Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 12.3.2024

§ 31 Elintarvikelain 297/2021 55 §:n mukainen määräys, Palm Foods Oy, Klaukkala

TUUDno-2023-1806

Valmistelija

  • Meeri Kumlin, terveystarkastaja, meeri.kumlin@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot:

Palm Foods Oy (y-​tunnus 3317387-2) harjoittaa leipomotuotteiden ja makeisten valmistusta osoitteessa Sorvitie 5 A, 01840 Klaukkala.

Hallinnollisia pakkokeinoja on käytetty myös aikaisemmin leipomotoimintaa koskien. Leipomoon tehtiin tarkastus ennalta ilmoittamatta 24.8.2023. Tarkastus tehtiin terveysvalvontaan saapuneen yhteydenoton perusteella. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnan päällikkö antoi toimijalle elintarvikelain 297/2021 56§:n mukaisen päätöksen, jolla toiminta kiellettiin väliaikaisesti, tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella. Tarkastuksella havaittiin, että elintarvikehuoneiston tilat olivat erittäin huonossa kunnossa. Tiloissa havaittiin muun muassa homekasvustoa. Tilat ja työvälineet sekä leipomolaatikot olivat likaisia. Jätehuollossa havaittiin puutteita. Jäteastioita säilytettiin leipomon sisätiloissa. Elintarvikehuoneistossa säilytettiin pilaantuneita elintarvikkeita. Elintarvikkeita oli pakattu Ruotsalaisen leipomotoimijan tiedot sisältäviin pakkauksiin. Toimipaikassa oli aloitettu arabialaisten makeisten valmistustoiminta tilassa, jonka käytöstä ei oltu tehty elintarvikelain 297/2021 10 §:n mukaista ilmoitusta valvontaviranomaiselle. Toiminta ja elintarvikkeiden luovuttaminen sekä myynti kiellettiin, kunnes päätöksessä luetellut toimenpiteet oli toteutettu. Toimijaa oli päätöksessä muun muassa velvoitettu korjaamaan toimipaikan tilat. 

Ruokavirasto teki elintarvikelain 297/2021 65 §:n mukaisen valtakunnallisen päätöksen. Määräys koski elintarvikkeiden markkinoilta poistamista ja elintarvikkeiden hävittämistä. Päätös julkaistiin 4.9.2023 Pikantti-ekstranetissä, joka on valvontaviranomaisille tarkoitettu suljettu verkkopalvelu. 

Toimipaikkaan tehtiin elintarvikelain (297/2021) 56§:n mukaisen päätöksen jälkeinen seurantatarkastus 14.9.2023. Tarkastuksella todettiin, että tiloja oli kunnostettu, mutta kunnostukselle oli edelleen tarvetta. Tilat oli kunnostettu siten, että tilat eivät aiheuta välitöntä vaaraa elintarviketurvallisuudelle ja toiminta saattoi jatkua. Tiloissa ei muun muassa havaittu enää homekasvustoa. Kunnostustarvetta havaittiin edelleen leipomon sisäseinissä, joissa oli halkeamia. Seinäpintojen ja lattian väliin havaittiin jäävän rakoja, jotka keräävät epäpuhtautta. Toimijaa kehotettiin laatimaan kirjallinen korjaussuunnitelma tilojen korjaamisesta ja toimijaa kehotettiin tekemään korjauksia rikkinäisille seinäpinnoille.

Makeisten valmistustilaan tehtiin ensimmäinen tarkastus toiminnan aloittamisen johdosta 2.10.2023. Tarkastuksella havaittiin edelleen puutteita tilojen kunnossa ja tilojen soveltuvuudessa toimintaan sekä lämpökaapin kunnossa. Ulko-oven alapuolella oli edelleen rakoja, joista haittaeläinten oli mahdollista päästä tiloihin. Elintarvikkeiden ja pakkausmateriaalien varastoitiin tarkoitetussa tilassa oli kulunut muovimatto. Muovimaton ja seinän välissä oli rako, jonne oli kertynyt epäpuhtautta. Seinäpintojen alaosissa oli kulumaa ja välejä, jonne kertyi epäpuhtautta. Lattian maalipinta oli kulunut. Vaihtolämpökaapin sisäpinnoilla ja ulkopinnoilla oli tiivistysainetta, jota ei oltu suojattu. Kyseiset alueet eivät olleet puhdistettavissa. Toimijalle annettiin kehotus tilojen ja laitteen kunnostamisesta sekä korjaussuunnitelman laatimisesta. Tilojen puhtaudessa havaittiin puutteita. Lattialle ja lattian rakoihin, seiniin, ikkunoihin ja ovien pinnoille oli kerääntynyt pinttynyttä likaa. Työvälineiden, laitteiden ja kalusteiden puhtaudessa havaittiin puutteita. Pakkausmateriaaleja säilytettiin likaisissa muovisäkeissä ja likaisissa säilytyskaapeissa. Elintarvikkeiden jäljitettävyydessä havaittiin puutteita, koska elintarvikkeiden jäljitettävyysasiakirjoja ei ollut esittää. 

Leipomotilaan ja makeisten valmistustilaan tehtiin seurantatarkastus 16.11.2023. Makeisten valmistuksen tarkastuksella todettiin, että valmistustiloissa oli tehty hieman korjaavia toimenpiteitä, mutta ne eivät olleet riittäviä. Tilojen ja laitteiden kunnossa sekä tilojen soveltuvuudessa havaittiin edelleen puutteita. Makeisten valmistustilan varastotilaan oli lisätty lattialistat, jotka oli asennettu siten, että lattian ja listan väliin jäi rako. Varastotilassa oli huonokuntoinen muovimatto. Valmistustilan lattiapinta oli kulunut. Seinäpinnoissa havaittiin edelleen kulumaa ja rakoja, jonne oli kerääntynyt epäpuhtautta. Tilojen huonokuntoisuus vaikeutti niiden puhdistusta. Osa seinistä oli päällystetty metallilevyllä, jotka olivat seinien alaosassa. Varastotilaan johtavan ulko-oven alapuolella oli edelleen rako, joista haittaeläinten oli mahdollista päästä tiloihin. Oven alaosaan oli lisätty muovinen tiiviste. Varastotilan viereisen toimistotilan seinässä oli aukko, joka avautui suoraan ulos. Vaihtolämpökaapin sisäpinnoilla ja ulkopinnoilla oli edelleen tiivistysainetta, jota ei ole suojattu. Osa pinnoista oli edellisen tarkastuksen jälkeen suojattu. Vaihtolämpökaapissa oli edelleen tunkkainen haju. Tilojen korjaussuunnitelmaa ei ollut esittää. Toimijaa kehotettiin kunnostamaan tiloja, lämpökaappia sekä laatimaan kirjallinen korjaussuunnitelma. Omavalvontajärjestelmä ei ollut tarkastettavissa toimipaikassa. Omavalvonta pyydettiin lähettämään tarkastettavaksi sähköpostitse, mutta sitä ei toimitettu määräaikaan mennessä. Toimijaa oli edellisessä tarkastuskertomuksessa ohjeistettu tekemään lisäyksiä omavalvontajärjestelmään. Toimipaikassa säilytettiin elintarvikkeita, joiden säilyvyysajat tai jäljitettävyystiedot eivät olleet tiedossa. Pakastimessa säilytettiin taikinaa ja muita elintarvikkeita. Tarkastuksella ilmoitettiin, että taikinaa käytetään valmistuksessa. Myöhemmin kuitenkin ilmoitettiin, että pakastettu taikina hävitetään jätteenä. Taikinan käytöstä ei saatu varmuutta. Tilojen ja laitteiden siisteydessä havaittiin edelleen huomautettavaa. 

Leipomotilojen kunnostusta ei oltu tehty, eikä kirjallista korjaussuunnitelmaa ollut esittää. Kunnostustarvetta oli edelleen leipomon sisäseinissä, joissa oli halkeamia, epätasaista pintaa ja kosteuden aiheuttamia jälkiä. Seinäpinnoille oli asetettu metallilevyjä, mutta levyn ja lattian väliin oli jäänyt rako. Pukutilan ja sosiaalitilan lattialla oli huonokuntoinen muovimatto. Toimijan yhteyshenkilön ilmoitti suullisesti tarkastuksella, että korjauksia suunniteltiin tammikuulle 2024. Elintarvikepakkauksia oli pakattu edelleen likaisiin leipomolaatikoihin. Leipomon ulkokatoksessa säilytetiin pakkausmateriaaleja rikkinäisissä pahvilaatikoissa ja myös ilman minkäänlaista suojaa. Pahvilaatikoita oli kasattuna rullakoihin ja puulavojen päälle. Toimijan mukaan kyseiset pakkausmateriaalit eivät olleet leipomon käytössä. Kyseisiä pakkausmateriaaleja oli kuitenkin havaittu käytössä aiemmin 24.8.2023 tehdyllä tarkastuksella. Tästä syystä pakkausmateriaalien käytöstä ei ollut varmuutta. Toimijaa oli myös aikaisemmin ohjeistettu hävittämään ulkokatoksessa olevat ylimääräiset tavarat. Pakkausmateriaalien säilytys ulkokatoksessa oli epähygieenistä. Tämän lisäksi pakkausmateriaaleihin (muovipusseihin) painetut tiedot eivät vastanneet toimijan leipomon omia tietoja. Tarkastushetkellä toimipaikassa havaittiin pakattuja leipiä sekä leipätikkuja. Tuotteiden pakkauksissa ei ollut ilmoitettu kaikkia pakollisia elintarviketietoja.

Seurantatarkastuksella 1.2.2024 havaittiin, että​ annettuja kehotuksia ei oltu noudatettu määräaikaan mennessä. Toimijalla ei ollut tarkastushetkellä esittää kirjallista korjaussuunnitelmaa. Seinäpintoja tai lattiapintoja ei oltu korjattu. Huonokuntoisia seinä- ja lattiapintoja oli useissa kohdissa leipomon sekä makeiden tuotteiden valmistustiloissa, varastotiloissa ja sosiaalitiloissa. Seinäpinnoilla oli halkeamia ja epätasaisuutta. Osaan seinistä oli asennettu metallilevyt, koska seinien kunnossa oli havaittu aiemmin puutteita. Metallisten levyjen ja lattiapinnan välissä oli rako, joka kerää epäpuhtautta ja vaikeuttaa siten tilojen puhdistusta. Toimijaa oli kehotettu tiivistämään tai korjaamaan kaikki puhtaanapitoa vaikeuttavat raot sekä halkeamat lattioissa ja seinissä sekä niiden välissä. Sosiaalitiloissa sekä makeiden tuotteiden valmistustilan varastotilassa oli huonokuntoista muovimattoa. Muovimaton pinta oli pinttynyt epäpuhtaudesta, kulunut ja epätasainen. Muovimaton ja lattialistojen välissä oli osittain puhtaanapitoa vaikeuttavia rakoja, koska lista ei ole tiiviisti kiinni lattiapinnassa. Ovien kynnyksissä oli kulumaa, erityisesti sosiaalitiloissa. Kulumaa oli korjattu metallisilla listoilla, mutta kynnyksen pinnat ovat edelleen puisilta pinnoilta epätasaiset. Valmistustilojen (leipomo ja makeiden tuotteiden valmistustila) lattian maalipinta oli kulunut epätasaiseksi. Maalipinta lähti osin irti makeiden tuotteiden valmistusalueen vesipisteen läheisyydestä.

Tilojen soveltuvuuteen vaikuttaneita asioita oli osin korjattu. Ulkoseinässä ja ulko-ovessa olleet aukot oli tukittu. Seinässä ollut aukko oli tukittu sisäpuolelta vanerilevyllä. Ulko-ovessa olleen aukon tukkimisesta ei saatu varmuutta, koska oven edessä oli jäätä, joka esti näkyvyyttä. Toimijan edustajan mukaan metallisessa ovessa oleva aukko tullaan vielä hitsaamaan pysyvästi kiinni. Makeisten valmistustilassa sijaitsevan vaihtolämpökaapin pintojen kunnostamista ei oltu tehty. 

Toimijan mukaan korjaustoimenpiteitä oli suunniteltu 1.2.2024 päivälle. Toimija lähetti kuvia korjaustoimenpiteistä ja tilojen korjaussuunnitelman sähköpostitse 2.2.2024. Yhtä leipomon huonokuntoisista väliseinää oli kuvien perusteella korjattu. Leipomon käsienpesupisteen ja sosiaalitilojen välissä olevaa seinää oli korjattu molemmilta puolilta. Leipomon puoleiselle osalle oli asennettu metallisia levyjä, joita oli kiinnitetty ruuveilla (vastaava korjaava toimenpide tehty myös osalle muista seinistä aikaisemmin). Kuvista ei selviä koko seinän kuntoa. Metallisen levyn ja lattian väliin jää rako, josta on huomautettu myös muiden vastaavalla tavalla korjattujen seinien osalta. Sosiaalitilojen puolella olevan seinän ja lattialistan välissä ollut eristemateriaali oli suojattu ja seinää oli maalattu. Sosiaalitiloihin johtavan oviaukon lattialle oli asennettu metallilevy, joka oli kiinnitetty ruuveilla. Muiden seinäpintojen korjaamisesta ei saapunut kuvia. Toimijan lähettämän korjaussuunnitelman todettiin olevan puutteellinen ja suunnitellun aikataulun liian pitkä.

Toiminnassa havaittiin 1.2.2024 tehdyllä tarkastuksella edelleen myös muita puutteita, joiden johdosta toimijalle oli annettu kehotuksia. Makeisten valmistuksen omavalvontajärjestelmän kattavuudessa ja tarkastettavuudessa oli edelleen puutteita. Omavalvontajärjestelmä ei kattanut kaikkia toimipaikkaa koskevia tukijärjestelmän osia, jotka omavalvontaan oli kehotettu lisäämään. Pinnoittamatonta puumateriaalia oli edelleen makeisten valmistustilan väliseinässä varaston puolella. Henkilökunnan käymälän siivousvälineitä säilytettiin suojaamattomana käymälässä, jossa on WC-istuin. Leipomon ulko-ovea ja suojaamattomia ikkunoita pidettiin auki tarkastuksen aikana. Toimipaikassa oli tarkastushetkellä elintarvikkeiden valmistusta. Haittaeläinten ennaltaehkäisevästä torjunnasta, kuten ovien ja ikkuinoiden sulkemisesta on ohjeistettu useilla tarkastuksilla. Toimipaikan ulkokatoksessa oli runsaasti tavaraa, joka antaa suojaa haittaeläimille. Toimijaa on ohjeistettu ulkokatoksen järjestämisestä. Leipomotuotteita oli edelleen pakattu likaisiin leipomolaatikoihin. Leipomolaatikoiden puhdistamisesta on annettu useita kehotuksia aikaisemmalla tarkastuksella. Elintarvikehuoneistossa säilytettiin elintarvikejätteitä osin pakastimessa (taikina) ja osin leipomolaatikoissa. Pakastimessa säilytettiin myös elintarvikepakkauksia. Toimijan edustajan mukaan elintarvikejätteet hävitetään siten, että jätteet kuljetetaan henkilökunnan toimesta maksutta jätehuoltoyritykselle. Toimijalla ei ollut esittää mitään kirjallisia dokumentteja jätteiden hävittämisestä. Jätteiden käsittelyn lainsäädännön mukaisuudesta ei saatu varmuutta. Tilojen siisteydessä havaittiin edelleen huomautettavaa. Elintarvikehuoneistossa säilytettiin toimintaan kuulumattomia tavaroita, kuten työkaluja, öljyisiä ketjuja ja auton renkaita. Pakastimen sisäpinnoilla oli edelleen epäpuhtautta ja lämpökaapissa oli tunkkainen haju. 

 

Asianosaisen kuuleminen:

Toimijaa on kuultu 5.2.2024 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä, jota voidaan tarvittaessa tehostaa elintarvikelain 68 §:n mukaisella uhkasakolla ja toiminnan keskeyttämisen uhalla. Kuulemisasiakirja on lähetetty toimijalle sähköpostitse ja postitse. Toimija ei ole jättänyt asiasta vastinetta määräaikaan mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys:

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • antaa Palm Foods Oylle, Sorvitie 5 A, 01840 Klaukkala, (y-tunnus: 3317387-2), seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoite:

1. Elintarvikehuoneiston huonokuntoiset seinä- ja lattiapinnat tulee kunnostaa helposti puhtaana pidettäviksi

2. Makeisten valmistustilassa olevan lämpökaapin pinnat tulee kunnostaa helposti puhtaana pidettäviksi.

3. Elintarvikehuoneiston ulko-ovi tulee tiivistää pysyvällä ratkaisulla, jotta haittaeläinten pääsy sisätiloihin voidaan estää.

4. Henkilökunnan käymälässä säilytetyt siivousvälineet tulee suojata säilytyksen aikana tai ne tulee säilyttää muussa soveltuvassa tilassa.

5. Makeisten omavalvontajärjestelmään tulee lisätä puuttuvat tukijärjestelmän osat. Omavalvontajärjestelmä tulee säilyttää tarkastettavissa.

6. Toimijan tulee toteuttaa ennaltaehkäisevää haittaeläintorjuntaa. Elintarvikehuoneiston ovet sekä suojaamattomat ikkunat tulee pitää suljettuna valmistuksen aikana.

7. Leipomolaatikot tulee puhdistaa ja niiden säännöllisestä puhdistamisesta tulee huolehtia. Elintarvikkeita ei saa pakata likaisiin leipomolaatikoihin.

8. Toimijan tulee huolehtia lainsäädännön mukaisesta jätteiden käsittelystä ja jätteiden säilytyksestä elintarvikehuoneistossa. Toimijan tulee esittää valvontaviranomaiselle jätteiden käsittely siten, että sen lainsäädännön mukaisuus voidaan kirjallisten tietojen pohjalta varmistaa.

Määräaika:

Päävelvoitteiden 1 ja 2 määräaika on 31.7.2024 mennessä

Päävelvoitteiden 3, 4, 5 ja 6 määräaika on 30.4.2024 mennessä.

Päävelvoitteiden 6, 7 ja 8 määräaika on välittömästi.

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Toiminnan keskeyttäminen:

Päävelvoitteiden 1 ja 2 tehosteeksi asetetaan uhka toiminnan keskeyttämisestä, mikäli toista tai molempia päävelvoitteista ei ole noudatettu määräaikaan mennessä.

Uhkasakko:

Päävelvoitteiden 7 ja 8 tehostamiseksi asetetaan seuraava uhkasakko:

Päävelvoite 7: 2000 euroa

Päävelvoite 8: 5000 euroa

 

Perustelut määräyksen antamiselle:

Toimija on toiminnallaan osoittanut laiminlyövänsä toistuvasti ja tiedostaen elintarvikelainsäädäntöä. Toimija ei ole noudattanut annettuja kehotuksia korjaavista toimenpiteistä määräaikoihin mennessä. Toimijan laatima korjaussuunnitelma ei kata kaikkia toimijalle esitettyjä korjaustarpeita ja suunnitelman aikataulu on toimintaan sekä aiemmin annettuihin kehotuksiin nähden liian pitkä. Tilojen ja laitteiden huonokuntoisuus vaarantaa elintarviketurvallisuutta, koska huonokuntoiset tai epätasaiset pinnat eivät ole helposti puhdistettavissa. Ennalta ehkäisevässä haittaeläintorjunnassa toistuvasti havaitut puutteet heikentävät elintarviketurvallisuutta. Haittaeläimet levittävät epäpuhtautta ja mikrobeja sekä voivat saastuttaa elintarvikkeita. Siivousvälineiden säilyttäminen henkilökunnan käytössä olevassa käymälässä ei ole hygieenistä, koska siivousvälineiden on mahdollista saastua. Omavalvontajärjestelmän tulee kattaa kaikki toimipaikan toiminnat ja tukijärjestelmien osat, jotta toimija tunnistaa kaikki toimintaansa liittyvät vaaratekijät. Omavalvontajärjestelmällä on tarkoitus varmistaa elintarvikkeiden turvallisuus ja elintarvikelainsäädännön vaatimusten mukaisuus. Elintarvikkeiden pakkaaminen likaisiin leipomolaatikoihin heikentää elintarviketurvallisuutta. Leipomolaatikoiden puhdistusta on laiminlyöty toistuvasti. Elintarvikehuoneistossa syntyvät jätteet tulee käsitellä lainsäädännön mukaisesti, jotta jätteiden kertyminen voidaan estää. Toimija ei ole osoittanut jätteiden käsittelyn lainsäädännön mukaisuutta valvontaviranomaiselle. 

EPNAas (EY) N:o 852/2004 säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista, tiloihin sovellettavista erityisvaatimuksista, tuhoeläintorjunnasta, elintarvikejätteiden käsittelystä, pakkausmateriaalien puhtaudesta ja omavalvontajärjestelmän kattavuudesta. 

EPNAas (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvussa I säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista seuraavaa:

2. Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:

a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista, ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti;

b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille;

c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan

EPNAs (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvussa II säädetään elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettäviin tiloihin sovellettavista erityisvaatimuksista:

a) lattiapinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia. Lattioissa on tarpeen mukaan oltava asianmukaiset lattiakaivot;

b) seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä ja sileää, toimintojen kannalta sopivalle korkeudelle ulottuvaa pintaa, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia;

d) ikkunoiden ja muiden aukkojen on oltava sellaisella tavalla rakennetut, että ne estävät lian kerääntymisen. Ulkoikkunoissa on tarvittaessa oltava hyönteissuojat, jotka voidaan puhdistamista varten helposti irrottaa. Jos ikkunoiden avaaminen saattaisi aiheuttaa saastumisen, ikkunat on pidettävä suljettuina ja lukittuina tuotannon aikana;

f) elintarvikkeiden käsittelyalueiden pinnat (mukaan lukien laitteiden pinnat) ja erityisesti elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia. Tämä edellyttää sileiden, pestävien, ruostumattomien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, ellei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia.

Elintarvikehuoneiston toiminnassa syntyvät jätteet, kuten pilaantuneet tai käyttökelvottomat elintarvikkeet ja siivousjäte tulee käsitellä ottaen huomioon jätelaki 646/2011 ja kunnalliset määräykset ja ohjeet. 

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa elintarvikehygieniasta 852/2004/EY, VI luku, elintarvikejäte:

1. Elintarvikejätteet, syötäväksi kelpaamattomat sivutuotteet ja muut jätteet on poistettava mahdollisimman pian tiloista, joissa on elintarvikkeita, jotta vältetään niiden kerääntyminen.

2. Elintarvikejätteet, syötäväksi kelpaamattomat sivutuotteet ja muut jätteet on kerättävä suljettaviin astioihin, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytössä olevat astiat tai poistojärjestelmät ovat soveliaita. Astioiden on oltava rakenteeltaan tarkoituksenmukaisia, ne on pidettävä hyvässä kunnossa ja niiden on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia.

3. Elintarvikejätteiden, syötäväksi kelpaamattomien sivutuotteiden ja muiden jätteiden säilyttämisestä ja hävittämisestä on huolehdittava asianmukaisesti. Jätteiden säilytysalueet on suunniteltava ja hoidettava siten, että ne voidaan pitää jatkuvasti puhtaina ja tarvittaessa suojata ne eläimiltä ja tuhoeläimiltä.

4. Kaikki jätteet on poistettava hygieenisellä ja ympäristöä säästävällä tavalla asiaa koskevan yhteisön lainsäädännön mukaisesti, eivätkä ne saa saastuttaa suoraan tai epäsuorasti.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta 852/2004/EY, liite II, luku X:

1. Kääre- ja pakkausmateriaalit eivät saa olla saastumislähteenä.

2. Kääremateriaalit on säilytettävä siten, etteivät ne ole vaarassa saastua.

3. Kääriminen ja pakkaaminen on tehtävä niin, että tuotteiden saastumiselta vältytään. Kun se on asianmukaista ja erityisesti tölkkien ja lasipurkkien osalta on varmistettava astian rakenteen eheys ja astian puhtaus.

4. Elintarvikkeita varten uudelleen käytettävien kääreiden ja pakkausten on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta 852/2004/EY, 5 artiklan mukaa: 1.  Elintarvikealan toimijoiden on laadittava ja toteutettava HACCP-periaatteisiin perustuva pysyvä menettely tai niihin perustuvat pysyvät menettelyt sekä pidettävä yllä sitä tai niitä.

Elintarvikelain 297/2021 15 §:n mukaan: Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.

Elintarvikelain 297/2021 6 §:n mukaan: Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset.

Täytäntöönpano:         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat:

Liite 1. Tarkastuskertomus 14.9.2023

Liite 2. Tarkastuskertomus 2.10.2023

Liite 3. Tarkastuskertomukset (leipomotoiminta) 16.11.2023

Liite 4. Tarkastuskertomus (makeisten valmistus) 16.11.2023

Liite 5. Tarkastuskertomus 1.2.2024

Liite 6. Kuuleminen 5.2.2024

Sovelletut säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikehygieniasta 852/2004/EY, artikla 5, liite II

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta

Elintarvikelaki 297/2021, 6 §, 10 §, 15 §, 16 §, 40 §, 55§, 68 §, 74 § ja 78 §

Hallintolaki 434/2003

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021, 22§

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Saantitodistuksella Palm Foods Oy

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm