Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 22.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Lepola III asemakaava ja asemakaavan muutos nro 3485, osallistumis- ja arviointisuunnitelma lausunto

TUUDno-2023-50

Valmistelija

  • Vilma Karjalainen, kaavasuunnittelija, vilma.karjalainen@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta/ Kasvu ja ympäristö/Kaavoitus on asettanut Lepola III asemakaavan ja asemakaavan muutoksen nro 3485 osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkisesti nähtäville MRL 63 § ja MRA 30 §:n mukaisesti ja pyytää siitä sivistyksen lautakuntien lausunnot. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 2.11. - 11.12.2023. Lausunto pyydetään toimittamaan 11.12.2023 mennessä ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen kaavoitus@tuusula.fi. 

Suunnittelualue     

Suunnittelualue sijaitsee Jokelan taajaman pohjoislaidalla Tuusulan ja Hyvinkään rajalla. Suunnittelualuetta halkoo Ridasjärventie. Ridasjärventien itäpuolella alue rajautuu Lepola II asuinalueeseen, ja Ridasjärventien länsipuolella Vanhatiehen ja sitä ympäröivään pientaloasutukseen, Palojokeen sekä Hyvinkään rajaan.   

Aloite ja suunnittelun tavoitteet    

Kaavatyö on käynnistetty kunnan aloitteesta. Asemakaavan keskeisinä tavoitteina on laajentaa Lepolan asuinaluetta Jokelan ja Hyvinkään rajalla ja kaavoittaa Virtalantien jatkoksi uusi kokoojakatuyhteys välille Vanhatie - Ridasjärventie. Lisäksi tavoitteina on tutkia asumisen ja virkistysalueiden yhteensovittamista, kehittää virkistysalueita, parantaa alueen liikenneturvallisuutta, kaavoittaa uusia pientalotontteja Ridasjärventien kummallekin puolelle sekä turvata Palojoen purolaakson luontoarvojen säilyminen. Yksityisten maanomistajien kanssa neuvotellaan heidän maanomistustaan koskevasta kaavaratkaisusta.   

Asuinpientalojen kaavoittaminen vastaa Tuusulan kuntastrategian tavoitteisiin mahdollistamalla osaltaan MAL-sopimuksen tavoitteisiin pääsemisen. Kaava-alueen nykytila ja rajaus mahdollistavat hiilinielujen ja -varastojen säästämisen kuntastrategian mukaisesti. (Valtuustokauden tavoitteista johdetut vuoden 2023 tavoitteet ja toimenpiteet 3.3 ja 11.2. sekä niitä vastaavat toimenpiteet) 

Maanomistus ja sopimukset  

Kunta omistaa suunnittelualueen katualueet, Vanhantien ja Ridasjärventien väliset alueet sekä Höyhensaarentien pohjoispuoleiset alueet. Ridasjärventie on valtion omistama tiealue. Kaava-alueen pohjoisosassa Harakantaivalta ja Harakannaurua ympäröivät kiinteistöt ovat yksityisten maanomistajien omistamia. Alueen yksityisten maanomistajien kanssa on tarkoituksena tehdä Maankäyttö- ja rakennuslain 91 b:n mukainen maankäyttösopimus. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman rajaus 

Alustavassa aluerajauksessa on huomioitu uuden asuinalueen rakentuminen kunnan omistamille maille Ridasjärventien molemmin puolin, sekä asemakaavoitetun alueen ulottaminen myös yksityisten omistamille maille aina Hyvinkään rajalle saakka. 

Vaikutusten arviointi  

Kaavan valmistelun yhteydessä arvioidaan kaavan toteuttamisen vaikutuksia muun muassa suunnittelu- ja lähialueen asukkaiden elinympäristöön ja elinoloihin, kulttuuriympäristöön, rakennettuun ympäristöön ja liikenteeseen, luonnonympäristöön, virkistykseen ja kaavatalouteen sekä laaditaan tarvittavat selvitykset kaavaratkaisun merkittävien vaikutusten arvioimiseksi. Vaikutusten arviointia suorittavat kaavan valmisteluun osallistuvat kunnan asiantuntijat sekä muut viranomaiset ja osalliset. Osalliset voivat osallistua arviointityöhön ottamalla yhteyttä suunnittelijaan, lausua mielipiteensä tai jättää muistutuksensa nähtävilläolon aikana. 

Suunnittelun taustatietoa  

Suunnittelualue on nykytilassa pääosin rakentamatonta peltoa ja metsää. Alueen pohjoisosissa Harakantaipaleen ja Harakannaurun varrella sijaitsee seitsemän pihapiiriä asuin- ja talousrakennuksineen. Lisäksi Virtalantien ja Vanhatien risteyksen luoteispuolella sijaitsee yksi omakotitalo ja kaava-alueen etelälaidalla yksi omakotitalo. Suunnittelualueen luoteisosassa kulkee Palojoki. 

Suunnittelualue on suurimmilta osin asemakaavoittamatonta. Ridasjärventien tiealue ja Vanhatien sekä Virtalantien katualueet ovat osittain kaavoitettuja ja Höyhensaarentie on kokonaisuudessaan asemakaavan mukainen katualue.  Höyhensaarentien ja Ridasjärventien risteyksen kaakkoispuolelle on asemakaavassa osoitettu suojaviheralue (EV) ja yleinen pysäköintialue (LP), jota ei kuitenkaan ole rakennettu.   

Alueella on voimassa Jokelan osayleiskaava. Osayleiskaavassa suunnittelualue on osoitettu uudeksi erillispientalovaltaiseksi asuinalueeksi (AO). Alue varataan 1-2 asuntoisten erillispientalojen rakentamiseen ja on tarkoitettu asemakaavoitettavaksi. Yksityiskohtaisessa suunnittelussa alue on suunniteltava ympäristökuvaltaan monimuotoiseksi puutarhakaupunkimaiseksi käyttäen erilaisia talotyyppejä, ei kuitenkaan yli kaksikerroksisia taloja. Asuinrakennuksiin tai niiden yhteyteen saa sijoittaa pienimuotoisia työtiloja, joiden käyttö ei aiheuta haittaa asumiselle. Tonttitehokkuudeksi suositellaan e = 0.2 - 0.25 ja tonttikooksi keskimäärin 1 000 m2. Ridasjärventien molemmille puolille on osoitettu suojaviheralue (EV). Palojokea ympäröivät alueet on osoitettu lähivirkistysalueiksi (VL), joka varataan päivittäiseen virkistykseen, ulkoiluun ja luonnon kokemiseen.   

Höyhensaarentien pohjoispuolisilla alueilla on voimassa Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi osayleiskaava (lainvoima 2000), jossa alue on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi (MT-1).   

Valtuusto hyväksyi Tuusulan yleiskaavan 2040 kokouksessaan 14.11.2022 § 133. Kaava ei ole vielä lainvoimainen. Yleiskaavassa suunnittelualue on osoitettu ensimmäisen vaiheen omakotivaltaiseksi asumisen laajentumisalueeksi (AO-1). Alue varataan pääosin erillispientalojen rakentamiseen. Alueelle saa sijoittaa myös asumiselle tarpeellisia lähipalveluita ja virkistysalueita sekä ympäristöön soveltuvia työtiloja. Alueiden uudis- ja täydennysrakentamisessa tulee vaalia alueen ympäristön arvokkaita ominaispiirteitä sekä rakentamisen tapoja, parantaa kaupunkitilan viihtyisyyttä sekä kävely- ja pyöräilyolosuhteita. Alueella tulee olla riittävästi virkistysalueita.   

Jokivartta pitkin kulkee viheryhteystarve, joka halkoo suunnittelualuetta lounas-koillinen suuntaisesti. Merkinnällä osoitetaan paikalliset virkistysalueverkostoon kuuluvat viheryhteydet ja -alueet. Merkintä voi tarkoittaa puistoa, viheraluetta tai viheryhteyttä. Suunnittelualueen kaakkoisosaan on osoitettu ohjeellinen ulkoilureitti.   

Uusimaa 2050 kaavakokonaisuudessa (saanut lainvoiman 13.3.2023) suunnittelualue sijoittuu Jokelan taajaman taajamatoimintojen kehittämisvyöhykkeen välittömään läheisyyteen.   

Suunnittelualuetta koskevia suunnitelmia, selvityksiä ja päätöksiä:  

• Kulttuurimaisema- ja rakennuskantaselvitys, Tuusulan kunta, 2018  
• Tuusulan Jokelan selvitysalueiden luontoselvitys, Enviro 2016  
• Hyvinkään Palopuron osayleiskaavan luontoselvitysten koontiraportti vuosilta 2009, 2015 ja 2016, Luontotieto Keiron Oy, 2016  
• Palojoen tulvasuojelun yleissuunnitelma, Maveplan 2014  
• Palojoen varren maisemasuunnitelma Jokelan taajamaan, maisema-arkkitehtuurin diplomityö, Katariina Rautio, 2005 

Sivistyksen lautakuntien lausunto:  

Kuntalaisten liikkumisen tavat ovat monipuolistuneet ja virkistysalueiden suunnittelun yksi tärkeä osa on ratkoa käytön ohjauksella turvallisuuteen ja sujuvaan liikkumiseen liittyviä haasteita. Ulkoilureittien tulee soveltua moniin tarkoituksiinsa, yleisesti niiden tulee kulkea katkeamattomasti asuinalueiden välillä ja riittävän kokoiset ulkoilumaastot mahdollistavat rengasmaisten reittien kehittämisen ja rakentamisen. Reitit yhdistävät asuinalueiden lisäksi myös ihmiset.  

Tuusulan kunnassa on toteutettu monipuolisia liikkumista edistäviä luontoliikunnan kohteita. Ne ovat kapeita polkuja, leveämpiä puistoraitteja ja sitten hyvin suuria ihmismääriä palvelevia alueita, joissa on enemmän toimintapaikkoja, jolloin pysäköinnin tarpeet kasvavat.  

Monet kuntakeskuksen asemakaavojen suunnittelualueet sijaitsevat tyypillisesti paikoissa, joissa on jo kuntalaisten haltuun ottamat polut ja ulkoiluun soveltuvat paikat. Näin myös Lepola III suunnittelualueella (Nykiön polkureitit) ja sen lähiympäristössä mm. Iltalenkin alueella. Ulkoilualueita sijaitsee Tuusulassa myös talousmetsissä. Nämä seikat on hyvä tiedostaa ja huomioida, kun tavoitteena on kehittää virkistysalueita myös Jokelassa. Ulkoilupalveluiden yhteensovittaminen ja kokonaissuunnittelu voi tuoda hyviä ratkaisuja. Tarvitaan kunnan omistamia ja virkistyskäyttöön ensisijaisesti osoitettuja maa-alueita.  

Lepola III -asemakaavan suunnittelun tavoitteena on mm. kehittää virkistysalueita Jokelassa.  

Tavoite on kannatettava, Jokelan alueella, erityisesti junaradan itäpuolella ei ole osoitettu kunnan omistuksessa olevia yhtenäisiä maa-alueita ulkoilupalveluiden ja virkistysalueiden kehittämiseen. Kuntalaisilta saadun palautteen perusteella ulkoilureittejä tulisi kehittää ja lähiluontoa säästää nykyistä enemmän. Lisäksi monet kunnan ulkoilualueet ovat poistumassa tulevan kehityksen myötä. Hyvänä esimerkkinä frisbeegolfkentät, joiden tulevaisuus näyttää Tuusulassa heikolta. Virkistysalueiden kehittäminen on vaikeaa ilman kaavassa varmistettuja maa-alueita.   

Lautakunnat esittävät, että suunnittelualueelle, junaradan itäpuolelle saadaan osoitettua yhtenäinen ja kunnan omistuksessa oleva ulkoilualue (kuvassa äänestyksessä toteutettavaksi valitun osbu-hankkeen alustava reitin linjaus osin suunnittelualueella). Jatkosuunnittelun yhtenä tavoitteena tulee myös olla, että Lepolan urheilukeskuksesta saadaan ulkoilureittiyhteys alueelle (Iltalenkin asuinalueen vierestä, ei suunnittelualueella). Asukkaiden lähivirkistysalueet ovat tärkeitä, nyt tulisikin tutkia ulkoilureittien ja –maastojen sijoittamista eri puolille Jokelaa. Soveltuvia paikkoja löytyy mm. Kolsan länsipuolelta, Hevoskylästä ja Lepolasta. Alueet voidaan suunnitella kokonaisuutena eri tarpeita huomioiden ja ne on mahdollista yhdistää toisiinsa ulkoilureitillä, jotka tavoittavat myös Jokelan asuinalueet.  

Kaikki lausunnossa mainitut kehittämistarpeet ja –kohteet eivät koske suunnittelualuetta. Niitä voidaan hyödyntää koko Jokelan alueen suunnittelussa, Virkistysalueiden kehittäminen edellyttää laajempaa kokonaistarkastelua ja etupainotteista toteutusta asukkaita hyväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää 

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon Lepola III:n asemakaavasta ja asemakaavan muutoksesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.