Kuntakehityslautakunta, kokous 18.4.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Mätäkiven pohjavesialueen suojelusuunnitelma, ehdotus

TUUDno-2018-347

Valmistelija

  • Petteri Puputti, projektipäällikkö, petteri.puputti@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Vuonna 2017 päivitettiin Mätäkiven 1-luokan pohjavesialueen (so. pohjoinen osa-alue A ja eteläinen osa-alue B) suojelusuunnitelma yhteistyössä Tuusulan kunnan, Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymän (TSV), Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) sekä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n kanssa. Suojelusuunnitelman päivittämiseen saatiin valtion rahoitusta Uudenmaan ELY-keskuksen kautta 50 % selvitystyön kustannuksista. Vesiensuojeluyhdistys vastasi selvityksen laadinnasta, ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus avusti selvitykseen liittyvissä laitos- ja maastotarkastuksissa.

Päivitetty suojelusuunnitelma korvaa alueelta aiemmin vuonna 2003 laaditun suojelusuunnitelman. Mätäkiven pohjavesialueen tarkistetussa suojelusuunnitelmassa on verrattu pohjaveden määrällistä ja laadullista tilaa sekä pohjaveden suojelutoimenpiteiden toteutumista tilanteeseen vuonna 2003. Suojelusuunnitelmassa on lisäksi esitetty riskikartoitukseen perustuvat alueen pohjavedenottamoiden merkittävimmät riskit sekä pohjaveden suojelun kannalta tarpeelliset maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjauksessa sekä ympäristönsuojelun lupa- ja valvontatoiminnassa huomioon otettavat suositukset ja rajoitukset.

Mätäkiven pohjavesialueen kemiallinen tila on luokiteltu huonoksi. Sammonmäen teollisuusalueella on pohjaveden todettu pilaantuneen klooratuilla hiilivety-yhdisteillä sekä niiden hajoamistuotteilla. Kloorattuja hiilivetyjä esiintyy sekä maakerroksiin varastoituneessa pohjavedessä että kallion ruhjeissa ja rakosysteemeissä esiintyvässä kalliopohjavedessä.

Sammonmäen teollisuusalueella B-alueen lounaisosassa on YIT Oyj:n (ent. Lemminkäinen Infra Oy) asfalttiaseman ja Rudus Betonituote Oy:n betonituotetehtaan lisäksi runsaasti yrityksiä Puusepäntien varressa. Jusslan teollisuusalueelle B-alueen kaakkoisreunalla on kehittynyt viimeisten 10 vuoden aikana tiheä pienyrityskeskittymä. Alueella on mm. korjaamoja, huoltohalleja sekä erilaisten rakennustuotteiden ja kuljetuskaluston varasto- ja varikkohalleja. Aikaisemman toimintahistorian vuoksi B-alueella on myös useita mahdollisesti pilaantuneita maa-alueita, joilla maaperän ja pohjaveden tila on selvitettävä, arvioitava puhdistustarve ja toteutettava tarvittavat puhdistustoimenpiteet.

Mätäkiven pohjavesialueen suojelusuunnitelmassa on esitetty seuraavat kiireellisimmät suojelutoimenpiteet:

  • Sammonmäen teollisuusalueella klooratuilla hiilivedyillä pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistus yhdistelmäratkaisulla (in situ-menetelmä + suojapumppaus).
  • Focus-asemakaava-alueella sijaitsevien entisen teollisuuskaatopaikan ja entisen asfalttiaseman maaperän pilaantuneisuuden lisätutkimukset, puhdistustarpeen arviointi ja tarvittavat puhdistustoimenpiteet.
  • Teollisuus- ja yrityskiinteistöillä kemikaalien ja vaarallisten aineiden asianmukainen käsittely, öljysäiliöiden ja öljynerottimien säännöllinen huolto ja tarkastukset, piha-alueiden päällystykset ja suojaukset.
  • Hulevesiverkoston laajentaminen kaikille työpaikka- ja yrityskeskittymä-alueille. Yrityksille velvoite päällystää piha-alueet, koota hulevedet (korotetut reunat, kaadot keruukaivoille) ja liittyä hulevesiverkostoon tai käsitellä hulevedet ennen imeytystä.
  • Pohjavesisuojaukset kantatien 45 ja yhdystien 11556 suojaamattomille tie-osuuksille sekä pohjavesialueelle rakennettaville uusille liikenneväylille. Vaihtoehtoisten liukkaudentorjuntakemikaalien käyttö.
  • Kaikkien pohjavesialueella sijaitsevien maanalaisten öljysäiliöiden ja -putkistojen tarkastus vähintään viiden vuoden välein. Tiedotusta kiinteistönomistajille öljysäiliöiden tarkastusmääräyksistä ja ympäristövastuista.
  • Mätäkiven pohjavesiyhteistarkkailun käynnistäminen.

Ehdotus Mätäkiven pohjavesialueen tarkistetuksi suojelusuunnitelmaksi on ollut nähtävillä lausuntoja ja mielipiteitä varten 9.3.2018 saakka. Tuusulan kunnan kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus käsittelevät suojelusuunnitelmaehdotuksen sekä siitä annetut mielipiteet ja lausunnot nähtävilläoloajan jälkeen.

Samanaikaisesti Mätäkiven pohjavesialueen suojelusuunnitelman tarkistamisen kanssa on Uudenmaan ELY-keskuksen toimesta ollut vireillä Tuusulan kaikkien pohjavesialueiden rajauksen ja luokituksen tarkistaminen. Ehdotuksessa Mätäkiven pohjavesialueen tarkistetuksi suojelusuunnitelmaksi on suojelutoimenpiteissä otettu huomioon Mätäkiven pohjavesialueen tarkistettu rajaus, jota ei kuitenkaan ole merkitty suojelusuunnitelman liitekarttoihin.

Pohjavesialueiden seurantatyöryhmä tulee seuraamaan tarkistetun suojelusuunnitelman toteutumista ja tarvittaessa edistämään suunnitelmassa esitettyjen suojelutoimenpiteiden toteutumista.

Lausunnot ja mielipiteet                                          

Tuusulan kunnan kaavoitus on asettanut ehdotuksen Mätäkiven pohjavesialueen päivitetyksi suojelusuunnitelmaksi yleisesti nähtäville ja pyytänyt siitä vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain (1263/2014) 10f §:n mukaiset mielipiteet ja lausunnot sekä muut tarpeelliset lausunnot.

Suojelusuunnitelmasta annettiin yksi lausunto ja yksi mielipide.

Uudenmaan ELY-keskuksen lausunto

Uudenmaan ELY-keskuksella ei ole varsinaisesti lausuttavaa ehdotuksesta Mätäkiven pohjavesialueen suojelusuunnitelmaksi.

Suojelusuunnitelma on lausunnon mukaan sisällöltään opettavaisen kattava. Tehdyt tarkentavat pohjavesiselvitykset ovat lisäksi osoittautuneet tarpeellisiksi ja riskikartoitus on tehty erittäin tarkasti. Suojelusuunnitelma toimenpide-ehdotuksineen on yksityiskohtainen ja UUDELY-keskus puoltaa esitettyjä pohjaveden suojelua edistäviä toimenpiteitä, eritoten pohjaveden yhteistarkkailun aloittamista.

Tuusulan pohjavesialueiden kartoitus- ja luokitustiedoista on parhaillaan UUDELY-keskuksen kuulutus meneillään. Suojelusuunnitelma on ehdotus ja olisi ollut suotavaa, että suunnitelman pohjavesikartoissa olisi näkynyt tarkistettu pohjavesialuerajaus, joka on myös ehdotus kuulutusvaiheessa. Lopullisessa suojelusuunnitelmassa on käytettävä UUDELY:n tarkistamaa Mätäkiven pohjavesialuerajausta.

Mielipide

Mätäkiven pohjavesialue on luokitukseltaan 1 luokan pohjavesialue.
Ehdotettu uuden liikenneväylän avaaminen Kelatieltä varsinaiselle pohjaveden muodostumisalueelle aiheuttaa erittäin merkittävän ja lisääntyvän riskin Kuninkaanlähteen vedenottamolle. (antoisuus sekä pilaantumisvaara)
Tieyhteys ohjaisi Kelatieltä suuntautuvien raskaanliikenteen kuljetuksien määrää pohjaveden muodostumisalueen kautta suoraan kohti vedenottamon lähisuojavyöhykettä.


Kuninkaanlähteen vedenottamolla on vesioikeuden 13.10.1980 LSVEO nro 80/1980A ja Korkeimman hallinto-oikeuden 9.12.1981 päätös nro 5816 vahvistama suoja-alue määräyksineen. (suoja-alueet kuva 7) Tieosuuksilla 11556 (Vanha Tuusulantie) sekä 11467 (Maisalantie) on vain osittaiset ja puutteelliset suojaukset pohjavesialueella. (taulukko 9) Kelatien uudet tieliikennehankkeet tulee toteuttaa pohjavesialueen ulkopuolella. Kaavoituksella ohjattavan maankäytön tulisi myös pohjavesialueiden suojavyöhykkeillä olla vastuullista ja kestävän kehityksen mukaisia.

Kunnan vastine annettuun palautteeseen

Saatu palaute ei aiheuta muutostarpeita suojelusuunnitelmaan. Suunnitelmaa kuitenkin täydennetään myöhemmin tarkistetulla pohjavesialuerajauskartalla, joka lisätään suunnitelman liitteeksi. Muilta osin palaute merkitään tiedoksi.

Jatkotoimenpiteet

Tuusulan kuntakehityslautakunta tekee suojelusuunnitelmaehdotuksesta saatujen lausuntojen ja mielipiteiden jälkeen esityksen kunnanhallitukselle suojelusuunnitelman huomioon ottamisesta alueen maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjauksessa sekä ympäristönsuojelun lupa- ja valvontamenettelyissä.           

Tuusulan kunnanhallituksen suojelusuunnitelmasta tekemä päätös ja suojelusuunnitelma toimitetaan tiedoksi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle merkittäväksi ympäristönsuojelun tietojärjestelmään (1263/2014, 10f §).              

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus              

  • hyväksyy Mätäkiven pohjavesialueen tarkistetun suojelusuunnitelman, jonka liitteitä täydennetään Uudenmaan ELY-keskuksen tekemällä Mätäkiven pohjavesialueen tarkistettua rajausta koskevalla kartalla sen jälkeen, kun Suomen ympäristökeskus on päivittänyt muutokset valtakunnalliseen pohjavesialueiden paikkatietoaineistoon
  • toimittaa Mätäkiven tarkistetun suojelusuunnitelman ja suojelusuunnitelmasta tekemänsä päätön tiedoksi Uudenmaan ELY-keskukselle merkittäväksi ympäristönsuojelun tietojärjestelmään
  • lähettää Mätäkiven pohjavesialueen tarkistetun suojelusuunnitelman tiedoksi ja toimenpiteitä varten rakennusvalvontaan, yhdyskuntatekniikkaan, kuntasuunnitteluun, vesihuoltoliikelaitokselle ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kuntakehityslautakunta päätti

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

 

Risto Mansikkamäki oli asiantuntijana kokouksessa.