Perustelut
Asiaan liittyvät taustatiedot ja havainnot:
Delta Telineet Oy (y-tunnus 2950935-3) harjoittaa grilli- ja pikaruokatoimintaa Nurmijärvi grillissä, osoitteessa Kiljavantie 1, 05200 Rajamäki. Samassa kiinteistössä toimii myös toimijan toinen yritys Rajamäki club, mikä harjoittaa pubitoimintaa. Pubitoiminta on rekisteröity Delta Kiinteistöt Oy:lle (y-tunnnus 3160373-6). Delta Telineet Oy on haettu konkurssiin 17.5.2024.
Grillin toimintaa on tarkastettu useasti vuosina 2023 ja 2024.
9.6.2023 tehdyssä tarkastuksessa korjattavaa arvosana annettiin omavalvonnan puutteesta, elintarvikkeiden säilytyksestä (homeisia hodarisämpylöitä) ja kylmälaitteiden liian korkeista lämpötiloista.
14.8.2023 tehdyssä seurantatarkastuksessa havaittiin korjattavaa puutteellisista siivousvälineiden huolto- ja säilytystiloista sekä siivousvälineiden puhtaudessa. Työntekijällä ei ollut esittää hygieniapassia sekä tiloissa oli viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä hampurilaissämpylöitä. Pakasteen lämpötilaseurantaa ei oltu tehty. Toimija ei ollut ilmoittanut asiakkaille käytössä olevan lihan alkuperämaata ja tietoa elintarvikkeiden sisältämistä allergeeneista tai tietoa siitä, että lisätietoja allergeeneista on saatavilla kysyttäessä henkilökunnalta.
21.8.2023 tehdyssä seurantatarkastuksessa havaittiin korjattavaa ainoastaan terveydentilanseurannassa.
13.6.2024 tehdyssä tarkastuksessa korjattavaa havaittiin omavalvonnan puutteesta elintarvikehuoneistossa, epäkunnossa olevasta vesihanasta, käsihygienian puutteesta, terveydentilan selvitysten puuttumisesta, kylmälaitteiden lämpötilaseurannan puutteista sekä pintapuhtausnäytteiden laiminlyönnistä.
13.8.2024 tehdyssä seurantatarkastuksessa korjattavaa havaittiin laitteiden likaisuudesta, terveydentilanselvitysten puuttumisesta, pintapuhtausnäytteiden puutteista ja Oiva-raportin esilläpidosta. Huono arvosana annettiin epäkunnossa olevasta vesipisteestä sekä puutteellisesta käsihygieniasta.
28.11.2024 tehdyssä seurantatarkastuksessa todettiin että tiloihin on kunnostettu kaksialtainen vesipiste jossa kahdesta hanasta toinen on toimiva.
26.8.2023 ja 16.2.2024 on Keski-Uudenmaan ympäristökeskus saanut tietoonsa Ilppa-järjestelmän kautta kaksi ruokamyrkytysepäilyilmoitusta, joissa molemmissa oli sairastunut kaksi henkilöä syötyään grillin makkara-peruna-annoksia.
Terveydentilanselvitys
Pakkaamattomina kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita käsittelevällä työntekijöiden terveydentilanselvityksiä e ollut esittää. Terveydentilanselvityksissä on ollut puutteita myös 21.8.2023, 14.8.2023 ja 13.6.2024 tehdyissä tarkastuksissa. Toimijalta pyydettiin 28.11.2024 tehdyn tarkastuksen jälkeen lähettämään työntekijöiden terveydentilanselvitykset jälkikäteen sähköpostitse, mutta niitä ei lähetetty määräaikaan mennessä.
Tartuntatautilain 1227/2016, 56§ mukaan työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara. Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta. Ennen kuin työntekijä on esittänyt 1 momentissa tarkoitetun salmonellatartuntaa koskevan selvityksen, hän ei saa toimia elintarvikelaissa (297/2021) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa hän käsittelee pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita.
Toimijan omavalvonnassa tulee varmistua siitä, että työntekijät jotka työskentelevät tehtävissä, joissa käsitellään pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita, ovat terveitä. Asiasta tulee olla tarkastettavissa oleva omavalvontakirjanpito, joka voi olla esimerkiksi listaus, jossa on henkilön nimi, päivämäärä jolloin toimijan edustaja on luotettavan selvityksen nähnyt sekä toimijan edustajan kuittaus, että asia on kunnossa.
852/2004 liite II, VIIl luku säätää: ”Henkilön, jolla on elintarvikkeiden välityksellä mahdollisesti tarttuva tauti tai joka on tällaisen taudin kantaja tai jolla on esimerkiksi tulehtuneita haavoja, ihotulehduksia, ihovammoja tai ripulia, ei saa sallia käsitellä elintarvikkeita tai oleskella mistään syystä elintarvikkeiden käsittelyalueella, jos olemassa on suoran tai epäsuoran saastumisen vaara.”
MMM:n asetuksen 318/2021 22 § perusteella omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle.
Pintapuhtausnäytteet
Pintapuhtausnäytteitä ei ole otettu vuoden 2024 aikana lainkaan, vaikka asiasta on annettu C (korjattavaa-arvio) 13.6. ja 13.8. tehdyissä tarkastuksissa. Pintapuhtausnäyteenotto on ohjeistettu ensimmäisen kerran 9.6.2023 ja 14.8.2023 tehtyjen tarkastusten tarkastuskertomuksissa. Ohjeen mukaan näytteitä tulee ottaa neljä kertaa vuodessa vähintään viideltä pinnalta kerralla.
Elintarvikehuoneistojen pintapuhtausnäytteenotto perustuu Mikrobikriteeriasetukseen (Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 elintarvikkeiden mikrobiologisista vaatimuksista, liitteen kahdeksan mukaisesti). Pintapuhtausnäytteet tulee ottaa neljä kertaa vuodessa viideltä pinnalta kerrallaan ja tulokset tulee kirjata. Pintapuhtausnäytteet otetaan ennen työpäivän alkua puhtailta ja kuivilta pinnoilta, esim. leikkuulaudoista, työvälineistä, käsienpesuhanoista, jääkaapin ovenkahvoista ym. Tulokset tulee säilyttää elintarvikehuoneistossa ja ne tulee olla valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Jos tulokset ovat huonoja, puhdistustoimenpiteitä parannetaan ja otetaan uusintanäytteet samoista kohteista. Näytteenotosta, tuloksista ja korjaavista toimenpiteistä tulee tehdä kirjauksia.
Oiva-raportin esilläpito
Grillin uusin Oiva-raportti ei ollut esillä pubin sisäänkäynnin eikä grillin myyntiluukun läheisyydessä. Oiva-raportin puuttuminen on arvioitu 13.8.2024 tehdyssä tarkastuksessa arvosanalla C (korjattavaa). Grillin Oiva-raportti tulee laittaa esille grillin myyntiluukun läheisyyteen.
Kaikkien suunnitelmallisen elintarvikevalvonnan piirissä olevien elintarvikealan toimijoiden on julkistettava Oiva-raportti. Elintarviketoiminnan tarkastuksesta annetun viimeisimmän raportin on oltava helposti saatavilla elintarvikealan toimijan internetsivuilla tai muulla vastaavalla tavalla. Lisäksi elintarvikehuoneistossa, jossa kuluttajat asioivat, raportin on oltava esillä sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa. Elintarvikelaki 297/2021 16§ 3 mom
Asiaosaisen kuuleminen
Toimijaa on kuultu kirjallisesti 16.12.2024 päivätyssä kuulemiskirjeessä elintarvikelain 55§:n mukaisesta määräyksestä ja tehosteena olevasta elintarvikelain 68§:n mukaisesta toiminnan keskeyttämisuhasta. Kuulemiskirje toimitettiin sähköpostilla 16.12.2024. Toimija ei jättänyt asiasta vastinetta määräaikaan mennessä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää
- antaa Delta telineet Oy:lle (y-tunnus 2950935-3), Kiljavantie 1, 05200 Rajamäki, seuraavan elintarvikelain 55§:n mukaisen määräyksen:
Päävelvoitteet
1. Toimijan tulee varmistua, että kaikilla grillissä pakkaamattomia kuumentamattomia elintarvikkeita käsittelevillä työntekijöillä on terveydentilanselvitykset ja pidettävä niistä kirjaa elintarvikelain mukaisesti.
2. Pintapuhtausnäytteet tulee ottaa säännöllisesti annetun ohjeen mukaisesti ja tulokset tulee kirjata.
3. Viimeisin Oiva-raportti tulee asettaa elintarvikehuoneistoon kuluttajalle helposti havaittavaan paikkaan sekä toimijan internet-sivuille lainsäädännön mukaisesti.
Määräaika
Päävelvoitteiden 1, 2, ja 3 toimenpiteet tulee tehdä välittömästi kuitenkin viimeistään 8.4.2025 mennessä.
Keskeyttämisuhka
Päävelvoitteiden 1 ja 2 tehosteeksi asetetaan keskeyttämisuhka elintarvikelain 68§ nojalla, kunnes molemmat päävelvoitteet on toteutettu.
Yhteenveto
Elintarvikehuoneistossa, missä käsitellään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on hygieeninen toiminta tärkeää. Hygieenisellä toiminnalla voidaan suojata kuluttajaa pilaantuneen tai saastuneen elintarvikkeen aiheuttamilta terveydellisiltä riskeiltä.
Tartuntatautilain (1227/2016) ja -asetuksen (146/2017) mukaan työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, kun henkilö työskentelee elintarvikelaissa (297/2021) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa käsitellään pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita. Selvitys vaaditaan kaikilta, myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta vähintään kuukauden. Alle kuukauden ajan työskenteleviltä selvitystä ei vaadita, mutta se voidaan tehdä, mikäli työnantaja sen katsoo tarpeelliseksi.
Terveydentilan selvitys vaaditaan vain niiltä henkilöiltä, jotka käsittelevät pakkaamattomia elintarvikkeita, joita ei kuumenneta ennen niiden myyntiä tai tarjoilua ja joiden välityksellä salmonellatartunta voisi levitä. Elintarvike voi saastua salmonellabakteerilla myös kuumennuksen jälkeen. Tämän vuoksi terveydentilan selvitys vaaditaan myös niiltä henkilöiltä, jotka käsittelevät pakkaamattomia elintarvikkeita sen jälkeen, kun elintarvike on kuumennettu eikä sitä kuumenneta uudestaan ennen tarjoilua.
Elintarvikehuoneiston hygieenisyyttä tulee arvioida säännöllisesti pintapuhtausnäytteillä. Näytteenotolla varmistetaan siivous- ja puhtaustoimien riittävyys. Elintarvikehuoneistossa korkea hygieeninen taso valmistustiloissa on perusedellytys turvallisten elintarvikkeiden valmistuksessa. Huonojen pintapuhtausnäytteiden tulosten perusteella tulee ryhtyä toimenpiteisiin. Tärkeää on arvioida huonojen tulosten syitä. Siivousmenetelmä tai siivoustiheys, huonosti puhdistuva pinta tai muut vastaavat syyt voivat olla syynä huonoihin pintapuhtaustuloksiin. Korjaavien toimien jälkeen pintapuhtausnäytteet tulee uusia. Ehdoton tavoite on pintapuhtausnäytteiden hyvät tulokset. Jatkuvien huonojen tulosten
Kaikkien valvonnan piirissä olevien elintarviketoimijoiden on julkaistava viimeisin elintarvikevalvonnan Oiva -raportti. Raportin on oltava helposti saatavilla elintarvikealan toimijan internetsivuilla tai muulla vastaavalla tavalla. Muu vastaava tapa tarkoittaa esimerkiksi toimijan sosiaalista mediaa tai matkapuhelinsovellusta, jonka kautta elintarvikkeita myydään. Lisäksi elintarvikehuoneistossa, jossa kuluttajat asioivat, raportin on oltava esillä sisäänkäynnin yhteydessä tai muussa kuluttajalle helposti havaittavassa paikassa (elintarvikelaki 16 § 3 mom.). Myyntivaunuissa Oiva -raportin paikka on asiointiluukun yhteydessä asiakkaan selkeästi nähtävillä. Toimijan on itse tulostettava Oiva-raportti. Tuloste voi olla joko värillinen tai mustavalkoinen.
Täytääntöönpano
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollista muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
1. Tarkastuskertomus 28.11.2024
2. Kuuleminen 13.12.2024
Sovelletut oikeusohjeet ja säännökset
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY, artiklat 17-19
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta, artikla 4 ja liite ll
Elintarvikelaki 297/2021, 6§, 40§, 55§, 68§, 74§ ja 78§
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 72/2020
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus toimintasääntö, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109