Kunnanhallitus, kokous 18.3.2024

§ 111 Tietoliikenneverkon kehittäminen 2024-2028, hankinta

TUUDno-2024-555

Valmistelija

  • Niko Kinnunen, tietohallintopäällikkö, niko.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

ICT-palvelut on vuodesta 2018 alkaen toteuttanut kunnan toimipisteisiin langattomia WLAN-verkkoja Huawein laitteilla. Kunnan ylläpitämä WLAN-verkkoratkaisu on keskitetysti hallittu eli se sisältää tukiasemien lisäksi hallintalaitteet, ns. WLAN-kontrollerit. Nykyinen WLAN-ratkaisu koostuu kahdesta kontrollerista sekä noin 800 Huawein tukiasemasta sekä niihin tarvittavista ohjelmistolisensseistä. Nykyinen laitteistopohjainen WLAN-kontrolleriratkaisu on tullut elinkaarensa päähän. ICT-palvelut kehittää ja ylläpitää myös kunnan sisäistä langallista LAN-verkkoa, jossa on noin 300 HP:n verkkokytkintä. Näiden verkkokytkinten hallintaan ja ylläpitoon on käytetty IMC-sovellusta, joka on niin ikään tullut elinkaarensa päähän.

ICT-palvelut on selvittänyt korvaavaa ratkaisua WLAN-verkon ja LAN-verkon hallintaan ja ylläpitoon yhdessä sopimustoimittajan ja laitevalmistajien kanssa. Tuusulan nykyinen kytkinlaitekanta huomioiden, HP Aruban kokonaisverkkoratkaisu on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi. Käyttämällä jatkossa HP:n laitteita sekä langattomassa WLAN-verkossa että langallisessa LAN-verkossa ja hankkimalla pilvipohjaisen Aruba Central-hallintajärjestelmän, saadaan kaikki kunnan ylläpidossa olevat verkkolaitteet saman hallinta- ja valvontajärjestelmän piiriin. Tällä ratkaisulla parannetaan verkonvalvonnan tasoa merkittävästi ja samalla helpotetaan ylläpitoa, kun useamman hallintajärjestelmän sijaan voidaan toimia yhdellä modernilla hallintajärjestelmällä. Edut ovat erittäin merkittäviä, kun huomioidaan tietoliikenneverkon toimintavarmuuden ja tietoturvallisuuden jatkuvasti kasvava merkitys.

ICT-palvelut on laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman tietoliikenneverkon kehittämiselle vuosina 2024-2028. Suunnitelman mukaan kaikki uusien toimipisteiden verkot rakennetaan jatkossa uusilla HP:n laitteilla ja lisäksi kaikki olemassa olevat Huawein WLAN-tukiasemat korvataan HP:n laitteilla viimeistään vuonna 2028. Lisäksi olemassa olevista HP:n kytkimistä vanhimmat korvataan uusilla HP:n laitteilla, jotta kaikki HP:n kytkimet ovat yhteensopivia HP Aruba Central-hallintajärjestelmän kanssa.

Alla on kustannusarvio vuosien 2024-2028 laitehankinnalle sisältäen pilvipohjaisen hallintajärjestelmän lisenssit. Hinnat on saatu Atea Oy:ltä, jota Tuusula käyttää IT-laitteiden hankintakanavana Kuntien Tieran ’Tiera Verkkokauppa’-palvelua hyödyntäen. Tiera on kilpailuttanut Tiera Verkkokauppa -palvelun osakkailleen ja kunnan ei tarvitse sitä kautta hankittuja IT-laitteita ja palveluita kilpailuttaa itse erikseen. Tiera Verkkokauppa-palvelussa jälleenmyyjä on sitoutunut laitteiden jatkuvaan kilpailuttamiseen ja lisäksi isommissa laitetilauksissa toimittajalta saadaan erikoishinnoittelu. Hinnat voivat kuitenkin muuttua vuosien 2024-2028 aikana. HP Aruba Central-hallintajärjestelmä hankitaan laitekohtaisilla lisensseillä, joiden hinnat on sisällytetty alla olevaan kustannusyhteenvetoon.

  • HP Aruba kytkimet 235 kpl,               yht. 346 000 € (ALV0)
  • HP Aruba tukiasemat 1153 kpl,         yht. 612 000 € (ALV0)
  • Asennustyö n. 10 htp                        yht. 12 000 € (ALV0)
  • YHTEENSÄ 970 000 € (ALV0)

ICT-palvelut on pyytänyt vertailuhinnat vastaavasta Ciscon Meraki laite- ja hallintajärjestelmäkokonaisuudesta. Cisco Meraki-ratkaisu oli yllä olevilla hankintamäärillä noin 4% kalliimpi ja kun huomioidaan lisäksi se, että Ciscon ratkaisuun siirryttäessä kaikki olemassa olevat HP-kytkimet olisi vaihdettava, niin kustannusero on vielä suurempi, noin 10% HP:n eduksi. Huawein vertailuhintoja ei saatu, koska Tuusulan nykyinen verkkolaitetoimittaja ei toimita enää lainkaan Huawein verkkolaitteita.

Esitetty muutos nostaa tietoliikenneverkon käyttökustannuksia. Tietoliikenneverkon laitteet on vuodesta 2020 lähtien hankittu kunnan johtoryhmän päätöksellä vuokraleasing-mallilla, sitä ennen investointimäärärahoista. Koska nyt suunnitellut hankinnat on jaksotettu viidelle vuodelle, niin leasing-kustannusten nousu tapahtuu vaiheittain. Vuodelle 2024 hankkeesta kohdistuva kustannus on vain noin 10 000 euroa, mutta vuodelle 2028 hankkeesta kohdistuu leasing-kustannuksia noin 208 000 euroa. Kustannusten nousu nykytilaan verrattuna ei kuitenkaan ole suoraan edellä esitettyjen summien mukaista, koska verkkolaitteita hankittaisiin joka tapauksessa merkittäviä määriä tarkastellulla ajanjaksolla. Tällä hetkellä vuokra-leagin-mallilla hankittujen verkkolaitteiden leasing-kustannukset ovat noin 45 000 euroa vuodessa. Nyt esitetyn muutoksen vaikutus tietoliikenneverkon käyttökustannuksiin on pidemmällä aikavälillä noin 100 000 euroa vuodessa.

Tarkastelussa on kuitenkin hyvä huomioida se, että nykyisellä kustannustasolla jatkaminen ei ole mahdollista, koska myös nykyisten Huawei-laitteiden hintataso on noussut merkittävästi ja lisäksi nykyistä fyysistä kontrollerikokoonpanoa tulisi uusia ja laajentaa. Tietoturvasyihin vedoten moni läntinen maa on tietoisesti välttänyt Huawein laitteiden käyttöä osana kriittistä infrastruktuuria, ja myös Tuusulan kunnan nykyinen laitetoimittaja on poistanut Huawein verkkolaitteet tarjonnastaan. Näin ollen myös nykyisellä teknologialla jatkaminen aiheuttaisi merkittävää kustannusten nousua, minkä lisäksi laitteiden saatavuuden kanssa tulisi eteen ongelmia. Lisäksi verkon ylläpidettävyys ja toimintavarmuus nykyistä toimintamallia laajentamalla kärsii.

Ehdotuksen mukaisesti Tuusula siirtyy ICT-palveluiden suunnitelmien mukaisesti HP Aruba-verkkoratkaisuun 2024-2028 ja hankkii siihen tarvittavat verkkokytkimet ja WLAN-tukiasemat hallintaohjelmistolisensseineen Tiera Verkkokauppa-palvelua hyödyntäen Atealta. Hankinnat tehdään vuokraleasing-mallilla ja kulut katetaan käyttötalousmenoista. 

Hankinnassa noudatetaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeusopimuksista annettua lakia (1397/2016). Hankinnan arvo ylittää  hankintalain  26 §:ssä ilmoitetun EU-kynnysarvon.

Toimivalta:

Hallintosäännön talousasiat-toimivaltataulukon mukaan kunnanhallitus päättää yhteisistä hankinnoista, joiden arvo ylittää 200.000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä siirtymisen HP Aruba -verkkoratkaisuun selostusosassa esitetyn mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asiaa kokouksessa selosti tietohallintopäällikkö Niko Kinnunen.

Tiedoksi

pormestari, kansliapäällikkö, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja,  IT-palvelupäällikkö, tietohallintopäällikkö, hankintapäällikkö, järjestelmäkoordinaattori

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.