tavalla, kuin Rykmentinpuiston taideohjelman.
Rahoitus ja jatkotoimenpiteet
Hyrylän keskustassa taideohjelmaa rahoitetaan kolmella eri mallilla. Yksityiset rakentajat sitoutuvat taideohjelmaan kaavoituksen käynnistämissopimuksen tai maankäyttösopimuksen yhteydessä, ja toteuttavat taidetta oman hankkeensa yhteydessä. Yksityiset hankkeet siis rahoittavat itse taidehankintansa. Taideohjelma koskee ainoastaan uusia, taideohjelman hyväksymisen jälkeen käynnistyviä hankkeita keskustan alueella. Yksityisten hankkeiden taide voi sijaita ulko- tai sisätiloissa, esimerkiksi porraskäytävässä. Hankittavan taiteen on oltava laadukasta ja ammattitaiteilijan tekemää. Yksityisten hankkeiden taidehankintoja ohjaa kunnan organisaation mukainen Keskustaprojekti ja asiantuntija-apua tarjoavat tarvittaessa Museo, Julkisivu- ja lähiympäristölaaturyhmä (JLLR) sekä Yhdyskuntatekniikka.
Julkisissa hankkeissa taideteoksen suunnittelun kustannuksista vastaa Keskustaprojekti. Keskustaprojektin varoista voidaan tarvittaessa palkata taidekoordinaattori ohjaamaan taidehankintoja ja esimerkiksi taiteilijoiden kilpailutusta. Julkisista taidehankinnoista sopivat yhteistyössä Keskustaprojektin, Yhdyskuntatekniikan ja Museon edustajat Taidehankinnat voivat kytkeytyä keskustan alueen rakennushankkeisiin, esimerkiksi aukioiden rakentamiseen. Valintaprosessiin ja työn ohjaukseen on aina otettava mukaan museon edustaja.
Julkisten teosten toteutuskuluista vastaa yhdyskuntatekniikka. Taiteen toteutuskustannukset katetaan joko osana hankkeen investointeja (integroitu taide) tai rahastomallilla (itsenäiset taideteokset). Yhdyskuntatekniikan keskustan alueen hankkeiden käynnistyessä määritellään tapauskohtaisesti, toteutetaanko hankkeen yhteydessä integroitua taidetta, vai varataanko varoja taiderahastoon. Harkinnassa ovat mukana Yhdyskuntatekniikan, Museon sekä Keskustaprojektin edustajat.
Rakennettaessa tai kunnostettaessa keskusta-alueen infrastruktuuria, voidaan taide integroida infraan. Taiteen lisäarvo huomioidaan investointivaiheessa ja taidehankintoihin varataan tarvittava osuus budjetista. Integroitu taide on kustannustehokasta, sillä taiteilijan suunnittelemilla osilla korvataan rakenteita, jotka hankittaisiin joka tapauksessa. Integroitu teos voi olla esimerkiksi osa katu- tai reunakiveystä, aukion valaistusta tai erillinen penkki. Integroitujen taideteosten huollosta ja kunnostuksesta vastaa yhdyskuntatekniikka.
Itsenäisten taideteosten toteuttamista varten perustetaan rahasto. Rahastoa kartutetaan vuosittain talousarvion yhteydessä prosenttiperiaatteen mukaisesti. Taideohjelman toteuttamista varten varataan 1.5–3 % keskustan vuotuisten infrainvestointien suuruudesta. Varat ohjataan keskustan taiderahastoon. Taidehankintoja pyritään toteuttamaan 2–3 vuoden välein. Tarvittaessa taidehankintoja varten voidaan hakea lisämäärärahaa. Itsenäisten taideteosten huollosta ja kunnostuksesta vastaa museo. Tarvittavat huoltovarat osoitetaan tarvittaessa talousarvion yhteydessä museon konservointivaroihin.
Tavoitteet
Taideohjelmassa määritellään taiteen keskeisimmät sijoituspaikat keskustan alueella. Alueelta on tunnistettu kolme tärkeää yhteyttä, joita tulee korostaa taiteen keinoin. Yksittäisiä taiteen pääsijoituspaikkoja on tunnistettu 6 kappaletta ja muita mahdollisia sijoituspaikkoja 7 kappaletta. Taiteen sijoituspaikat on esitetty kartalla, mutta sijainnit ovat likimääräisiä ja niitä tulee tulkita suhteessa keskustan kehittymiseen. Esimerkiksi tori voi tarkoittaa nykyisen torin alueen sijaan tulevan keskustan uusia keskeisiä aukiotiloja. Jokipuiston suulle mahdollisesti rakennettavassa parkkitalossa taide tulee sijoittaa rakennuksen julkisivupintaan. Palvelu- ja liikekeskushankkeessa on tärkeää huomioida taide osana julkista tilaa. Kun kunnantalon purkamista aletaan suunnitella, tulee tutkia mahdollisuus järjestää kunnantalolla purkutaidenäyttely.
Tavoitteena on toteuttaa taidehankintoja 2-3 vuoden välein. Pidemmän aikavälin tavoitteena on saada toteutettua julkista taidetta ainakin 50 % taideohjelmassa esitetyistä keskeisistä taiteen paikoista.
Ehdotus
Esittelijä
Henna Lindström, vs. kaavoituspäällikkö, henna.lindstrom@tuusula.fi
Kuntakehityslautakunta päättää osaltaan ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että
VALTUUSTO päättää
- hyväksyä liitteenä olevan Hyrylän keskustan taideohjelman.
- hyväksyä, että keskustan alueella otetaan käyttöön taideohjelman mukaisesti tontinluovutusehdoissa, kaavoituksen käynnistämissopimuksissa ja maankäyttösopimuksissa Taiteen prosenttiperiaate.
- hyväksyä, että yhdyskuntatekniikan keskustan alueen hankkeiden yhteydessä huomioidaan jatkossa Hyrylän keskusta taideohjelma joko integroidun taiteen tai taideohjelman rahaston kartuttamisen muodossa.
Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää:
- tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.