Kuntakehityslautakunta, kokous 28.2.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Rykmentinpuiston aurinkoaita (lisäpykälä)

TUUDno-2017-673

Valmistelija

  • Tuomo Sipilä, ohjelmapäällikkö

Perustelut

Aurinkoaita-hankeidea syntyi Aalto-yliopiston kanssa järjestetyn kansainvälisen opiskelijakurssin tuotoksena syksyllä 2015. Tämän jälkeen ideaa on jatkojalostettu, esitelty eri tahoille sekä suunniteltu pidemmälle. Aurinkoaidan toteutuksesta on käyty neuvottelumenettely lukuisten toimijoiden kanssa keväästä 2016 kevääseen 2017. Neuvottelumenettelyn kautta yhteistyökumppaniksi on valikoitunut Finnwind Oy.

Finnwind Oy:n kanssa on tehty aie- ja suunnittelusopimus Aurinkoaidan pilottihankkeen suunnittelusta- ja konsultoinnista syksyllä 2017. Tämän jälkeen aitapilotin suunnittelua on viety eteenpäin eri osa-alueilla. Nyt Aurinkoaitapilotin suunnittelu on edennyt toteutusvaiheeseen. Aie- ja suunnittelusopimukseen kirjatun tavoitteen mukaisesti Aurinkoaidan pilotin toteuttaminen on mahdollista kesällä 2018. Aidan rakennesuunnittelu valmistuu maaliskuun aikana ja aidan ensimmäinen aitaelementti on valmistunut. Jotta aidan toteutus olisi mahdollista kesän 2018 aikana, tulee sen toteutuksesta laatia tilaussopimus.

Aurinkoaitapilotin tuottamaa sähköä tullaan hyödyntämään alueen jätevesipumppaamossa. Mahdollinen ylijäämäsähkö tullaan myymään verkkoon pumppaamon sähköliittymän kautta. Aidasta on laadittu esite ja sekä video, jotka esittelevät hanketta. Lisäksi hankkeelle tullaan avaamaan oma internet-sivusto. Aurinkoaitapilotti on jo tuonut huomattavasti positiivista huomiota Tuusulalle ja hanketta tuleekin tarkastella myös markkinoillisesta näkökulmasta.

Aitapilotin arvioidut kustannukset ovat noin 280.000 euroa. Tästä summasta aitaelementin kustannukset ovat noin 165.000 euroa ja maanrakennuksen sekä perustusten kustannukset arviolta 115.000 euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeen voimalaosuudelle poikkeuksellisen korkean, 30 %:n energiatuen uuden teknologian hyödyntämisen vuoksi. Myönnetty energiatuki on 16.000 euroa. Hankkeen osarahoittajiksi ja sponsoreiksi ovat sitoutuneet Fortum Oyj 25.000 euron osuudella sekä Caruna Oyj 8.000 euron osuudella. Lisäksi usean yrityksen kanssa on vielä rahoitus- ja sponsorointineuvottelut kesken. Osuuskunta Suomen Asuntomessujen kanssa käydään myös neuvotteluja hankkeen rahoituksesta osana aiesopimuksessa sovittua yhteistä kehittämisrahaa. Maaliskuun aikana tullaan lisäksi käynnistämään joukkorahoituskampanja.

Rykmentinpuiston tulosyksikölle on jo myönnetty aidan toteutukseen 50.000 euron investointimääräraha. Jotta aita päästään toteuttamaan suunnitellussa aikataulussa on tarve saada arviolta 181.000 euroa lisämääräraha aitapilotin toteutusta varten. Näin ollen kunnan kokonaisosuus pilotin kustannuksista olisi noin 231.000 euroa. Kunnan osuus aidan kustannuksista mahdollisesti laskee, mikäli hankkeelle saadaan vielä em. lisärahoitusta.

Lisätietoja:

Ohjelmapäällikkö Tuomo Sipilä

puh: 040 314 3017

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • myöntää 181.000 euron investointimäärärahan Aurinkoaidan pilotin toteuttamiseksi Rykmentinpuiston tulosyksikölle
  • valtuuttaa kuntakehitysjohtajan tekemään hankintapäätöksen ja -sopimuksen pilotista 300.000 euroon asti

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kuntakehityslautakunta päätti lisäksi

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta  kokouksessa.

Tiedoksi

Tuomo Sipilä, kuntakehityslautakunta,