Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 23.8.2023

§ 62 Tuusulan kunnan ja Tuusulan jäähalli Oy:n välinen palvelusopimus ajalle 1.5.2023-31.12.2024

TUUDno-2023-1749

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on kunnanvaltuuston päätöksellä myynyt kunnan jäähallin Tuusulan Jäähalli Oy:lle. Kauppahinta oli 1 256 000 euroa. Kunta on samalla tehnyt 816 000 euron pääomasijoituksen osakeyhtiöön. Kauppa astui voimaan 1.1.2023. Tuusulan kunta omistaa 100% jäähalliyhtiön osakkeista ja on sitoutunut kumppanina osaltaan jääurheilun kehittämiseen Tuusulassa.

Kaupan myötä Tuusulan urheilukeskuksessa Hyrylässä sijaitsevat jäähallit yhdistyivät 1.1.2023 alkaen ja jääurheilun kehittämisen mahdollisuudet lisääntyvät. Toimenpide on osa Tuusulan urheilukeskuksen kehittämisprojektia, jossa koko urheilukeskuksen aluetta johdetaan tulevaisuudessa kokonaisuutena.

Kunta on sopinut jäähalliyhtiön kanssa jäähallien ylläpidosta ja vastuista erikseen tehtävällä palvelusopimuksella. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää tästä sopimuksesta.

Tavoitteena lisäksi on, ettei junioreiden jäämaksuihin kohdistu negatiivisia talousvaikutuksia ensimmäisen kauden aikana. Päätettävä palvelusopimus koskee jatkossa molempia jäähallikiinteistöjä ja sopimuksen osapuolet voivat keskittyä sujuvassa yhteistyössä oman vastuualueensa tavoitteiden edistämiseen. Kunnan henkilöstö huolehtii päivittäisestä toiminnasta ja yhtiö vastaa kiinteistöistä ja tilojen käytöstä.

Muutoksen myötä Tuusulan kunnan henkilöstön asemaan ja urheilukeskuksen päivittäiseen toimintaan tai ylläpitoon ei kohdistu merkittäviä vaikutuksia. Pidemmällä aikavälillä kiinteistöjen yhteistoiminnasta voidaan saada toiminnallisia ja taloudellisia synergiaetuja.

Tuusulan Jäähalli Oy vastaa kiinteistöjen kaikista kuluista, jotka liittyvät jäähallin toimintaan ja kehittämiseen. Tuusulan Jäähalli Oy vastaa jatkossa myös jäävuorojen jaosta, tilojen hinnoittelusta ja vuokraamisesta sekä tilanvarausjärjestelmän hallinnoinnista.

Tuusulan urheilukeskuksessa sijaitsevat jäähallit ovat perustuneet osin erilaiseen toiminta- ja kustannusmalliin. Yksi ero jäähallien välillä on ollut, että kunnan jäähallin hinnat ovat olleet edullisempia kuin osakeyhtiön omistaman hallin hinnat. Tämä on vaikuttanut osin siihen, miten jääurheiluseurat ovat vuosien varrella käyttäneet jääaikaa sekä siihen, minkälainen kustannusrakenne ajan saatossa kullekin käyttäjälle on syntynyt.

Uusi, molempia halleja koskeva yhdenmukainen ja selkeä hinnasto otetaan käyttöön 1.8.2023 lähtien. Hinnasto muuttaa hieman aikaisempia keskihintoja, mikä johtuu aikaisemmasta hallien käytöstä. Tuusulan Jäähalli Oy:n hallitus päättää jäähallin hinnastosta jatkossa toimitusjohtajan esityksestä.

Jäähallien yhdistyminen ja uusi yhteinen hinnasto sekä jäävuorojen jakotapa on yhdenvertaisempi ja oikeudenmukaisempi kaikille junioritoimintaa järjestäville jääurheiluseuroille.

Jäähalliyhtiölle aiheutuu tilikaudelle 2023 lähes 100 000 euron ylimääräiset kustannukset osakekauppaan liittyvien varainsiirtoverojen ja korkea sähkön hinnan vuoksi. Tavoitteena on, ettei junioreiden jäämaksuihin kohdistu negatiivisia talousvaikutuksia ensimmäisen kauden aikana. Myös aikuisten jäävuorohintojen osalta ensimmäisen kauden (8/23-4/2024) hinta on vielä edullisempi. Vastaantulo lasketaan edellisen kauden kustannusten pohjalta, tulevan kauden jääajan hinnan muutokset huomioiden. Esitys kattaa koko toimintakauden 2023-2024. Kevään 2023 hinnat olivat jo keväällä 2022 päätettyjen hinnastojen mukaiset (hallikohtaiset vanhat hinnat).

Palvelusopimuksen mukaan Tuusulan Jäähalli Oy laskuttaa Tuusulan kuntaa tämän sopimuksen mukaisista jäähallien tilojen käytöstä 187 000 euroa vuonna 2023 ja 87 000 euroa vuonna 2024 (alv. 0%). Mahdollisen optiovuoden 2025 laskutushinta jäähallipalveluista on 87 000€. Kunta laskuttaa palvelusopimuksen mukaisesti jäähallitöistä vuodessa 87 000€ (alv 0%). Sopimuksessa on otettu huomioon yhteisen hinnaston vaikutukset ja kunnan sitoutuminen osaltaan jääurheilun kehittämiseen Tuusulan Urheilukeskuksessa.

Palvelusopimusta on valmisteltu yhdessä Liikuntapaikat ja ulkoilupalvelut -yksikön, Tuusulan Jäähalli Oy:n ja kunnan talous- ja lakiosaston kanssa. Tuusulan kunta ja Tuusulan Jäähalli Oy ovat lisäksi tehneet kiinteistöjen maa-alueesta vuokrasopimuksen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää

  • hyväksyä palvelusopimuksen liitteen mukaisesti

  • oikeuttaa vapaa-aikapalveluiden päällikön päättämään 3 kk ennen sopimusajan päättymistä optiovuoden käyttämisestä

  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle 100 000 euron lisämäärärahan myöntämistä vuoden 2023 talousarvioon kunnan ja Tuusulan Jäähalli Oy:n välisen palvelusopimuksen mukaisten vuoden 2023 kulujen kattamiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.