Kuntakehityslautakunta, kokous 18.4.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Anttilan tilakeskuksen asemakaavoitukseen liittyvä suunnittelukilpailu

TUUDno-2018-577

Valmistelija

  • Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö

Perustelut

Anttilan tilakeskuksen asemakaava on kaavoitusohjelman kärkihankkeita. Alueen asemakaavoituksen tueksi ehdotetaan järjestettäväksi arkkitehtuurikilpailua, jolla voidaan kerätä ideoita alueen uudesta toiminnasta, ei vain asumisesta sekä herättää keskustelua uudenlaisista maankäyttömahdollisuuksista. Kilpailuksi ehdotetaan kansainvälistä Europan 15 kilpailua, jolloin ideoiden etsiminen on mahdollista toteuttaa laajasti. Kilpailujärjestelmä on Europan Europen organisoima ja osallistumismaksu kunnalle tulee olemaan noin 120 000 euroa, sisältäen työohjelman tietojen keräämisen konsulttitoimeksiannon. Europan-maksuun (noin 100 000 euroa) kuuluu kilpailuohjelman taitto ja painatus, kilpailun markkinointi, useiden seminaarien järjestäminen ja tuomariston järjestelyt sekä kilpailun päättäminen voittajien palkintosummineen. Kilpailutulosten lisäksi Europan-kilpailun etu on erityisesti kunnalle kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoituminen sekä tiedon saanti muiden eurooppalaisten kaupunkien ja kuntien vastaavien tilanteiden ratkaisuista.

Anttilan tilakeskuksen asemakaavoitus

Anttilan tilakeskuksen alueella on vanhoja arvokkaita rakennuksia, jotka luovat alueen identiteetin ja joiden suojelua on tarkasteltava. Alueen historian ja erityislaatuisuuden vuoksi tuleva käyttö on oltava asumisen ohella muita toimintoja. Alueelle voisi etsiä esimerkiksi uudenlaisia tuotannon muotoja tai palvelutoimintoja. Alueen asuntotuotantoa ja tonttivarantoa tarvitaan ohjelmoinnin mukaan vasta 2020-luvulla ja kaavoituksen aikana olisi hyvä löytää toimijoita erilaisiin kohteisiin. Yleisen keskustelun herättäminen ja kohteen näkyvyyden edistäminen on Anttilan tilakeskuksen suunnittelussa tärkeää.

Anttilan tilakeskus sijaitsee Tuusulanjärven länsirannalla Hyrylän kunnanosassa, noin kolmen kilometrin päässä Hyrylän keskustasta. Anttilan tilan historia ulottuu 1500-luvulle saakka. 1700-luvulla Anttilasta muodostui aateliskartano, mutta kartano rakennus paloi myöhemmin täysin. Nykyisin kartanosta ovat muistuttamassa vain sen vanhat portaat. Vuosina 1942–1992 alueella toimi Hankkijan koetila. Tilalla on merkittävä historia, tilalla on kehitetty esimerkiksi suomalaisia viljalajikkeita. Hankkijan koetilatoiminnan loputtua alue ja sen rakennukset ovat olleet Tuusulan kunnan omistuksessa. Alueelle on rakennettu uusia rakennuksia, siellä toimii esimerkiksi koulu ja työpajoja. Osa vanhoista koetilan rakennuksista on tällä hetkellä kunnan tavaravarastoja, mutta alueella on myös vuokra-asuntoja. Rakennukset ovat suurelta osin huonokuntoisia ja osa on jo suunniteltu purettaviksi.

Alueen suunnittelusta on käyty keskustelua pitkään ja alueesta on tehty alustava yleissuunnitelma. Valmisteilla olevassa Tuusulan koko kunnan yleiskaavassa alue on kaavailtu palveluiden alueeksi, jonne voi myös sijoittaa asumista.

Europan kilpailujärjestelmä

Europan kilpailun organisaation on perustettu 1980-luvulla. Kilpailuja on järjestetty noin kahden vuoden syklillä. Kilpailu on tarkoitettu alle 40-vuotiaille arkkitehdeille ja kaupunkisuunnittelijoille. Tuomaristoon valitaan ammattilaisjäsenet kansainvälisesti.

Kilpailulle valitaan vuosittain teema, josta järjestetään seminaareja ja eri maiden ja kaupunkien edustajat kokoontuvat yhteen keskustelemaan teemasta. Aikaisempien kilpailujen parhaimmistoa esitellään seminaarien yhteydessä. Europan teema ”tuottavuus kaupungissa” jatkuu Europan 15 kilpailussa hiukan muokatussa muodossa. Teeman osa ”maaseutumaisten alueiden eheyttäminen ja uusien tuotantomuotojen hyödyntäminen” on erityisesti Tuusulalle ja Anttilan tilakeskukselle osuva. Lisäksi teeman osa ”rakennusten uusiokäyttö, upcycling” on Anttilan tilakeskuksen suunnittelun ytimessä.  Europan mahdollistaa uusien ideoiden keräämisen jo seminaarin aikana ennen varsinaisen kilpailun alkamista. Kilpailuun osallistuminen on näin kunnalle henkilöstön kouluttamista sekä kunnan toiminnan kansainvälistämistä strategian mukaisesti.

Europan kilpailu valmistellaan syksyn 2018 aikana ja ensimmäinen kilpailun teema-seminaari järjestetään. Kunnan edustaja esittelee kunnan kilpailukohteen syksyn 2018 seminaarissa kaikille Euroopan muiden kohteiden edustajille. Kilpailun kaupungit julkistetaan vuoden 2019 alussa ja kilpailu alkaa. Kilpailutyöt on palautettava kesällä 2019. Syksyllä 2019 tuomaristo kokoontuu yhdessä maakohtaisesti kolmeen kertaan. Voittaja valitaan ja julkistetaan loppuvuodesta 2019. Voittajat esitellään vielä kansainvälisesti seuraavan syklin aloitusseminaarissa syksyllä 2020.

Asemakaavoituksen aikataulu

Asemakaavatyö voidaan viedä yleissuunnitelman perusteella luonnosvaiheeseen syksyllä 2018. Vuoden 2019 keväällä voidaan edetä alueen selvitysten kanssa ja kilpailun ratkettua syksyllä 2019 kilpailun ratkaisun perusteella voidaan valmistella asemakaavaehdotus. Anttilan tilakeskuksen asemakaava saadaan alustavan aikataulun mukaan hyväksymiskäsittelyyn vuoden 2020 alussa.

Europan kilpailun järjestäjän sivusto:

www.europan-europe.eu

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • osallistua Europan 15 kilpailuun Anttilan tilakeskuksen asemakaavoituksen tueksi. Kilpailun kustannukset tulevat olemaan kokonaisuudessaan noin 120 000 euroa. Kustannukset voidaan jakaa kolmelle vuodelle tai maksaa kerralla.

 

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.