Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.4.2025

§ 46 Varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin arvon korottaminen ja yksityisten päiväkotien esiopetuskorvauksen korottaminen

TUUDno-2022-848

Valmistelija

  • Piia Malkki, varhaiskasvatusyksikön johtaja, piia.malkki@tuusula.fi
  • Sini Viitala, vs. varhaiskasvatuspäällikkö, sini.viitala@tuusula.fi

Perustelut

Lainsäädännöllinen tausta 

Varhaiskasvatuslain 5 §:n mukaan kunta voi järjestää varhaiskasvatusta omana tuotantona tai hankkia ne sopimukseen perustuen muulta palvelujen tuottajalta siten kuin kuntalain 8 ja 9 §:ssä säädetään. 

Kunta voi myös antaa palvelun käyttäjälle sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetun lain (569/2009) mukaisen palvelusetelin. 

Varhaiskasvatuslain 14 §:n mukaan lapsen vanhemmilla tai muilla huoltajilla, jotka eivät valitse kunnan järjestämää varhaiskasvatuspaikkaa, on lapsen muulla tavalla tapahtuvan hoidon tai varhaiskasvatuksen järjestämiseksi oikeus lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain (1128/1996) mukaiseen tukeen. 

Kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä ottaen huomioon asutuksen sijainti sekä liikenneyhteydet. 

Palvelusetelilakia ollaan uudistamassa ja uusi laki on valmistelussa. Hallitusohjelman mukaisesti varhaiskasvatuksen palveluseteleitä koskeva lainsäädäntö on siirretty opetus- ja kulttuuriministeriöön, kuten varhaiskasvatuslakia uudistettaessa oli tavoitteena. Hallituksen tavoitteena on tukea yksityisen varhaiskasvatuksen toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on, että yhä useampi perhe voisi valita erilaisten varhaiskasvatuksen muotojen välillä tasapuolisemmin. Ehdotetaan, että lakimuutokset tulevat voimaan 1.1.2026. 

 
Varhaiskasvatuksen tuottaminen ja järjestäminen 

Tuusulan kunnan hallintosäännön 25 § 5. kohdan mukaisesti kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää tehtävänään olevien palvelujen tuottamisesta ja järjestämisestä. 

Tuusulan kunnassa varhaiskasvatusta järjestetään kunnallisena toimintana, palvelusetelillä sekä yksityisen hoidon tuella ja siihen liittyvillä kuntalisillä. Palveluseteli on kustannustehokas tapa tuottaa varhaiskasvatusta kunnassa, siksi kunnan tulee huolehtia palveluseteliarvon riittävyydestä ja näin varmistaa palvelusetelituottajien pysyvyys kunnassa. 

Kasvatus- ja sivistyslautakunnassa 22.3.2023 § 27 Varhaiskasvatuksen palvelusetelipäiväkodiksi hyväksyminen on päätetty, että Tuusulan kuntaan voi hakeutua palvelusetelipäiväkodiksi kahdesti vuodessa siten, että elokuussa toimintansa aloittava päiväkoti hakeutuu palvelusetelipäiväkodiksi saman vuoden tammikuussa ja tammikuussa toimintansa aloittava päiväkoti hakeutuu palvelusetelituottajaksi edellisen vuoden elokuussa.  

 
Palvelusetelin arvo 

Valtuusto päätti 23.5.2022 ottaa käyttöön Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksessa varhaiskasvatuksen tulosidonnaisen palvelusetelin 1.8.2023 alkaen. Valtuuston päätöksen mukaisesti palvelusetelin arvo on ollut 1.4.2024 alkaen 920 euroa. Palvelusetelin arvoon on sen käyttöönottamisen jälkeen kohdistunut korotuspainetta yleisten elinkustannusten kasvamisen myötä. Yksityiset palveluntuottajat ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa kasvaneisiin kuluihin. Kulujen sopeuttaminen yksinään ei ole riittävä toimenpide takaamaan palveluntuottajien toiminnan kannattavuutta. Yksityiselle sosiaalipalvelualan palkankorotukset lisäävät yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajien kustannuksia. Lisäksi esimerkiksi elintarvikkeiden kustannukset ovat nousseet.  

Kuuma -kuntien vertailussa Tuusula sijoittuu palveluseteliarvoltaan pienimpien joukkoon. Palvelusetelin arvo Kuuma –kunnissa vaihtelee Vihdin 900€ ja Sipoon 960€ välillä.  

Myös alle kolmevuotiaiden kertoimen muuttamiseen on kohdistunut painetta. Alle kolmevuotiaiden kerroin on tällä hetkellä 1,55. 

On todennäköistä, että uudella varhaiskasvatuksen palvelusetelilailla on taloudellisia vaikutuksia kunnille. Palvelusetelin arvoa tulee tarkastella uuden lain näkökulmasta seuraavien tekijöiden osalta. Lain perusteluissa ohjataan huomioimaan kunnan oman tuotannon kustannukset palvelusetelin arvon kohtuullisuutta arvioitaessa. Palveluntuottajat eivät enää saa uuden varhaiskasvatuksen palvelusetelilain mukaan periä lisämaksua omavastuuosuuden lisäksi, ja tällä voi olla kunnalle palvelusetelikustannuksia nostava vaikutus, mikäli palvelusetelin arvoa joudutaan tämän vuoksi nostamaan. Esimerkiksi Kuuma -kunnissa lisämaksun maksimimäärä vaihtelee 30 – 70 euron välillä, Tuusulassa lisämaksu voi tällä hetkellä olla enintään 30 euroa. Palvelusetelin korotuksella voisimme pehmentää mahdollisia lain vaikutuksia yksityisille palveluntuottajalle.  

 
Yhteenveto vaikutuksista 

Kuntalaisen näkökulmasta palvelusetelin korotus mahdollistaa yksityisen varhaiskasvatuksen käytön  tasa-arvoisesti.  

Palvelusetelin arvon nostaminen voi auttaa houkuttelemaan uusia palveluntuottajia kuntaan ja mahdollistaa nykyisten palveluntuottajien sitoutumisen kunnassa toimimiseen. Tämänhetkisellä palvelusetelin arvolla emme ole onnistuneet houkuttelemaan kuntaan uusia palvelusetelipäiväkoteja kunnalta vapautuviin vuokrattaviin päiväkotikiinteistöihin.  

Vuonna 2024 palvelusetelin vuosikustannukset olivat 3 751 331,96 euroa.  Vuonna 2025 kustannukset ensimmäiseltä vuosineljännekseltä ovat 1 069 691,00 euroa. Vuonna 2026 lisäkustannusten arvioidaan olevan korotusten myötä palvelusetelin osalta 222 000 euroa. 

Palvelusetelikustannukset ovat kasvaneet uusien palvelusetelipäiväkotien myötä. Lisäksi lähes kaikki palvelusetelipäiväkodit ovat olleet täynnä. Vastaavasti sitten yksityisen hoidon tuen kustannukset ovat laskeneet.  

Varhaiskasvatuspalveluihin palvelusetelin korotuksella arvioidaan olevan positiivisia vaikutuksia, sillä korotuksen arvioidaan vähentävän lasten siirtymää yksityisestä varhaiskasvatuksesta kunnalliseen varhaiskasvatukseen. Palvelusetelin riittävän korkea arvo mahdollistaa palvelusetelin käyttöönottamisen myös lähikunnissa sijaitsevissa yksityisissä päiväkodeissa, joissa on tuusulalaisia lapsia. Näiden päiväkotien paikat ovat tärkeitä tämänhetkisessä varhaiskasvatuksen paikkatilanteessa.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Katja Elo, vs. sivistysjohtaja, katja.elo@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että 

KUNNANHALLITUS päättää 
  

  • palvelusetelin arvon korottamisesta 950 euroon sekä alle kolmevuotiaiden varhaiskasvatuksen kertoimen korottamisesta 1.6 alkaen 1.8.2025 

 
Lisäksi kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää 
  

  • valtuuttaa varhaiskasvatuspäällikön tekemään muutokset palvelusetelin sääntökirjaan ilman erillistä hyväksyntää. Muutoksilla tarkoitetaan palvelun sisältöön liittyviä muutoksia, joilla ei ole kustannusvaikutuksia.  

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.