Konsernijaosto, kokous 28.5.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Osallistuva budjetointi

TUUDno-2017-1249

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Uuden kuntalain keskeisenä tavoitteena on kuntalaisten osallisuuden ja kunnallisen demokratian vahvistaminen. Kuntien on huolehdittava kuntalaisten osallisuuden ja uudenlaisten osallistavien toimintamallien kehit-tämisestä sekä niiden käyttöönotosta. Kuntalain 22§:n mukaan kunnan asukkailla ja palveluiden käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavis-ta osallistumisen mahdollisuuksista. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti mm. järjestämäl-lä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun.

Osallisuuden ja asukaslähtöisyyden vahvistaminen nousi Tuusulassa keskiöön kunnan uudistaessa johtamisjärjestelmäänsä. Tuusulassa kehitettiin ja uudistettiin voimakkaasti kuntalaisten osallisuutta vuoden 2017 aikana ja Tuusulaan luotiin oma osallisuuden malli. Osana uutta osallisuuden kokonaisuutta kunnassa otettiin käyttöön viisi, kaikille avointa, alueellista kehittämisverkostoa.

Osana osallisuuden uudistamista olemme myös ottamassa käyttöön osallistuvan budjetoinnin toimintatapaa. Osallistuva budjetointi on talouden ja demokratian yhdistämistä. Se on suoran vaikuttamisen toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvassa budjetoinnissa osa budjetista annetaan suoraan kuntalaisten päätettäväksi hyvin fasili-toidulla prosessilla.

Tuusulassa on aiemmin kokeiltu osallistuvaa budjetointia pienimuotoisesti mm. nuorisopalveluissa ja syksyllä 2017 kehittämisverkostoissa. Vuoden 2018 aikana osallistuvan budjetoinnin toimintatapaa on tarkoitus laajen-taa kuntaorganisaatiossa. Osallistuvaa budjetointia tullaan vuonna 2018 hyödyntämään kehittämisverkostoissa käytössä olevan 50 000 euron määrärahan puitteissa, mutta myös muissa tarkoitukseen sopivissa kohteissa. Osallistuvan budjetoinnin kohteita on myös jo mietitty vuodelle 2019.

Tuusula on hankkinut pilottikäyttöön osallistuvan budjetoinnin sähköisen alustan Decidim:in (https://osallistu.tuusula.fi). Alusta lanseerattiin kuntalaisten käyttöön 27.2. Kellokosken kuntalaisten illassa. Alustalla on mahdollisuus ideoida, kannattaa ideoita, esitellä ehdotuksia ja äänestää niistä. Alustaa tullaan hyödyntämään useimmissa osallistuvan budjetoinnin käyttökohteissa, mutta osallistuvan budjetoinnin pro-sessi on mahdollista toteuttaa myös alustan ulkopuolella. Sähköisen osallistumisen lisäksi on mahdollista osal-listua osallistuvaan budjetointiin myös erilaisissa kohtaamisissa, esimerkiksi kuntalaisten illoissa. Pilottikäytön jälkeen, syksyllä 2018, tullaan arvioimaan alustan hyödyntäminen jatkossa.

Osallistuvan budjetoinnin prosessi ja toimintatavat tarkentuvat kevään 2018 aikana. Osallistava budjetointi kytketään tiiviiksi osaksi kunnan talousarvioprosessia.

Liitteenä aineistoa osallistuvan budjetoinnin käyttöönotosta Tuusulassa.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Konsernijaosto päättää 

  • antaa ohjeita osallistuvan budjetoinnin jatkotyöstämistä varten.

 

Päätös

Konsernijaosto hyväksyi periaatteet osallistuvan budjetoinnin jatkotyöstämistä varten ja kehotti ottamaan nuorison mukaan osallistuvaan budjetointiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Konsernijaosto merkitsee asian tiedoksi sekä antaa tarvittavat ohjeet jatkovalmistelua varten.

Päätös

Konsernijaosto merkitsi asian tiedoksi ja ohjeisti jatkovalmistelua.

Heidi Hagman selosti asiaa kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.