Kunnanhallitus, kokous 20.1.2025

§ 20 Tuusulan taisteltava asunnottomuutta vastaan, vastaus aloitteeseen

TUUDno-2024-2200

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Hanna Catani esitti seuraavan aloitteen:

Tuusulan taisteltava asunnottomuutta vastaan 
 
Suomen asuntopolitiikka on pitkään ollut kansainvälisen ihailun kohde ja menestystarina asunnottomuuden vähentämisessä. Nyt vuosikymmenten työ on valumassa hukkaan. 
 
Häätöjen määrä nousi tammi-kesäkuussa keskimäärin viidenneksen viime vuoteen verrattuna, suurissa kaupungeissa vielä huomattavasti enemmän. Sama kehitys näkyy myös Tuusulassa, jossa arvioidaan olevan erityisesti piiloasunnottomuutta. 
Piiloasunnottomuus on yksi asunnottomuuden muoto, yhteiskunnan uusi ongelma, joka ei tilastoissa näy. Ihminen on ehkä kirjoilla jossain asunnossa, mutta ei esimerkiksi väkivallan uhan vuoksi voida asua siellä. Voi olla kirjoilla tuttavan tai sukulaisen luona, mutta käytännössä yöpyy tilapäisesti sohvalla ja on niin sanotusti toisten nurkissa. Se ei ole kenenkään koti tai asunto. Piiloasunnottomuus voi altistaa hyväksikäytölle ja on yleisintä naisten, nuorten ja maahan muuttaneiden parissa. 

Yksi asunnottomuuden muoto voi olla, että katto on pään päällä, mutta asunnossa  ei ole esimerkiksi kunnollista lämmitystä tai sähköä ja vettä. 
 
Asunnottomien palveluihin on hakeutunut nyt uutena asiakasryhmänä pienituloisia työssäkäyviä ihmisiä. Samaan aikaan hallitus leikkaa kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta, puolittaa asumisneuvonnan resurssit ja leikkaa asumistuesta. 
Samalla hallitus leikkaa myös rahoitusta asunnottomuuden vähentämisen ja ennalta ehkäisyn puolesta työskenteleviltä sosiaali- ja terveysalan järjestöiltä. 
 
Suomen tavoite poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2027 mennessä ei toteudu, sillä hallituksen politiikka ajaa ihmisiä pois kodeistaan. 
 
Esitän, että Tuusula selvittää häätöihin johtaneet syyt ja vastaa tehokkaasti sekä kiireellisesti asunnottomuuden lisääntymiseen. Esitän, että Tuusulan pitäisi selvittää piiloasunnottomuutta kunnassa sekä kehittää keinoja ongelman hoitoon. 
 
Esitän, että Tuusula panostaa voimakkaasti asunnottomuuden vastaisiin toimiin. Tuusulan on rakennettava kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja tuettava paikallisesti toimivia asunnottomuutta vastaan toimivia järjestöjä. 
 
11.11.24 Hanna Catani 
Tuusulan vasemmisto 
  

Valmistelija

Mirka Härkönen, Hankekehityspäällikkö, mirka.harkonen@tuusula.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esiin nostettu asia on inhimillistä kärsimystä aiheuttava ja ajankohtainen. Tuusulassa asunnottomia tilastoitiin vuonna 2024 12 kpl ja vuonna 2023 13 kpl. Tuusulassa on myös piiloasunnottomuutta, joka ei näy tilastoissa. Piiloasunnottomuuden määriä ja ilmenemismuotoja ei valitettavasti tunneta kovin hyvin.

Tuusulassa häätöjä toimitettiin vuonna 2024 marraskuun loppuun mennessä 38 kpl (koko vuoden tietoja ei ole vielä saatavilla). Vuonna 2023 marraskuun loppuun mennessä häätöjä toimitettiin 24 kpl. Häädöt lisääntyivät siis vuonna 2024 edellisesti vuodesta yli kolmanneksella.

Kunnalla on rajalliset mahdollisuudet saada tietoa yksittäisistä häätöihin johtaneista syistä johtuen muun muassa yksityisyyden suojasta. Jonkinlaista käsitystä asiasta voidaan saada asumisneuvonnan asiakkuuksien kautta sekä hyvinvointialue Keusoten ja vuokranantajien kanssa tehtävän yhteistyön avulla. Arvion mukaan häätöjen taustalla on useimmiten ihmisten tiukentunut taloustilanne, mikä johtuu tällä hetkellä mm. elinkustannusten noususta ja tukien pienenemisestä.

Asunnottomuus ja piiloasunnottomuus ovat monien asioiden summa, ja pitkäjänteisessä rakenteiden luomisessa olisi tarpeen tunnistaa näiden ilmiöiden juurisyyt. Syiden tunnistamiseen tarvitaan monialaista yhteistyötä ja paikallisen yhteistyön vahvistamista kunnan eri tahojen, Keusoten, järjestöjen ja seurakunnan sekä mahdollisten muiden toimijoiden kesken.

Piiloasunnottomuuden määrää ja syitä olisi tärkeää saada selville. Sitä on vaikea tunnistaa, mutta asumisneuvonnan sekä muiden toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön avulla voidaan joitakin tilanteita ja syitä saada selville. Tilannekuvaa sekä häätöjen syistä sekä piiloasunnottomuuden määrästä ja syistä yritetään kirkastaa.

Kunta pyrkii ennaltaehkäisemään asunnottomuutta. Yksi keino tähän on panostaa tulevaisuudessakin monipuoliseen ja riittävään kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaan eri puolilla Tuusulaa. Näitä asuntoja toteuttaa kunnan vuokrataloyhtiö Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy sekä useat muut rakennuttajat.

Asumisneuvonta on konkreettinen keino tukea kuntalaisia asumisasioissa. Sen avulla voidaan auttaa ihmisiä löytämään elämäntilanteeseensa ja tulotasoonsa sopiva asunto. Tuusulassa asumisneuvonta alkoi vuonna 2022 nuorten ja ikääntyvien ennakoivana asumisneuvontapalveluna. Vuoden 2023 alusta asumisneuvonta on ollut kaikkien kuntalaisten palvelu iästä tai asumismuodosta riippumatta. Maksuton asumisneuvonta on yksi asunnottomuuden vastainen toimi, jolla voidaan ennaltaehkäistä myös häätöjä. Asumisneuvonnan vuoden 2024 painopisteenä on ollut asumisen verkostojen laajentaminen ja asumisneuvonnan tunnettuuden lisääminen, jotta kuntalaisia osattaisiin ohjata entistä paremmin asumisneuvonnan asiakkaaksi.

Lisäksi kuntalaisille tarjotaan maksutonta apua taloudellisiin asioihin Talousneuvolan muodossa, jossa myös asumisneuvojat ovat tavattavissa. Nuorten asumisneuvoja tekee tiivistä yhteistyötä myös Ohjaamon kanssa ja on ollut tavattavissa Ohjaamolla. Yhteistyötä tehdään myös monien muiden tahojen (esim. koulut) kanssa, jotta kuntalaisia tavoitetaan asumisneuvonnan pariin mahdollisimman kattavasti. Maahanmuuttajia asumisasioissa on tukenut erityisesti kunnan maahanmuuttajapalvelut.

Asunnottomuuden vastaista työtä tehdään myös Keusotessa sekä erilaisten järjestöjen ja seurakunnan toimesta. Kunta voi rajallisesti tukea järjestöjen toimintaa. Myös kunnan, Keusoten ja muiden toimijoiden muut palvelut tukevat kuntalaisten hyvinvointia ja tätä kautta elämänhallintaa ja asumista. Näitä ovat esimerkiksi päihdetyö, nuorisotyö, lasten ilmaiset harrastukset, ikäihmisten olohuonetoiminta ja ruoka-apu.

Asunnottomuuden ja piiloasunnottomuuden hillintä vaatii asumisen asioihin panostamista eri näkökulmista pitkäjänteisesti. Monialainen yhteistyö ja paikallisen yhteistyön vahvistaminen kentän eri toimijoiden välillä on keskeistä.

Ehdotus

Esittelijä

Pirjo Siren, kuntakehitysjohtaja, pirjo.siren@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä selvityksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa Hanna Catanin 11.11.2024  § 121 esittämän ja muiden valtuutettujen aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää 

  • hyväksyä ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mirka Härkönen, Hankekehityspäällikkö, mirka.harkonen@tuusula.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • katsoa Hanna Catanin 11.11.2024  § 121 esittämän ja muiden valtuutettujen aloitteen tulleen käsitellyksi.