Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 9.4.2024

§ 12 Sininauhasäätiön Kellokosken päivätoiminnan vuokratuki vuodelle 2024

TUUDno-2022-788

Valmistelija

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Annukka Luoderanta, Hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Sininauhasäätiön päivätoiminta Tuusulassa 

Sininauhasäätiön STEAn rahoituksella Kellokoskella ja Jokelassa järjestämän päivätoiminnan kohderyhmänä ovat tuusulalaiset heikoimmassa asemassa olevat täysi-ikäiset ihmiset. Kohderyhmällä saattaa olla taustallaan mm. päihteiden käyttöä, erilaisia asumisen haasteita, mielenterveysongelmia ja/tai pitkäaikaistyöttömyyttä. Toiminnan keskeisiä tavoitteita ovat asiakkaiden hyvinvoinnin ja arjen hallinnan vahvistuminen, osallisuuden vahvistuminen, digitaitojen vahvistuminen, yksinäisyyden väheneminen, päihdehaittojen vähentäminen ja tilanteen ylläpitäminen sekä palveluohjauksellinen tuki etuuksiin ja palveluihin. Päivätoiminnassa on mahdollisuus saada matalan kynnyksen palveluohjausta ja tukea palvelujen käyttämiseksi. Toiminta tukee henkilön osallisuutta ja kiinnittymistä yhteisöön, minkä puolestaan odotetaan ehkäisevän asunnottomuutta ja asumisen kriisitilanteita. 

Sininauhasäätiön Kellokoskella (ma, ke ja pe) ja Jokelassa (ti ja to) järjestämä päivätoiminta tavoittaa kohderyhmää laajasti Tuusulan alueella. Kellokosken päivätoiminnassa on n. 60 erillistä asiakasta. Jokelassa erillisiä asiakkaita on n. 120. Sininauhasäätiön järjestämä päivätoiminta on alueen ainoa matalan kynnyksen periaatteella toimiva taho. 

Kellokosken päivätoiminnan tilavuokran historia 

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä (Keusote) tuki Sininauhasäätiön Kellokosken päivätoimintaa vuokratuella kevääseen 2022 asti, jolloin kuntayhtymä linjasi, että se ei tule jatkossa avustamaan toimintaa. Sininauhasäätiö haki Tuusulan kunnalta vuokra-avustusta ja se myönnettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan avustuksista syyskaudelle 2022. Tuusulan kunta, Keusote ja Sininauhasäätiö neuvottelivat päivätoiminnan jatkon edellytyksistä Kellokoskella syksyllä 2022. Lisäksi tutkittiin mahdollisuutta löytää toiminnalle tilat Tuusulan kunnan omistamista tai vuokraamista kiinteistöistä. Neuvotteluiden ja selvitysten tuloksena päädyttiin siihen, että Tuusulan kunta tukee Kellokoskella järjestettävää päivätoimintaa vuonna 2023 sen vuokran osuudella (900€/kk), kunnes hyvinvointialueella ratkaistaan päivätoiminnan palveluiden tulevaisuus ja järjestämisen tapa Kellokoskella. Kunnanhallitus (31.10.2022) myönsi Sininauhasäätiölle 900€/kk tila-avustuksen Kellokoskella järjestettävää päivätoimintaa varten vuodelle 2023. Avustuspäätös oli voimassa 31.12.2023 saakka. 

Vuodelle 2024 Sininauhasäätiö haki Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelta kumppanuusavustusta 6.7.2023 päivätyllä hakemuksellaan. Avustusta haettiin tilavuokraan kohderyhmänä erilaisissa haavoittuvissa elämäntilanteissa elävät täysi-ikäiset ihmiset. Hyvinvointialue antoi kielteisen avustuspäätöksen 14.11.2023 ja päätös saapui kuntaan 28.11.2023. Päätöksen perusteluina oli, että palvelu ei ole laajasti Keusoten asiakkaiden käytettävissä. Sininauhasäätiö oli kuntaan yhteydessä marras-joulukuussa 2023 hyvinvointialueen kielteisen avustuspäätöksen jälkeen. Säätiön tavoitteena on varmistaa päivätoiminnan jatkuvuus kunnalta haettavan vuokratuen mahdollistamana. Päivätoiminta saa rahoituksensa STEA-avustuksista. Avustuksesta Tuusulan päivätoiminnan budjetoitu osuus on noin 110 000 € (Kellokoski ma, ke ja pe, Jokela ti ja to). Avustusta ei saa käyttää tilavuokraan. Jokelassa päivätoiminta toimii veloituksetta Station-seurakunnan tiloissa.  

Tuusulan kunnan tuki Kellokosken päivätoiminnalle 

Kellokosken päivätoiminnan jatko ei ole mahdollista Sininauhasäätiön saamasta Stea-avustuksesta huolimatta, jollei Kellokosken tilalle (Toimelantie 2, Kellokoski) löydy vuokran maksajaa tai toiminnalle löydy korvaavia tiloja Kellokoskelta. Vuokran suuruus on 900€/kk eli 10 800 euroa vuodessa.  

Marras-joulukuussa 2023 poliittinen johtoryhmä sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta keskustelivat kokouksissaan Kellokosken päivätoiminnan jatkon edellytyksistä. Päivätoiminnan jatkuvuus nähtiin tärkeänä heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi ja paikallisen yhteisön näkökulmasta. Käsittelyjen yhteydessä linjattiin, että Tuusulan kunnan vuokratuesta Kellokosken päivätoiminnalle päätetään vuoden 2024 ensimmäisen neljännesvuosikatsauksen yhteydessä. Samalla sovittiin, että kunta käynnistää keskustelut Keusoten kanssa vuokratuen jatkosta vuodesta 2025 eteenpäin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää 

  • tehdä 10 800 euron määrärahalisäyksen kunnanhallituksen talousarvioon vuoden ensimmäisen neljännesvuosikatsauksen yhteydessä. Määrärahalla tuetaan Kellokoskella järjestettävää Sininauhasäätiön päivätoimintaa sen vuokran osuudella (900€/kk) vuoden 2024 ajan (12kk). Vuoden 2024 aikana neuvotellaan hyvinvointialueen kanssa sen mahdollisuuksista tukea toimintaa jatkossa. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Jäsen Annika Lappalainen poistui kokoustilasta asian käsittelyn ajaksi. 

Esteellisyyden syy: Palvelussuhdejäävi