Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 23.8.2023

§ 61 Arviointikertomus 2022, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan selvitys

TUUDno-2023-28

Valmistelija

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnanvaltuusto on 29.5.2022 § 62 päättänyt pyytää tarkastuslautakunnan laatimassa vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitetyistä havainnoista toimialueiden ja hallituksen selvitykset. Selvitykset tulee valtuuston päätöksen mukaan toimittaa niin, ​että ne voidaan käsitellä lokakuun loppuun mennessä pidettävässä valtuuston kokouksessa. Lisäksi selvitykset on toimitettava myös tarkastuslautakunnalle.
 

Arvioinnin johtopäätökset kulttuuri:

- Kulttuuripalveluiden asiakkaat ovat palanneet palvelujen pariin.

- Kulttuuripalveluissa on palattu normaaliin toimintaan. Museoissa ja kirjastoissa kävijämäärät ovat lähes pandemiaa edeltävällä tasolla. 

- Kulttuuritarjonta monipuolistui ja heijastaa nyt eri sukupolvien mielenkiinnonaiheita.

- Pandemian jälkiseurauksena henkilökunnan poissaoloja on ollut paljon.

 

Tarkastuslautakunnan suositukset:

- Eri-ikäisten kulttuurin kuluttajien mukaan ottamista on jatkettava.

- Lasten lukutaitoon liittyviin hankkeisiin osallistumista on jatkettava.

- Lasten- ja nuorten kulttuurikasvatukseen liittyviin hankkeisiin osallistumista on jatkettava. 

- Jatkossakin kiinnitettävä huomiota henkilökunnan hyvinvointiin.

 

Arvioinnin johtopäätökset vapaa-aika:

- Liikuntapaikkojen ja ulkoilupalveluiden menot ovat nousseet toimintavuoden aikana, mm. yleisten kustannusten ja kasvupaineiden kohotessa.

- Kuntoarvion perusteella uimahallilla joudutaan tekemään perusteellisempia korjaustöitä, mikä vaatii uimahallin pitkäaikaista sulkua.

- Yhteistyö tiivistyy nuorisotyötä kunnassa tekevien tahojen kanssa. Koulunuorisotyön teemat ja työskentelytavat monipuolistuvat. Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset heijastuvat nuoriin.

 

Tarkastuslautakunnan suositukset:

- Liikuntapalveluiden palveluverkkoa voidaan kohtuullisesti tiivistää ja keskittää kustannustehokkaisiin ratkaisuihin kuitenkin samalla lähiliikuntapaikat huomioiden ja niitä kehittäen. Tuusulanjärven talviliikuntapaikkaa tulee jatkossakin kehittää Tuusulan vetovoiman kasvattamiseksi.

- Uimahallin laajennustarpeet, mukaanlukien maauimalan/ulkoaltaiden rakentamismahdollisuudet, on otettava huomioon ympäristön rakentuessa. Korjausselvitysten perusteella voidaan kehittää pitkäjänteisyyttä kiinteistön kunnossapitoon.

- Nuoriso-ohjaajien jatkuvaa kouluttautumista erilaisiin tarpeisiin tulee mahdollisuuksien mukaan tukea. Kokoaikaisten työntekijöiden lisääminen nuorisotyössä vahvistaa ja edistää koulunuorisotyön tehokasta toteutumista.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • antaa tarkastuslautakunnalle, kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle liitteen mukaisen selvityksen tarkastuslautakunnan antamaan vuoden 2022 arviointikertomukseen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.