Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 9.4.2024

§ 14 Koskensillantien ja Esikunnanpolun kortteleiden asemakaavamuutos, kaava nro 3633 sekä päivitetty OAS, lausunto

TUUDno-2021-673

Valmistelija

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Annukka Luoderanta, Hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Asemakaavan tiivistelmä

Asemakaavaluonnos on laadittu käyttäen hyväksi kaavamuutoksen vireilletulon alkuvaiheessa laadittuja viitesuunnitelmia. Suunnittelua on jatkettu tarkoituksena seuraavassa vaiheessa käynnistää tontinluovutuskilpailu, jossa haetaan yhteistyökumppaneita korttelien toteuttajiksi. Näin toimittaessa päästään tarkempaan ja toteutukseltaan varmempaan asemakaavaan - ja mikä tärkeintä, jo kaavaprosessin aikana saadaan varmemmin oikeanlainen käsitys siitä, minkälainen toteutus tulee olemaan.

Asemakaavaluonnoksen mukaisesti toteutuessa alueelle toteutuu enimmillään noin 700 asuntoa noin 1115 asukkaalle.

Asemakaavan kuvaus

Tavoitteet

Tavoitteena on kaavoittaa tontteja uudelle, tehokkaalle asuinkerrostalorakentamiselle, johon sijoitetaan liiketilaa ja joka suunnitellaan nykyiseen ja edelleen muutoksessa olevaan, rakentuvaan ympäristöön sovittaen. 

Koskensillantien alueelta entisen kunnantalon purkaminen vapautti aluetta uudelleen suunniteltavaksi. Sote-keskuksen toiminnan siirtäminen uuteen hyvinvointikeskukseen luo edellytykset asuntorakentamiselle Esikunnanpolun korttelissa.  Lisäksi selvitetään mahdollista vaihtoehtoista kirjaston paikkaa suunnittelualueella, josko kirjastotoiminta voi sijoittua tulevaisuudessa myös muihin kortteleihin. 

Suunnittelun tavoitteet noudattavat Tuusulan kuntastrategiaa, jonka mukaan Hyrylän keskustan täydennysrakentamista ja elinvoimaa edistetään, MAL-sopimuksen asuntotuotantotavoitetta sekä Tuusulan asuntopoliittista ohjelmaa toteuttaen.  

Suunnittelualue    

Suunnittelualue on Hyrylän taajaman keskuskortteleissa Hyryläntien molemmin puolin Koskenmäentien, Jokipuiston, Esikunnanpolun, Tuusulanväylän ja Tykkimiehentien välisellä alueella.  


Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto:

Tuusulan kunnan kaavojen lausuntopyyntökäytäntö muuttuu. Kunta lähettää lausuntopyynnön lautakunnille ja vaikuttamistoimielimille ainoastaan siinä tapauksessa, että lausuntopyyntö nähdään tarpeellisena kaavatyön aloituskokouksessa tai jos lautakunta tai vaikuttamistoimielimet sitä erikseen haluavat saatuaan tiedon kaavan nähtävillä olosta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on päättänyt lausua kaavasta seuraavaa: 

Kaavasuunnittelussa olisi hyvä ennakoida tulevaa katusuunnittelua. Sujuvien, esteettömien ja viihtyisien jalankulun ja pyöräilyn reittien ohella tulee huomioida myös turvallisten tienylitysten mahdollistaminen. Esimerkkinä mahdollisesta vaaranpaikasta Koskenmäentien ylitys Koskensillantien-Augustowinpolun kohdalla. 

Alueen pysäköintisuunnittelussa tulee huomioida LE-paikkojen lukumäärä sekä taksien ja muun saattoliikenteen lyhytaikainen pysäköinti palveluiden äärellä, ei ainoastaan pysäköintitalossa. LE-paikat tulee myös erottaa sähköautojen pysäköinti- ja latauspaikoista. Esteettömyys ja saavutettavuus tulee ottaa huomioon riippumatta siitä, toteuttaako asuinkerrostalojen tarvitsemat pysäköintipaikat kunta vai tontin tai korttelin toteuttaja. 

Jokipuistolla on merkittävä arvo hyvinvointia ja terveyttä edistävänä siniviheralueena sekä alueen nykyisten ja tulevien asukkaiden asumisviihtyisyyden edistäjänä. Sen saavutettavuutta tulisi kehittää puistoon ohjaavilla esteettömillä kulkureiteillä. Jokipuiston virkistysmahdollisuuksia tulisi kehittää puistometsän tunnistettujen luontoarvojen ehdoilla. Alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta lisäisivät merkittävästi valaistuksen parantaminen, puiston yleisilmeen kohentaminen, olemassa olevien ulkoilureittien selkiyttäminen ja paikoin umpeen kasvaneen maaston siistiminen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää antaa Koskensillantien ja Esikunnanpolun kortteleiden asemakaavamuutoksesta, kaavasta nro 3633 sekä päivitetystä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.