Valmistelija
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi
Perustelut
Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus laatia laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma valtuustokausittain. Hyvinvointikertomus- ja suunnitelma on yksi kunnan strategisista asiakirjoista, joka syventää, täsmentää ja toteuttaa kuntastrategian tavoitteita tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämisen osalta.
Tuusulassa laaditaan hyvinvointikertomus- ja suunnitelma valtuustokausittain. Keväällä 2021 laadittiin hyvinvointikertomus valtuustokaudesta 2017-2021 ja se hyväksyttiin valtuustossa marraskuussa 2021. Hyvinvointisuunnitelma on laadittu jatkoksi Tuusulan hyvinvointikertomukselle 2017-2021.
Hyvinvointikertomus ja hyvinvointisuunnitelma muodostavat kokonaisuuden. Hyvinvointikertomus kuvaa tuusulalaisten hyvinvoinnin tilaa kymmenien indikaattoreiden valossa sekä raportoi hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden saavuttamista ja tehtyä hyvinvointityötä. Hyvinvointisuunnitelmassa asetetaan tavoitteet tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja työn johtamiseksi.
Hyvinvointisuunnitelma toimii kokoavana asiakirjana erillisille hyvinvointia edistäville strategisille asiakirjoille. Erilliset hyvinvointia edistävät asiakirjat ovat lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, työllisyysohjelma, turvallisuussuunnitelma, kotouttamisohjelma, ikäihmisten hyvinvointisuunnitelma, vammaisten hyvinvointisuunnitelma, järjestösuunnitelma, lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisysuunnitelma ja ehkäisevän päihdetyön suunnitelma. Lisäksi alueellinen hyvinvointisuunnitelma, alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma täydentävät Tuusulan hyvinvointisuunnitelmaa tuusulalaisten terveyden edistämisen näkökulmasta. Hyvinvointisuunnitelmaa toteuttaa koko kuntaorganisaatio.
Hyvinvointisuunnitelma perustuu kuntastrategiaan ja pormestariohjelmaan, ja se on laadittu osallistuvassa prosessissa ja vuoropuhelussa asukkaiden, yhdistysten, vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto ja neuvostot) ja hyte-lautakunnan kanssa.
Hyvinvointisuunnitelman rakenne ja tavoiteasetanta perustuvat kuntastrategian päämääriin ja tavoitteisiin. Se mukailee hyvinvointisuunnitelman 2020-2021 ja laajan hyvinvointikertomuksen rakennetta, joissa hyvinvoinnin ilmiöt ja näkökulmat kuvataan yhteisinä kohderyhmästä riippumattomina.
Hyvinvointisuunnitelman toteutumista seurataan vuosittain laadittavassa hyvinvointikertomuksessa ja valtuustokauden päätteeksi laadittavassa laajassa hyvinvointikertomuksessa
Hyvinvointisuunnitelma koottiin poikkihallinnollisena yhteistyönä kunnan hyte-ryhmän toimesta syksyn 2021 aikana:
https://tuusula.sharepoint.com/:w:/s/msteams_889b87/EUPWYemUUZtBrEnVGBfXfMUBK4RHu2rfaHIjhny_S6U6ZQ?e=lmcGKk
Hyvinvointisuunnitelma oli lausuntokierroksella lautakunnissa ja vaikuttamistoimielimissä 11/2021-1/2022.
Hyvinvointisuunnitelma sekä tässä yhteydessä hyväksyttävät alaohjelmat (Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma, Työllisyysohjelma ja Järjestösuunnitelma) ovat hyte-lautakunnan käsittelyssä 8.2. ja etenevät siitä kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.
---
Kokouksessa
lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa esitteli vs. kehittämispäällikkö Katja Elo
ehkäisevän päihdetyön suunnitelmaa esitteli ohjaamopalvelupäällikkö Jaana Kellosalmi
työllisyysohjelmaa esitteli maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Laura Smolander
Ehdotus
Esittelijä
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää
- hyväksyä osaltaan Tuusulan hyvinvointisuunnitelman 2021-2025 ja sitä toteuttavat suunnitelmat ja ohjelmat
- Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma,
- Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma,
- Työllisyysohjelma,
- Järjestösuunnitelma.
- ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä Tuusulan hyvinvointisuunnitelman 2021-2025 ja sitä toteuttavat suunnitelmat ja ohjelmat
- Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma,
- Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma,
- Työllisyysohjelma,
- Järjestösuunnitelma.